петак, 30. децембар 2016.

АПЕЛ УПУЋЕН ПРЕМИЈЕРУ ВУЧИЋУ: Опстанак српске Херцеговине није могућ без помоћи Србије

Замјеник предсједника Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији Светозар Црногорац обратио се писмом премијеру Србије Александру Вучићу са молбом за састанак са делегацијом састављеном у име 14 херцеговачких удружења регистрованих у Србији. У писму је јасно изражена жеља да Србија економски оснажи Херцеговину. 


Светозар Црногорац у писму апострофира да би требало промјенити досадашњу праксу да се Херцеговина снабдјева робом из Србије преко хрватских фирми из Мостара и осталих западнохерцеговачких општина (храна, пиће, одећа, обућа, намештај, електотехнички уређаји, аутомобили, механизација, делови за механизацију…) и да би српску Херцеговину  требало економски снажније повезати са Србијом.

Из писма преносимо неколико конкретних предлога који би били значајни за помоћ и опстанак српске Херцеговине.

- Влада Србије би могла да донесе акт којим се препоручује да српске фирме из Србије за пласман својих производа у БиХ траже партнере и овлаштене заступнике пре свега у Републици Српској, у овом случају у Херцеговини, а не у Федерацији, како је до сада углавном случај. Потребно је изградити најмање један дистрибутивни центар, па да производи из Србије дођу у Херцеговину, без посредника из Федерације.
 

- Од капиталног значаја било би да Србија финансијски помогне  поправку и доградњу магистралног  пута Ужице-Вишеград -Требиње-Херцег Нови,  јер је то најкраћа варијанта до мора из Србије а  пролази кроз подручја која су изразито орјентисана и везана за Србију. Посебно важи за дионицу  пута од Фоче до Тјентишта, ( дужине 30-ак км) , којa je у овом тренутку  најпроблематичнијa.
 

- Повезивањем надлежних министарстава заједнички инвестирати не само у хидроцентрале, него и у вјетро паркове, који су један од значајнијих а потпуно неискориштених потенцијала Херцеговине.
 

- Хрватска више од двадесет година финансијски помаже Западну Херцеговину и има планирана средства у буџету намењена за подршку хрватским општинама у Западној Херцеговини. Све је већи број наших људи који су приморани да надничаре код Хрвата. Било би идеално да Србија пронађе бар минимална  средства у свом буџету намењену за помоћ српској Херцеговини.
 

- Завршетак градње Саборног храма Свете Тројице у Мостару , чију обнову Србија  већ помаже,  анимирао би дио српског народа да се врати у Мостар на лијеву обалу Неретве, која је најплоднији део Херцеговине.
 

- Очекујемо да Скупштина Републике Србије усвоји Декларацију о извршеном геноциду над српским народом у Независној држави Хрватској од стране усташког покрета (Хрвати и муслимани) у периоду 1941-45. Наш предлог је предат Скупштини Србије.
 

- Позивамо Вас да 06.августа 2017. године посјетите село Пребиловце као највеће херцеговачко стратиште и тиме дате лични допринос у презентовању истине о најстрадалнијем селу у Европи у Другом свјетском рату. На иницијативу СНД Пребиловци, а посредством замјеника предсједника скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрага Линте и државног секретара за спорт Предрага Перуничића покушавамо наћи рјешење за градњу спортског игралишта у овом селу.  Постоје још бројни начини којим би се могло помоћи српским повратницима који су велика нада за укупан опстанак Срба у Долини Неретве.
 

- Сматрамо да  Тужилаштвуо Републике Србије за ратне злочине треба да напокон реагује на кривичну пријаву које је односи на ратне злочине почињене у Долини Неретве 1992. а које је Тужилаштву  Србије и БиХ поднијело још 2008 године Српско Национално Друштво Пребиловци.
 

- Сматрамо да у повезивању Херцеговине и Србије до сада нису направљени запажени резултати. Без жеље да учествујемо у кадровској политици, сматрамо да је потребно оснажити рад конзулата Републике Србије у Мостару. 


ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо -
Слободна Херцеговина НАСЛОВНА | Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина
Приређено на:
Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!