Пет савета за безбедно коришћење заједничких и јавних рачунара

Извор за фотографију: Narodna biblioteka Srbije: Biblioteka ponovo radi

Што се тиче безбедности рачунара, углавном нам је важно да нам лични подаци буду безбедни. И мислимо да ће добра заштита ће одолети свакој злоупотреби. И хоће, теоретски. Међутим, у стварном свету се не могу предупредити сви облици "злостављања". Стога је најбоља стратегија да се користи више техника. Већини нормалног света нису потребне компликоване шеме и криптографија. Али јесте потребно уљезима отежати приступ својим подацима.

Можда звучи глупо, но ипак треба подсетити да рачунар у библиотеци, учионици или лабораторији - као ни телефон пријатеља - није наш. Чак су и "клауди" и клауд сервиси нечији рачунар(и). У принципу, сваки уређај што није сопствени треба третирати као власништво зликовца - некога што би да се дочепа твојих података да би их злоупотребио.

Ево неколико једноставних начина да боље заштитите своје податке од уљеза и напасти.


Затворите сесију

Када завршите са радом на туђем уређају, излогујте се с Фејсбука, Гугла и других налога које сте користили. Тако напаст неће моћи да отвори ваше "прозорче" и злоупотреби ваш налог.


Очистите кеш прегледача и других програма

Очистите читав историјат прегледа и све лозинке и "колачиће" из прегледача. Немојте се уздати у "то ће само" када се излогујете. У зависности од платформе, очистите и кеш. Ако сте на некој од савременијих дистрибуција Линукса, обришите фасциклу " ~/.cache ".


Испразните "канту за отпад"

Уклоните све што сте имали на радној површини и испразните канту за отпад (Trash или Recycle Bin).


Користите безбедносне опције програма и сервиса

Омогућите обавештења о логовању у налоге програма и сервиса које користите. Неки сервиси имају опцију обавештавања корисника о покушајима пријављивања са другог уређаја или локације, тако да ћете бити обавештени и када се сами пријавите, али и када напаст проба да приступи вашем налогу.

Други сервиси дозвољавају могућност да обавештење о сваком пријављивању добијете е-поштом. Приступ налогу ће бити одобрен само ако ви то допустите - кликом на везу дату у е-писму.

Проверите да ли сервиси које користите неке од ових могућности.


Ограничите рад са осетљивим подацима

Најлакши начин да вам подаци с којима баратате на туђем рачунару остану безбедни јесте да их користите што је мање могуће. На пример, избегавајте да на послу приступате својим банковним налозима и подацима с кредитних картица. Или уложите додатни труд у безбедност рачунарског система на свом радном месту.

Такође, размотрите коришћење оперативних система са спољашњих прикључака, УСБ-а или ДВД-а. Са Live USB-ом, наше Fedora Workstation, на пример, ограничавате или потпуно избегавате остављање података на услужном рачунару.


Fedora Magazine
Напомена преводиоца: Да, овај чланак јесте са Федориног веб-сајта, и служи додатној самопропаганди, али на прави начин - истинитим и корисним информацијама. Пре неколико година, када сам уз најбољи прегледач свих времена - стару Оперу - користио и Оперину е-пошту, после повратка из пар чачанских институција културе и образовања с којима сам нешто петљао и на лицу места хтео да покажем на шта мислим, при чему сам се на њиховом рачунару улоговао на свој налог е-поште, хтедох кући да  у Оперицином уграђеном клијенту поново отворим е-пошту, кад оно - шипак, неко се пожурио да напакости. Дакле, јесте Федора "Ред хетова" и "Ред хет" јесте пословни партнер/сарадник НСА, што већ  рекох, али савет, "Када завршите са радом на туђем уређају, излогујте се...", е, бар за њега поуздано знам да га ваља послушати.

А и Сноуден ваљда зна о чему говори када за безбедни портабл-дистро препоручује Tails - Privacy for anyone anywhere.


Аутор: Силвија Санчез
Извор: 5 security tips for shared and public computers - Fedora Magazine
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!