Пређи на главни садржај

Руски и швајцарски научници створили тврди диск нове генерације

Федеральное агентство новостей / Виктор Сухоруков

Заједно са швајцарским колегама, руски физичари су развили посебан материјал који може да промени своју магнетизацију када је изложен светлости и не загрева се. Тиме се отвара пут за стварање супер-брзих тврдих дискова.

Као што је описано у научном чланку објављеном у часопису "Нејчер комуникејшн" (Nature Communications), "студија је основа за нову генерацију магнетно-оптичких носача информација". По речима Балинта Нафрадија из Федералне политехничке школе у Лозани (EPFL École polytechnique fédérale de Lausanne), њихове главне предности су: дуготрајно и трајно складиштење података, висока густина, и могућност поновног записа.

Нафради и његове колеге су нову врсту опто-магнетног носача информација који је бољи од садашњих тврдих дискова створили експериментисањем са такозваним перовскитима. Ови необични полупроводнички материјали, који личе на природни материјал перовскит, могу да апсорбују светлост, при чему задобијају интересантне магнетне особине.

Како су објаснили истраживачи, перовскити се сада користе за израду супер-ефикасних соларних ћелија. Аутори истраживања су запазили да се они могу модификовати тако да њихово осветљавање изазива промену магнетних особина кристала полупроводника.

Успели су да то постигну додавањем јона мангана у један од типова перовскита направљених на ЕПФЛ-у. При том су се електрони у перовскитним кристалима почели да понашају врло неуобичајено, тако да су озрачивања молекула, чак и са релативно слабим извором, довела до тога да се магнетна структура ових кристала буквално "топи" и поприма нови облик. У овом случају, најважније је што се перовскит не греје, што обезбеђује интегритет података.


Федеральное агентство новостей. Новости со всего мира

Аутор: Ољесја Волкова
Извор: Российские и швейцарские ученые создали жесткий диск нового поколения
Превод: Мирослав Младеновић / Ћирилизовано
Приређено на
BunsenLabs Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de