Дебкафајл: Путинов нови корак ка стицању војне базе у Либији


Либијски генерал Калифа Хафтар је у недељу 26. новембра отишао у Москву, да затражи руско оружје и војну подршку својој војсци. Хафтар је топло примљен, пошто Русија види прилику да стекне прву војну базу у Северној Африци. Према војним и обавештајним изворима "Дебкафајла", председник Путин жели другу средоземну војну базу, код Бенгазија, "близнакињу" базе Хмејим у Латакији, у Сирији. У новој бази 700 километара од Европе биле би размештене морнаричке и ваздухопловне јединице.

Хафтар, рођен у САД и генерал у војсци Моамера Гадафија, има чин врховног команданта Оружаних снага Либије. Међутим, Либијом данас вршља на стотине милиција које се међусобно боре за контролу. Хафтар предводи моћну групу коју су раније подржавале САД, али пошто одбија да призна владу коју су Уједињене нације основале у Триполију, а да би задржао своје бенгазијско упориште, мора да се ослања на подршку Египта и неких заливских емирата

Египат и УАЕ Хафтаровој војсци пружају ваздушну подршку из египатских база у Западној пустињи, и управо су њихови лидери од Хафтара затражили да прихвати позив Москве и руску понуду за војну помоћ.

Ово је друга Хафтарова посета Москви. Тамо је био и у јуну, када се сусрео са руским министром одбране Сергејем Шојгуом и Путиновим саветником за државну безбедност Николајем Патрушевим. Кремљ је тада био опрезан у погледу пружања војне помоћи одметнутом либијском генералу, јер су америчке, италијанске и британске специјалне снаге биле кренуле у велику офанзиву, да Исламску државу избаце из кључне либијске луке Сирте. Али, офанзива још увек није уродила плодом.

Избор Доналда Трампа за америчког председника већ изазива сеизмичке потресе у региону, а сада је ту и Путин, Хафтаровој војсци нуди ловачке авионе, јуришне хеликоптере, оклопна возила и разне ракете, плус ваздушну подршку за борбу против Исламске државе.

Прерано је да се каже да ли либијска иницијатива руског лидера има значај позива новом америчком председнику на заједнички рад на Блиском истоку, или Путин користи прилику коју пружа несигурност током прелазног периода између две америчке председничке администрације  да нагомила "чипове" за игру са Трампом, представником супарничке силе.

У сваком случају, руски авиони из базе Хмеимим могу да покрију 1 500 километара растојања до Либије, носач авиона "Адмирал Кузњецов"  је усидрен недалеко од сиријске средоземне обале, па су оба полазишта на располагању за операције подршке либијском генералу.

Ово ће бити први пут да руски носач авиона има такав или сличан задатак у овом делу Средоземног мора.

Борбе између разних милиција дуж средоземне обале у којима учествује и Хафтарова војска су, уствари, отимање за контролу над нафтним пољима Либије.

Либијско нафтно богатство сигурно није отсутно из Путинових калкулација. Помоћ Москве либијском госту у његовој борби лако може да се претвори у први руски удео у либијској нафтној индустрији.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: New Putin move to win a military base in Libya
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!