Ем-Икс 16 Линукс и умеће прављења видеа

Извор: MX Linux | MX Community

Задњи пут кад сам погледао статистику, у јулу, Линукс дистрибуције су чиниле 2,3% десктоп оперативних система -  у свету, у Србији само 1,66%.

Проценат јесте мали, али опет су то милиони "пингвиниста". Плус, рекао бих да је проценат корисника оперативног система чија је филозофија слобода сразмеран проценту човечанства који зна да је слобода захтевна и не баш удобна, док је већини лакше да се подвргне (власти, масмедијима, "Мајкрософту"...) и да не мисли. Дакле, мали проценат корисника Линукса је сасвим природна ствар.

Линукс не допушта сумњиво задовољство да други мисли за вас. Нетачно је да има дистрибуција које "напросто раде", јер и оне захтевају стално учење, Линукс је жив систем.

MX-16 је Дебијан "на стероидима", што рече један рецензент, а што значи да није за почетнике, иако је спреман за рад чим га инсталирате, нису неопходна додатна подешавања и инсталирања кодека и додатних програма као код "чистог" Дебијана. Али почетник би се изгубио у помало смушеним надоградњама (због петљања са репозиторијумима) и саветима твораца Ем-Икса: овај ОС прави заједница на челу са "Антикапиталистом", како се потписује координатор, не само по надимку анархиста. Друго, Ем-Икс је препун алата који су "шпанска села" и за мало напредније кориснике - шта ће вам дистро који не можете да користите у потпуности.

Неком су то мане - мени нису. Не очекујем савршену организацију рада на бесплатном и некомерцијалном оперативном систему. Друго, можда важније, пошто више од пола времена за рачунаром проведем скролујући наслове у доводу вести (RSS), неопходно ми је да је то скроливање течно, глатко, а на Фајерфоксу - уз Pale Moon  и SeaMonkey једином прегледачу који ту функцију обавља како ваља - на Дебијану, поготову Ем-Икс деривату, просто је милина радити.

Али Ем-Икс је ружан? Како коме, мени је, онакав "из кутије", најружнија од свих дистрибуција које сам пробао или користим. Али то је ипак Линукс, можете да га удесите како хоћете. Ја сводим на најједноставнији изглед:



Riba Linux





How To Install MX Linux 16



Ова два видеа нису званична презентација, односно видео туторијали (њих можете наћи на MX 16 Videos | MX Community). Али "Рибу" и његов рад  волим и поштујем из следећих разлога:

1. Кратак је и говори о суштинском.

2. Нема тртљања, користи се слика, основна јединица језика видеа. Пошто нема приче, нема ни Уммм, Аммм и других муцања, што је изгледа постало обавезно чак и код водитеља мејнстрим медија: послушајте само Питера Лавела с РТ-а.

3. Поштује чињеницу да није свако рад да Јутјуб користи као извор "знања", па му је основна платформа блог (који би могао и без Јутјуба, али и Блогер и Јутјуб су "Гуглови", па је таква комбинација рационална).

4. Ненаметљив је - "Риба" не кричи о најбољем дистроу. Најбоље дистрибуције и нема. Некоме одговара Debian -- The Universal Operating System, неко је параноик ил' га стварно прогоне па му треба Qubes OS: A reasonably secure operating system, трећи хоће да стално имају најновије верзије програма што дају Arch Linux, Antergos....

Лепо би било када би неки српски заљубљеник у Линукс радио што ради "Риба".



Александар Јовановић / Ћирилизовано

7 коментара:

  1. Да искористим прилику кад је линукс поново тема, нисам неки познавалац рачунара поготово линукса, упустио бих се у то али ми је главна препрека аутокед. Још нисам чуо да постоји неки линукс оперативни систем на којем аутокед може да ради. Можда грешим. Помозите ако знате.
    Хвала и поздрав.
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Погледајте овде: http://alternativeto.net/software/autocad/?platform=linux
      То је највише што вам могу помоћи, јер не користим тај програм.

      У ствари, зашто не бисте урадили "dualboot"...http://www.tecmint.com/install-linux-mint-18-alongside-windows-10-or-8-in-dual-boot-uefi-mode/

      Многи задрже Виндоус због неког програма или игрица.

      Изабрао сам пример са Виндоус 10 и Минтом јер веоватно имате "десетку", а Минт обично препоручују Линукс почетницима (и ја сам на Минту почео).

      Ако нађете да Вам одговара нека од понуђених алтернација за Аутокад, онда уместо Минта пробајте Антергос - https://antergos.com/ јер је то дистрибуција заснована на Arch Linux-у, што значи да увек има најновије верзије програма, али ју је, за разлику од Арча, лако инсталирати (лакше него "прозорче", верујте).

      Најзад (али најважније), ако кренете у Линукс, онда бих Вам препоручио - читање. Линукс је не само различита философија, него и појмовни апарат...сасвим разумљиво јер му је и архитектура другачија. На пример, систем фајлова и надоградња програма су сасвим различити од оног нашта су навикли корисници Оног другог оперативног система :)

      Итд. Могао бих о Линуксу три дана - као свака незналица кад се на нешто "напали". Прогледао сам пре непуне две године, али највише што бих за себе као "линуксаша" могао да кажем је да сам напредни почетник.

      Избриши
    2. Можда ће Вам од користи бити ова расправа: https://www.reddit.com/r/linux/comments/4mt59q/3_open_source_alternatives_to_autocad/

      (Прилика да препоручим и "Редит", сајт са десетинама рубрика, тзв. подредита о Линуксу.)

      Избриши
  2. Хвала погледаћу, али се бојим да сам ја далеко и од напредног почетника. Ово је за мене тамни вилајет. Ко уђе кајаће се ко не уђе кајаће се.
    Поздрав
    Драган Вукојевић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Наравно да сте далеко од напредног почетника кад још нисте ни почетник :)
      Али заиста није тешко.
      Ако хоћете, послаћу Вам е-поштом линкове на неколико извора па читајте кад, шта и колико стигнете. Тако сам и ја почео, мада сам требао да кренем од појмова - тако се стиче најбољи увид.
      И не видим зашто да не пробате бар "дуалбут" - али и то после читања, нарочито о дистрибуцији коју би сте да пробате.
      За MX-16, Bunsen Labs и Antergos бих Вам помогао јер о њима највише знам пошто их и користим. С тим и да поновим, MX-18 и Bunsen Labs никако нису за почетнике, док од Антергоса верујем да нема једноставнијег ОС-а, и за инсталирање, и за рад, и за одржавање.

      Избриши
    2. Хвала
      Молим Вас пошаљите ми на е-пошту. Адресу претпостављам имате.
      Поздрав
      Драган Вукојевић

      Избриши
    3. Хоћу, али адресу немам, платформа Блогер је не приказује администратору блога.
      Јавите ми се на cirilizovano@yandex.com

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!