Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Путинов нови корак ка стицању војне базе у Либији


Либијски генерал Калифа Хафтар је у недељу 26. новембра отишао у Москву, да затражи руско оружје и војну подршку својој војсци. Хафтар је топло примљен, пошто Русија види прилику да стекне прву војну базу у Северној Африци. Према војним и обавештајним изворима "Дебкафајла", председник Путин жели другу средоземну војну базу, код Бенгазија, "близнакињу" базе Хмејим у Латакији, у Сирији. У новој бази 700 километара од Европе биле би размештене морнаричке и ваздухопловне јединице.

Хафтар, рођен у САД и генерал у војсци Моамера Гадафија, има чин врховног команданта Оружаних снага Либије. Међутим, Либијом данас вршља на стотине милиција које се међусобно боре за контролу. Хафтар предводи моћну групу коју су раније подржавале САД, али пошто одбија да призна владу коју су Уједињене нације основале у Триполију, а да би задржао своје бенгазијско упориште, мора да се ослања на подршку Египта и неких заливских емирата

Египат и УАЕ Хафтаровој војсци пружају ваздушну подршку из египатских база у Западној пустињи, и управо су њихови лидери од Хафтара затражили да прихвати позив Москве и руску понуду за војну помоћ.

Ово је друга Хафтарова посета Москви. Тамо је био и у јуну, када се сусрео са руским министром одбране Сергејем Шојгуом и Путиновим саветником за државну безбедност Николајем Патрушевим. Кремљ је тада био опрезан у погледу пружања војне помоћи одметнутом либијском генералу, јер су америчке, италијанске и британске специјалне снаге биле кренуле у велику офанзиву, да Исламску државу избаце из кључне либијске луке Сирте. Али, офанзива још увек није уродила плодом.

Избор Доналда Трампа за америчког председника већ изазива сеизмичке потресе у региону, а сада је ту и Путин, Хафтаровој војсци нуди ловачке авионе, јуришне хеликоптере, оклопна возила и разне ракете, плус ваздушну подршку за борбу против Исламске државе.

Прерано је да се каже да ли либијска иницијатива руског лидера има значај позива новом америчком председнику на заједнички рад на Блиском истоку, или Путин користи прилику коју пружа несигурност током прелазног периода између две америчке председничке администрације  да нагомила "чипове" за игру са Трампом, представником супарничке силе.

У сваком случају, руски авиони из базе Хмеимим могу да покрију 1 500 километара растојања до Либије, носач авиона "Адмирал Кузњецов"  је усидрен недалеко од сиријске средоземне обале, па су оба полазишта на располагању за операције подршке либијском генералу.

Ово ће бити први пут да руски носач авиона има такав или сличан задатак у овом делу Средоземног мора.

Борбе између разних милиција дуж средоземне обале у којима учествује и Хафтарова војска су, уствари, отимање за контролу над нафтним пољима Либије.

Либијско нафтно богатство сигурно није отсутно из Путинових калкулација. Помоћ Москве либијском госту у његовој борби лако може да се претвори у први руски удео у либијској нафтној индустрији.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: New Putin move to win a military base in Libya
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de