Владимир Сучан: Путин још једном потврдио да за њега не постоје грађани Доњецке и Луганске Народне Републике

Путин је још једном потврдио да за њега не постоје грађани Доњецке и Луганске Народне Републике, него само украјински држављани или лица без државе, иако његова троладија сада тврди да подари светлост, да је "признао документа Доњецке и Луганске Народне Републике"


Путинов указ којим се народу Донбаса допушта улазак у Русију сместа је претворен у "признавање (докумената) Доњецке и Луганске Народне Републике". Што није. Пре свега, Путин овим указом није признао Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику. Напротив, већ у првом пасусу их, у складу с милим му Минским споразумом, назива "територијама појединих региона Доњецке и Луганске области Украјине".

Даље, по Путину, људи који живе на "територијама појединих региона Доњецке и Луганске области Украјине" су или грађани Украјине или лица без држављанства (странци).

Чак је избегнуто да се пасоши ДНР и ЛНР назову пасошима. По Путиновом указу, то су "документа која потврђују идентитет, издата од стране локалних власти", а што, теоретски, могу бити и возачке дозволе, универзитетски индекси или друге исправе.

Дакле, Москва се добрано потрудила да избегне чак и помињање пасоша, него их је крстила документима (незнано којих и чијих) локалних власти којима се потврђује нечији идентитет.

Разумљиво је што је Москви мило кад види да јавност овај указ сматра за нешто што није. Али кад би је притисли, Песков би највероватније рекао истину: ДНР и ЛНР овим указом нису признате као Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република, нити њихови пасоши као пасоши.

Указ напросто каже да руски цариници и граничари могу пуштати људе из тих "области Украјине" у Русију, и то из "хуманитарних разлога".

С једне стране, Путин би да спасе образ и "имиџ", посебно сад кад се невоље ређају једна за другом, кад се открило да ни Сурков ни већи део Кремља никада нису марили за уједињење Крима са Русијом.

С друге стране, могуће је и то да је Путин овај указ донео у склопу припрема за предстојећи егзодус из Донбаса у Русију, масовни збег због насилног решавања сукоба у Донбасу.

Ево текста Путиновог указа на руском језику:

"Президент России Владимир Путин подписал указ о признании документов, выданных гражданам Украины и лицам без гражданства, проживающим на территориях отдельных районов Донецкой и Луганской областей Украины.

Постановление введено в силу в целях защиты прав и свобод человека и гражданина в соответствии с общепризнанными принципами и нормами международного гуманитарного права, сообщается на сайте Кремля.

Отмечается, что с 18 февраля граждане Украины и лица без гражданства, постоянно проживающие на территориях отдельных районов Донецкой и Луганской областей Украины, могут осуществлять въезд/выезд в Россию без оформления виз на основании документов, удостоверяющих личность, выданных органами местной власти." - Путин подписал указ о признании документов граждан Украины, проживающих в Донбассе

Претходно: Владимир Сучан: Испаде да је лукав план Путина за Донбас у ствари немачки тј. Штајнмајеров лукав план


Аутор: Владимир Сучан
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!