Поразни резултати истраживања - 36% Руса за неутралност Русије у "украјинском сукобу"

Фотографија: Дан Леви / Спутњик

Више од једне трећине Руса (36%) је за неутралност Русије у украјинском сукобу, док их скоро четвртина (24%) сматра да треба признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике - показује најновије истраживање јавног мнења које је спровео Сверуски центар за истраживање јавног мнења.

"Пола Руса на неки начин подржава ДНР и ЛНР у њиховом сукобу са Кијевом: 8% сматра да им треба помоћи у успостављању аутономије; 24% сматра да им треба признати независност; 18% је за улазак ДНР и ЛНР у Руску Федерацију" - кажу аутори истраживања, чији су резултати сслични претходном: 8%, 23% и 14%, респективно.

Руководилац истраживачких пројеката Сверуског центра за истраживање јавног мнења Михаил Мамонов наглашава: "По исказаним ставовима већине Руса, ДНР и ЛНР већ сада нису  у саставу Украјине. Ово је главни закључак истраживања."

С друге стране, Кијев подржава 4% анкетираних. По њима, Русија треба да подржава Кијев у успостављању контроле над територијама ДНР и ЛНР. У 2016. години, само је 3% Руса било таквог мишљења.

Неутралног става је 36% испитаника. Прошлог лета: 38% анкетираних Руса.

Скоро петина испитаника, њих 19%, сматра да Русија не би требало да предузима никакве акције које нису у складу с Минским споразумом, док 16% сматра да би све проблеме требало решавати дипломатским путем. Исти проценат испитаника сматра да је неопходно "вршити притисак на Кијев", а 11% је за "подршку Донбасу".

Сверуски центар за истраживање јавног мнења је ово истраживање спровео фебруара месеца 2017. године. Телефоном је анкетирано 1 200 Руса.

Fort Russ

Напомена преводиоца:

"Спутњик" на пољском је ову вест насловио са "Шта Руси мисле о сукобу у Украјини?" / Co Rosjanie myślą o konflikcie na Ukrainie?.

"Форт Рус", оптимистички, са "Истраживање: Пола Руса подржава борбу донбаских република" / Survey: Half of Russians support the struggling Donbass republics - Fort Russ

По мени, резултати истраживања су поразни:

- "Више од једне трећине Руса (36%) је за неутралност Русије у украјинском сукобу...";

- "Скоро петина испитаника, њих 19%, сматра да Русија не би требало да предузима никакве акције које нису у складу с Минским споразумом...";

- "11% је за "подршку Донбасу".

Стога сам вест и насловио како сам насловио.

Такође, прочитавши Partners and Clients, склон сам да поверујем у професионалност Сверуског центра за истраживање јавног мнења, или бар у његову потребу да се не игра стеченим угледом, клијентима и приходима тако што ће намештати резултате истраживања (интрепретација је већ нешто друго).


Изворни текст на пољском: Co Rosjanie myślą o konflikcie na Ukrainie?
Превод на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!