War News Update: Поводом Ројтерсове вести "Европа ствара одбрану за супротстављање руском информационом рату"

Ројтерс: Европа ствара одбрану за супротстављање руском информационом рату / Reuters: Europe erects defenses to counter Russia's information war

"Државе у Европи, у којој ће немачка и Француска ове године одржати изборе, подижу одбрамбене механизме за борбу против могућих руских информатичких напада и дезинформација којима је циљ утицај на политику Запада, али стручњаци за обавештајну делатност кажу да се с тим закаснило.
Проблем руских "операција утицаја" поново је постао ургентан када су америчке обавештајне службе објавиле своју процену - која није класификована као тајна - да је председник Владимир Путин наредио кампању која ће ток америчких председничких избора усмерити у корист Доналда Трампа.

Европске државе и НАТО успостављају центре за идентификацију "лажних вести", јачање информационе одбране и праћење коришћења друштвених мрежа чији су корисници заједнице које користе руски језик и политичке странке, гласачи и утицајни припадници крајња деснице..."
Read more ...

Уредник "Вор њус апдејтса": Претпостављам да европске владе и странке брине могућност да им сервери и рачунари буду хаковани и оно што се открије буде објављено на "Викиликсу" или неком другом медију. Ми заиста живимо у добa у коjем је истина, када се открије, рђава ствар. Али "напори" за успостављање организација или "министарстава истине" који ће се супротстављати такозваним алтернативним вестима уопште не изненађују. Европски мејнстрим медији су још гори од америчких, а глад доброг дела европског становништва за алтернативним изворима вести додатно забрињава кербере информација. Ово нарочито важи за балтичке земље са бројним руским становништвом, које, као гласачки блок, може да пресудно утиче на резултат избора, а што брине власти које сматрају да су немоћне да се супротставе ономе што поручују руски медији. Мислим да ће сав тај труд Европљана да надзиру шта објављују веб-сајтови и друштвене мреже пропасти. Интернет је огромно тржиште вести, идеја и мишљења, биле оне "добре, лоше или зле". Осим ако државе чланице и сама ЕУ не крену са блокирањем приступа веб-сајтовима из других држава - а што се неће десити - европски одговор на "руски информациони рат" јесте и остаће празна прича.

Извор: War News Updates: Europe Erecting Defenses To Counter Possible Russian Cyber Attacks And Disinformation

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

А шта ако циљ америчке и европске стварне и техничке власти није супротстављање "руском информационом рату" тј. операцијама него контролисање и ограничавање свих информација које размењују њихови грађани, па на основу тога формирају ставове и (не)одлучују се на акцију? Такву могућност, а ја је видим као чињеницу, изнео сам у коментару О будаластости и штетности новинарства типа "И Трамп „опалио шамар” Обами и признао да је одувек сматрао да је Путин веома паметан". Али прошло је ево већ дванаест дана, а ја не нађох да преведем ни један једини текст аутора који слично мисли, иако свакодневно пратим више стотина извора на енглеском језику.

Што ме заиста брине. Јер ако се не види да Руси служе само као баук, димна завеса и оправдање за успостављање - прво националних, а онда и наднационалних и глобалног Министарства истине - онда англоционистичка плутократија и њихови измећари у ствари побеђују, док ми, као на пример синоћ, уживамо како је Трамп на конференцији за штампу сместио Си-Ен-Ену и Би-Би-Сију.

Прецењујемо себе и подцењујемо непријатеља. Није добро. А Русима на душу што се шепире - јер мисле да су се показали и морално и пропагандистички супериорнијим од "партнера" - уместо да искористе стечено поверење и све несрећније али и критичније америчко и европско робље свакодневно упозоравају шта им гад спрема.

Ево и пар предлога за читање, с тим да је други намењен колегама и "колегама":

- Germany Create ‘Fake News’ Agency To Counter Alternative Media – InvestmentWatch

- In a digital media world, all that matters is your time - Recode

Приређено на:





Antergos | Your Linux. Always Fresh. Never Frozen.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!