Руски и швајцарски научници створили тврди диск нове генерације

Федеральное агентство новостей / Виктор Сухоруков

Заједно са швајцарским колегама, руски физичари су развили посебан материјал који може да промени своју магнетизацију када је изложен светлости и не загрева се. Тиме се отвара пут за стварање супер-брзих тврдих дискова.

Као што је описано у научном чланку објављеном у часопису "Нејчер комуникејшн" (Nature Communications), "студија је основа за нову генерацију магнетно-оптичких носача информација". По речима Балинта Нафрадија из Федералне политехничке школе у Лозани (EPFL École polytechnique fédérale de Lausanne), њихове главне предности су: дуготрајно и трајно складиштење података, висока густина, и могућност поновног записа.

Нафради и његове колеге су нову врсту опто-магнетног носача информација који је бољи од садашњих тврдих дискова створили експериментисањем са такозваним перовскитима. Ови необични полупроводнички материјали, који личе на природни материјал перовскит, могу да апсорбују светлост, при чему задобијају интересантне магнетне особине.

Како су објаснили истраживачи, перовскити се сада користе за израду супер-ефикасних соларних ћелија. Аутори истраживања су запазили да се они могу модификовати тако да њихово осветљавање изазива промену магнетних особина кристала полупроводника.

Успели су да то постигну додавањем јона мангана у један од типова перовскита направљених на ЕПФЛ-у. При том су се електрони у перовскитним кристалима почели да понашају врло неуобичајено, тако да су озрачивања молекула, чак и са релативно слабим извором, довела до тога да се магнетна структура ових кристала буквално "топи" и поприма нови облик. У овом случају, најважније је што се перовскит не греје, што обезбеђује интегритет података.


Федеральное агентство новостей. Новости со всего мира

Аутор: Ољесја Волкова
Извор: Российские и швейцарские ученые создали жесткий диск нового поколения
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!