Потрошио 40 000 долара смишљајући знак за „the”, и смислио ћирилично Ћ

Чувени аустралијски власник ланца ресторана Пол Матис измислио је симбол за који се нада да ће замјенити енглескo “The”, којe представља одређени члан у свакодневној комуникацији.


Нови знак личи на ћирилично слово “Ћ”, изговара се као “Д”, и састоји се од великог слова “Т” и малог “Х”.

Везник “и” (and) је пета најчешћа ријеч која се користи у енглеском језику, и има свој симбол – такозвани “емперсенд”, који изгледа овако: “&” и представља лигатуру (знак који настаје спајањем два графема), у овом случају слова “Е” и “Т”, зато што “et” на латинском значи “и”.

Ријеч the  се налази у 80% свих написаних редова, и најчешће је кориштена ријеч у енглеском језику.

Зашто онда не би имала свој знак, рекао је себи власник ланца ресторана Пол Матис, који је инвестирао око 75.000 аустралијских долара (процијењено је да је тада то износило 40.000 америчких долара) у развој новог симбола за ријеч “the”, као и његову промоцију да би било прохваћено у писању. Он вјерује да би тај знак уштедио доста времена. У исто вријеме, омогућавао би дуже поруке на Твитеру.



Идеја да се избацују слова како би се ријечи скратиле није нова, о чему свједочи поменути емперсенд.

Да би погурао своју идеју, Матис је направио извјестан број андроид тастатура које је назвао “The тастатурма”, а које све имају ћирилично слово “Ћ”. Најскупља тастатура (на савијање) такође има и скраћенице за још 14 најчешће коришћених ријечи у енглеском језику.
“Запослени” скраћено у “Запослен”

Компанија “Џенерал Моторс” у једном тренутку је издала директиву која се односила на цијелу компанију, а то је да се ријеч “запослени” (employee) скрати на “запослен” (employe), како би се уштедило вријеме и мастило за пенкала.

Фронтал


П.С. ( у уторак у 00:18)

Ова "вест" је од пре четири године. "Фронтал" ју је објавио 5. јануара, али...погледајте датум испод видеа на Јутјуб страници: 07.04.2013. Четворе очи човек треба да отвори кад преноси нешто из медија где је плата - све.

Извињавам се читаоцима, јер прилог јесте леп али испаде да бајату вест подмећем као нову.

Александар Јовановић

Извор: Фронтал-Потрошио 40.000 долара смишљајући знак за „the”, и смислио ћирилично Ћ
Приређено на:
KaOS – A Lean KDE Distribution

Коментари