Боље икад него никад: Руска влада установила фонд за развој информационих технологија

© Yuri Smityuk/TASS

МОСКВА, 27. јануар / ТАСС /. Руски премијер Дмитриј Медведев је потписао указ о стварању фонда за развој информационих технологија (ИТ), наводи се у извештају објављеном у петак на владином веб-сајту.

"Фонд је установљен са циљем развоја и промоције руског софтвера, ради подржавања научних, истраживачких, развојних и иновационих активности и ширења иновативне инфраструктуре у области информационих и комуникационих технологија у организационој и правној сфери фонда", наводи се у извештају.

Новоформирана структура ће помоћи у промовисању руског софтвера у земљи и иностранству, као и у обезбеђивању сарадње са великим потенцијалним купцима.

Према објави на владином веб-сајту, регулација неће захтевати додатна средства из федералног буџета, средства мимо оних прописаних федералним законом о буџету.

TASS Russian News Agency

Напомена преводиоца: "Боље икад него никад" у наслову није коментар ТАСС-а, ја сам додао. И још да кажем да се од свег срца надам да ће руски информатичари бирократију новоустановљеног фонда одмах довести у ред и научити је ко због кога постоји.

У међувремену, да искористим прилику да и сам мало допринесем популаризацији једне руске "фамилије три различите дистрибуције" ГНУ/Линукса под заједничким називом. Калкулејт Линукс / Calculate Linux (иначе Руси стране називе из ИТ области остављају у изворном облику, а енглески назив овог руског производа, рекао бих, оправдава жеља да се што више користи у читавом ИТ свету, у којем је енглески језик lingua franca данашњице) превазилази моје знање, не могу га препоручити на основу сопственог искуства, али по линуксашким форумима и веб-сајтовима видим само похвале (Calculate Linux explained | TECHPHYLUM.COM, рецимо), па...

Такође вреди напоменути да се у комуникацији - сарадњи и помоћи око Калкулејта - уз руски и енглески језик обилато користи и француски, као у овом видеу...




Извор: TASS: Business & Economy - Russian government establishes fund for IT development
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на

Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!