Контравести...на лажи о "масовним погубљењима у Сирији"

Прво вест, па онда контравест и коментар.


Илустрација (Фото Ројтерс)

 

Политика Online - Амнести: У сиријском затвору обешено 13.000 људи


БЕЈРУТ - У сиријском затвору Сајднаја, познатом међу затвореницима као „кланица”, војна полиција је обесила чак 13.000 људи у периоду од четири године, а тела је камионима превозила до масовних гробница, тврди у данас објављеном извештају међународна организација за људска права „Амнести интернешенел”.

Сваке недеље је иза затворених врата озлоглашеног затвора вешано од 20 до 50 људи, понекад и два пута недељно, у „прорачунатој операцији вансудског погубљења”, стоји у извештају, преноси АП.

Извештајем је обухваћен период од почетка марта 2011. до децембра 2015, када је, како „Амнести” наводи, вешањем погубљено између 5.000 и 13.000 људи.

Бивши званичник рекао је за „Амнести” да је Сајднаја постала главни политички затвор од 2011, док је некадашњи чувар, како преноси та организација, навео да су се ту налазили „затвореници из револуције”.

Амнести цитира и да је један бивши судија рекао да су тамошњи затвореници сматрани „истински опасним по режим”.

Затвореници су веровали да ће бити пребачени у цивилне притворне центре, али су уместо тога одвођени у другу зграду у оквиру затвора и тамо вешани, а претходно им је „суђено” у комбијима познатим као „фрижидери за месо” и „пресуда” им је саопштавана непосредно уочи вешања, рекли за за „Амнести” званичници који су присуствовали вешањима.

Лин Малуф, заменик директора за истраживање у регионалној канцеларији „Амнести интернешенела” у Бејруту, каже да нема разлога да се верује да је та пракса од тада престала.

„Амнести” тврди да су убијање дозволили високи сиријски званичници, укључујући најближе сараднике председника Башара ал-Асада.

Како наводи, погубљења се извршавају након тобожњег суђења које траје минут или два.

Малуф каже и да је организација „Амнести интернешенел” забележила најмање 35 различитих метода мучења у Сирији од краја 1980-их, а које се од 2011. појачано користе.

Данашњи извештај „Амести интернешенела” изазвао је снажну реакцију генералног секретара УН Антонија Гутереса, који је, према речима портпарола УН Стефана Дижарика, „ужаснут садржином извештаја”.

„Више пута смо изражавали озбиљну забринутост због тешких кршења људских права и међународног хуманитарног права у Сирији, укључујући у затворским центрима и затворима под управом владе”, рекао је Дижарик новинарима у седишту УН у Њујорку.

Сиријска влада данас није изнела коментар на извештај, наводи америчка агенција, уз напомену да званичници сиријске владе ретко коментаришу тврдње о мучењу и масовном убијању.

Извештај Амнести интернешенела је сачињен на основу разговора са 31 бившим затвореником и више од 50 сиријских званичника и експерата, укључујући бивше чуваре и судије, додаје АП – преноси Танјуг.

Извор: Политика Online - Амнести: У сиријском затвору обешено 13.000 људи


Александар Јовановић / Ћирилизовано

У чему је проблем, где су погрешили Танјуг и  Политика? Сазнаћете, и то све, у детаље, ако прочитате чланак "Месеца Алабаме" што почиње са...

Екстраполација рекла-казала - Амнести интернешенел тврди да се у Сирији врше масовна погубљења / M of A - Hearsay Extrapolated - Amnesty Claims Mass Executions In Syria, Provides Zero Proof

У новом извештају Амнести интернешенел је изнета тврдња да је сиријска влада обесила између 5 000 и 13 000 затвореника у војном затвору. Докази за такву тврдњу су климави, заснивају се на рекла-казала анонимних особа  које не живе у Сирији. Саме бројке су екстраполација коју ниједан научник нити суд никада не би прихватио. Извештај Амнестија је таблоидско писаније, од наслова "Људска кланица" па све до последњег ретка.

Али за антисиријске медије ни такав "урадак" Амнестија нема довољно пропагандистичке снаге. Стога се цитирају само највеће бројке из извештаја. Но ни то некима није доста, па Асошијејтед прес, новинска агенција чије вести преузима маса медија, у тексту под насловом "Извештај: У сиријском затвору обешено најмање 13 000 људи од 2011. / Report: At least 13,000 hanged in Syrian prison since 2011, пише:

БЕЈРУТ (АП) - Сиријске власти су од почетка побуне 2011. године до данас у масовним погубљењима,  у затвору северно од Дамаска којег затвореници зову "кланица", обесиле најмање 13 000 људи - како се наводи у извештају Амнести интернеленела..."

Да ли је АП-ово "најмање 13 000" исто што и "између 5 000 и 13 000" из ионако сумњивог извештаја Амнестија?
Текст је предуг и толико детаљан да би многима убрзо досадио, тако да нисам рад да у превод улажем драгоцене сате. Али ћете ви, који се одлучите да своје време уложите у читање још једног мајсторског разбуцавања правих лажних вести, имати у чему да уживате, а посебно у пасусима у којима се разоткрива поганлук садржан у Политикином последњем пасусу:
"Извештај Амнести интернешенела је сачињен на основу разговора са 31 бившим затвореником и више од 50 сиријских званичника и експерата, укључујући бивше чуваре и судије, додаје АП – преноси Танјуг."
Илустрације ради:
"За већину сведока се каже да су из сиријске опозиције или "бивши званичници" који сада не живе у Сирији. За друге, пак, са којима није разговарано лицем у лице, каже се да тамо и даље живе, али не наводи где, да ли у некој од области под контролом владе или 'побуњеника..." - M of A - Hearsay Extrapolated - Amnesty Claims Mass Executions In Syria, Provides Zero Proof
Стара песма, зар не? Али зато имамо ново кречење...Регистровано Удружење новинара Политике

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!