Пређи на главни садржај

Рачуне пишу ћирилицом

Ћириличне табле на пијаци стигле су са две године закашњења (Фотографија: Д. Гагричић)

„Енергија Златар НВ“ исправила неправде и заблуде у службеној употреби писма. Ћирилица и даље трн у оку удворицама и лажним родољубима.

Јануарски рачуни „Енергије Златар НВ“ за грејање станова и пословних просторија у Новој Вароши стигли   су на адресе корисника услуга  написани – ћирилицом!

После више апела, упозорења и опомена, у овом предузећу су исправили неправде и заблуде у службеној употреби писма. Изменом у рачунарском програму и уношењем базе података на ћирилици, замењена је латиница на рачунима корисника услуга (као што је то пре неку годину урадила Електродистрибуција). Показало се да ова „операција“ није тако скупа, како су неки тврдили,  нити је била „баук“ за запослене.

Од пресудног значаја за овај корак био је јесењашњи захтев општинског руководства упућен јавним предузећима да се не крши члан 10. Устава Републике Србије, којим је уређен положај језика и писма у нашој земљи.Општинске власти учиниле су то под притиском дела јавности и групе ентузијаста која годинама води битку за одбрану ћирилице.

У отвореном писму јавности они су јесенас  подсетили да је пре 100  година на швапским бајонетима у наше крајеве стигла  латиница и да су окупаторске власти  крајем 1915. и почетком  1916. забраниле употребу ћирилице, српског матичног писма. Упозорили  су,  поред осталог,  и на потискивање националног писма:

– Сведоци смо да појединци из општинских служби и установа на буџету или актери програма који се финансирају народним парама  –  не маре што је ћирилица службено писмо. Има и плаката,   огласа, саопштења и диплома   написаних латиницом, као  што су и рачуни два јавна предузећа – Комуналног и Енергије?!

 Морамо се запитати ко то и за чији рачун ради и по коју цену и до када ће се понижавати, занемаривати и потискивати  национално писмо?

И док  поштоваоци ћирилице  терају власт и државу да раде оно што је требало да раде њене институције,  стижу им питања – има ли шта прече у овој општини од ћирилице?!  Па, свакако, да има и да би неки требало да почну да се баве својим послом?!

 На сцени је,  дакле,  прича о нашем менталитету и односу према културно-историјском наслеђу, са две крајности. Прва је да се наставља вишегодишње планско   блаћење и унижавање ћирилице од стране оних који се стиде свог писма, или га оспоравају, међу којима су  и поједини чиновници администрације и однарођени представници власти, удворице или ситни шарафи и старлете у њој. С друге стране –  лажни родољуби се бусају у груди,  помињући очување духовности, језика, културе и ћириличне писмености. Међутим, никакав им је учинак заклињања да ће поред службене употребе, ћирилицу истаћи у јавној употреби –  на табле и имена предузећа и радњи, у рекламе,  на сеоске путоказе, на низ објеката...

Има и оних којима је трн у оку залагање да се  новим законским актима  – можда   понајбоље кроз усвајање Закона о неговању и унапређењу српског језика и ћирилице, наш језик и писмо што боље заштите, те да се њихова употреба што јасније, шире и доследније у службеној и јавној употреби пропише.

Ћирилицом  је писано све што је вредно помена у готово десетовековној српској писмености. Зато је и апсурдно је  да се шаљу апели за заштиту писма које је симбол нашег културног наслеђа и националног идентитета на културној мапи света!

Чекају се комуналци

У Комуналном предузећу „3. септембар“ кажу да немају техничких могућности за увођење ћирилице. Наиме, према речима вд директора Сузане Шуљагић, њихов  рачунарски програм не подржава ћирилицу,  а недостају и средства за набавку штампача.

Председник општине Радосав  Васиљевић истиче да ће, чим си обави консолидација и закрпе неке „рупе“ у „3. септембру“, општина помоћи да се исправе наслеђени пропусти.

Правописна грешка  

Коначно - измене у рачунарском програму после захтева Општине

“Енергија“ треба да  исправи правописну грешке, коју има њен лого (амблем).Називи улица и тргова пишу се почетним великим словом, па је требало да стоји Улица Карађорђева или је могло  да се пише и без именице улица – само Карађорђева. Ова грешка је, иначе, честа  у меморандумима и на таблама фирми, па није на одмет на њу указати.


Аутор: Д. Гагричић
Извор: Рачуне пишу ћирилицом - Вести Nova Varoš, Zlatar, Javor, Čemernica, Uvac, Zapadna Srbija

Коментари

 1. Ово би могло лако и муњевито да се реши једном заувек.
  Када би први пут суд ослободио муштерију плаћања рачуна који није исписан ћирилицом, сви би они брзином муње нашли новац, време, програме и слично на ћирилици.
  Тако је и у осталим областима живота.
  Држава годинама дозвољава подношење пројеката на латиници. Када би првом инвеститору вратила пројекат и одбила да изда дозволу јер није на ћирилици брзином муње би сви исправили оно што не могу годинама.
  Или када би тржишна инспекција запленила неку чоколаду, кекс, конзерву меса, паштете или било који други производ јер нема исправну деклерацију на ћирилици и уништила га, брзином муње би нам рафови били пуни производа са ћириличним етикатема и деклерацијама.
  Значи може се али се неће.
  А неће они који су у Србију дошли са швапским бајонетима октобра 1944 године. Њихова деца и унуци нас и дан данас јашу и сатиру.
  Поздрав
  Драган Вукојевић

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de