Al Jazeera Balkans: Znati ćirilicu je odraz pismenosti

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Мајсторски пропагандни рад. Мајсторски. Шта сад неко умно туре или либералоид да помисли него да Срби закерају, а ево, брани их чак и катарска "Ал Џазира".

Poznavanje dva pisma je 'veliko blago'EPA

Dešava se da mladi jadikuju i traže nekog ko bi im knjige mogao 'prevesti' jer ne znaju ćirilicu.


U knjižarama širom Bosne i Hercegovine, naročito u entitetu Federacija BiH, sve manje je literature pisane ćirilicom, što u kombinaciji sa činjenicom da je veliki broj mlađih stanovnika osnovno i srednjoškolsko obrazovanje steklo u inostranstvu ili u periodu kad je politika imala previše upliva u obrazovanje, dovodi do zabrinutosti da će to pismo jednog dana biti iskorijenjeno, iako je ono uz latinicu zvanično pismo u zemlji.

Hasnija Muratagić-Tuna, profesorica na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zaboravljanje i nestanak ćirilice smatra "stravičnim". Kako kaže, što se više pisama poznaje i koristi, to je veća korist kako za društvo u cjelini tako i za svakog od nas pojedinačno.

Гилад Ацмон: Доналд Трамп, јеврејски осећај кривице и агресија


Неки Јевреји нису одушевљени што Доналд Трамп недавно помену "међународне банкаре" и што прошле недеље рече да је његов супарник Хилари Клинтон "инструмент велике завере која укључује огроман новац и међународне банке".

Приметићете да Трамп није говорио о Јеврејима нити било којој другој етничкој или верској групи. Међутим, председник управног одбора Антидифамационе лиге Џонатан Гринблат јодмах зацвркута са "Твитера": "Трамп би требало да избегава реторику и алузије које су током историје коришћене против Јевреја а и данас подстичу антисемитизам...Оставимо се мржње у кампањи."

Можда некоме затреба: Италијани нашли начин како да заобиђу санкције против Крима

Утата, Енџи! Извор за фоткицу: Merkel za pooštravanje sankcija EU protiv Rusije - B92.net. Фотографија: Гети имиџис

Председник управног одбора Међународног економског форума на Јалти Андреј Назаров објаснио је механизам заобилажења антикримских санкција што су га изнашли италијански предузетници:

War News Update: Бомбардовање и могућа инвазија не Јемен резултат ракетног напада или радарске грешке?

Прво вест РТС-а, децентно срочена да се не увреде окупатори, а затим шта каже Си-Ен-Ен и коментари.

Амерички разарач "Мејсон"

 

РТС:


Поново испаљене ракете из Јемена на амерички разарач


Адмирал америчке морнарице Џон Ричардсон каже да је разарач америчке морнарице "УСС Мејсон" поново у међународним водама Црвеног мора, како изгледа, био мета неуспелог ракетног напада са дела територије Јемена који контролишу побуњеници Хути.


Америчке власти наводе да та иницијална процена адмирала Ричардсона тек треба да буде довршена, као и да се и даље врши анализа инцидента како би се тачно утврдило шта се догодило, пренео је Ројтерс...РТС :: Поново испаљене ракете из Јемена на амерички разарач

Париз, "сцене из апокалипсе" (ВИДЕО)


Видео је из чланка "Дејли мејла" - 'Scenes from the apocalypse': Filmmaker's shocking footage shows once-romantic Paris covered in filth and rubbish as African migrants are forced to live in the streets
- трапаво насловљеног и садржаја који углавном описује очигледно из видеа и стога не завређује превод. Па и оних пар реченица саучешћа са имигрантима "примораним да живе на улици усред Париза" више је тренутна политичка коректност сорошевског типа него израз стварне људскости.