Пређи на главни садржај

Едуард Лимонов за ФАН: Фидел Кастро на челу прашњавих "брадоња" – симбол срчаности младих људи целог света (ВИДЕО)

Портрет Фидела Кастра из серије "Утисци о Куби" уметника Ивана Сушенка. РИА "Новости" / Н. Кљевцов

У суботу ујутру стиже вест што стегну многа срца - умро је Фидел Кастро, једна од најпознатијих личности двадесетог века, вођа кубанске револуције, човек који је практично сам срушио проамеричку владу Кубе, ратни друг будуће иконе, легендарног Че Геваре.

Фидел Кастро је од 1959. до 2008. године био на челу Кубе, коју су у совјетско доба звали Острвом слободе. За време Кастрове владавине, Куба је постала симболом отпора Сједињеним Америчким Државама, чврстог савезника Совјетског Савеза и предстраже хладног рата, који умало није завршио правим ратом. О томе какву је улогу одиграо Кастро у чувеној "Карипској кризи", и друге чињенице у вези са тим временом, читајте у следећим чланцима ФАН-а, Федералне новинске агенције.

А сада, подсетимо се како је све почело: група младих "барбудоса" (брадатих) 1. јануара 1959. улази у Хавану, и свет више никада неће бити исти...Речи писца и јавне личности Едуарда Лимонова:

"То је била револуција младих. Цео свет и данас памти 1959. годину, када су ушли ​​у Хавану блистави као сунце. А тада је било јако мрачно доба. Сећам се, био сам у деветом разреду и размењивао вести о томе са својим вршњацима. Сви су били узбуђени, некако је било сасвим необично - први пут се десио тако узбудљив догађај да неки обични људи дођу на власт, те прашњаве брадоње - ти "барбудоси". Фидел је био најстарији, било му је нешто преко тридесет. Остали су били скоро дечаци. А онда - каква невероватна победа! Када се искрцао, Фидел је имао 82 људи, али многи су погинули првог дана, остало их је само 19. И за две године, ратујући против Батистине армије од четрдесет хиљада војника, успеше да преузму власт. Невероватно је и то што "барбудоси" и данас дању владају Кубом, то је феноменална појава. Барбудоси ће заувек остати симболом срчаности младих, а Фидел - као симбол младости, онако висок, брадат, бучан, енергичан... "


Фидел Кастро (други с лева) са групом другова у хаванском предграђу Лос Палос у време припрема за напад на касарну Монкада

На питање ФАН-а како гледа на данашњу Кубу, која под влашћу Кастра ипак није постала просперитетна држава, Едуард Лимонов је рекао:

"То је типичан руски приступ - изумреше диносауруси, и ми ћемо изумрети. Не треба тако. Кубанска револуција се десила и још увек је ту, жива и још увек инспирише човечанство. А шта имају? Од 1959., колико је година прошло? Скоро 60. Не треба посматрати ствари из другог века памећу садашњег. Дајте да се вратимо опасној игри, том одушевљењу које смо сви осећали 1959. године."

Федеральное агентство новостей. Новости со всего мира

Напомена преводиоца: назив „барбудос“ што га Руси користе за кубанске револуционаре потиче из познате песме коју можете чути у видеу изнад. Изворни текст, па превод:

Слышишь чеканный шаг
Это идут барбудос;
Небо над ними как огненный стяг
Слышишь чеканный шаг!

Мужество знает цель!
Стала легендой Куба,
Вновь говорит вдохновенно Фидель —
Мужество знает цель!

Родина или смерть! -
То бесстрашных клятва.
Солнцу свободы над Кубой гореть!
Родина или смерть!

Куба — любовь моя,
Остров зари багровой.
Песня летит над планетой звеня —
Куба — любовь моя!

Композитор: Александра Пахмутова
Слова: Николай Николаевич Добронравов и Сергей Тимофеевич Гребенников

С сайта http://www.inpearls.ru/


Превод:

Чујеш ли очекивани корак
То иду брадати;
Небо над њима је као пламена застава
Чујеш ли очекивани корак!

Храброст зна циљ!
Куба је постала легенда,
Опет говори надахнуто Фидел-
Храброст зна циљ!

Отаџбина или смрт!-
То је заклетва неустрашивих.
Сунце слободе ће сијати над Кубом!
Отаџбина или смрт!

Куба – љубав моја,
Острво црвене зоре.
Песма се ори над планетом -
Куба – љубав моја!

Композитор: Александра Пахмутова
Речи: Николај Николајевич Добронравов и Сергеј Тимофејевич Гребеников
 

Аутор: Едуард Лимонов
Извор: Лимонов: Фидель Кастро во главе запыленных «барбудос» — это молодость мира
Превод: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано
Приређено на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de