Војна вежба "Плави хромит" у Јапану: како се САД припремају за заузимање поморских база

© AP Photo/ Itsuo Inouye, File

Заједничка јапанско-америчка војна вежба "Оштар мач" (Keen Sword ) је трајала од 30. октобра до 11. новембра, уз учешће 25,000 Јапанаца и 11,000 америчких војника.

Овакве велике вежбе штампа увек добро и нашироко "покрива", али паралелно са "Оштрим мачем" на Окинави је, од 29. октобра до 4. новембра и без много буке, одржана друга вежба под називом "Плави хромит" (Blue Chromite). "Плави хромит", вежба у којој учествују само америчка Ратна морнарице и амерички маринци је постала редовна, јер је одржана већ трећу годину заредом, мада је то потпуно непознато широј јавности.


Странци овде не долазе

У "Плавом хромиту" на Окинави учествују само амерички војници, нема јапанских или других савезничких снага. У вежби је ове године учествовала 3. дивизија Корпуса морнаричке пешадије САД, а први пут су учествовали конвертоплани (летелице са тилт роторима - прим. прев.) МВ-22Б "оспреј", који су на обалу замишљеног непријатеља искрцали 400 маринаца.

© AP Photo/ Elaine Thompson

Циљ овогодишње вежбе: увежбавање заузимања поморских база и утврђених приобалних насеља вероватног противника; координација снага на мору, копну и у ваздуху за обезбеђење искрцавања маринаца на обалу; маневрисање јединицама на копну брза евакуација.

Прорађивали су се сценарији извођења многобројних брзих "распоређивања" маринаца са бродовима и конвертопланима на обалу без развоја својих пунктова сталног базирања да десантиране јединице не би биле увучене у дуготрајни сукоб.


Шта мисле генерали

Командант 3. дивизије Маринског корпуса САД генерал-мајор Ричард Симкок сматра да корпус и нова генерација маринаца треба да поново науче оно што се радило у време Другог светског рата.

© AP Photo/ Susan Walsh

Наиме, искрцавање и заузимање истурених поморских база добро наоружане конвенционалне а не нередовне војске пре почетка масовних наступања или великих операција америчких снага и њихових савезника - што Симкок назива "повратак у будућност."

Генерал Симкок такође напомиње да је ситуација на Пацифику пре пет-десет година била дугачија и да су Американци безбедно дејствовали из својих великих војних база у региону, мирно започињали операције и враћали се назад. Сада, са развојем оружаних снага потенцијалног непријатеља, схватили да су војне базе САД у опасности, да нису више безбедне и недоступне непријатељу.

Зато је пред Марински корпус постављен задатак за провођење операција на непријатељској обали и приобалним водама за заштиту база и одржавање доминације САД на морском простору.

Командант корпуса америчких маринаца генерал Роберт Нелер је пре вежбе "Плави хромит" средином октобра посетио базу маринаца на Окинави и рекао да маринци треба да се припремају за потенцијалне војне сукобе са биолошким, хемијским и нуклеарним нападима, при чему ће маринци на Окинави бити ударна снага у тим будућим сукобима.

По мишљењу генерала, САД ће пре или касније завршити рат у Авганистану и Ираку и пребацити се на припрему за рат са технолошки развијенијим земљама, као што су Северна Кореја, Кина, Иран и Русија, мада данас и исламисти користе БПЛА за прикупљање обавештајних података. Следећи сукоб ће вероватно бити са применом електронских и космичких средстава за вођење рата, и на то би требало да будемо спремни.

Генерал Нелер такође сматра да је данашња ситуација "повратак у будућност", да подсећа на хладни рат и сукоб са Совјетским Савезом, и да маринци треба да се припреме за рат против озбиљног противника.

Генерал схвата да корпус већ 15 година, суштински гледано, води ратове против устаника. Непријатељ је храбар и одважан али нема авионе, ни средства радио-електронске борбе (РЕБ), нема снаге да изводи масовне маневре на бојном пољу, не може да сакрије своје операције и да води ефикасан информациони рат. Међутим, чак и у таквим условима, по признању Нелера, побуњеници су били и јесу озбиљан противник за маринце.


Нови циљеви, нова концепција

Треба напоменути да је недавно, крајем септембра ове године, изашло ново издање "Оперативних концепција Маринског корпуса" (Marine Corps Operating Concepts). По новој формулацији, маринци су неорганизовани, неприпремљени и недовољно опремљени за борбене операције у густо насељеним подручјима и на сложеном терену против технолошки напредног непријатеља у условима активног коришћења РЕБ и у одсуству потпуне доминације у поморском простору.

Оперативни концепт наглашава да ваздушно-копнене оперативне формације (MAGTF, Marine Air-Ground Task Force) маринаца морају бити у стању да истовремено користе све методе ратовања, укључујући информационо ратовање и информатичке операције.

Ваздушно-копнене оперативне формације у будућем сукобу морају бити чвршће интегрисане са морнарицом, умети да дејствују малим јединицама, бити техничко-технолошки спремне за вођење борбе када непријатељ активно користи РЕБ, и развијати логистичку подршку за маневарски рат на било ком терену и за по бројности различите јединице.

На крају, Марински корпус би морао да обратеи више пажње индивидуалној обуци маринаца, у шта спада и учење језика потенцијалног непријатеља.

У фокусу новог издања оперативног концепта је тихоокеански простор борбених дејстава и обалски густо насељени градови.

Очигледни потенцијални непријатељ је Кина, у мањој мери и Русија, иако се то отворено не говори.

По свему судећи, маринце су почели да припремају за операције које би Сједињеним Америчким Државама дозволиле да воде рат у условима "система ограничења приступа» ​​( A2/AD, Anti-Access, Area Denial), када даљина дејстава радара и ракета технолошки напредног непријатеља не дозвољава некажњене операције војних снага САД на мору и у ваздуху.

Маринци у случају избијања непријатељстава требају да се искрцају на обалу и избаце из строја објекте "система ограничења приступа". Најновија вежба "Плави хромит" је била један од елемената практичне обуке за такава задатак.


РИА Новости - события в России и мире: темы дня, фото, видео, инфографика, радио

Аутор: Иља Плеханов
Извор: "Синий Хромит" в Японии: как США готовятся к захвату военно-морских баз | РИА Новости - события в России и мире: темы дня, фото, видео, инфографика, радио
Превод: Мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано
Приређено на


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!