"Не заборавите, Русија је фактички прва признала Хрватску"

Фотографија: Д. Ковачевић

Русија зна и разуме да Хрватска има обавезе према ЕУ и НAТО, али сматра да то не би требало да представља препреку у јачању односа између двеју држава.

То је изјавио у Загребу амбасадор Русије у Хрватској Aнвар Aзимов изразивши увереност да ће се ускоро активирати руско-хрватски односи на свим подручјима.

"Ми знамо да Хрватска има обавезе и према ЕУ и НAТО-у, али ја сам уверен да то не би смело бити запрека јачању наших традиционално пријатељих и блиских односа. Верујте, имам основе да с оптимизмом тврдим да ћемо ускоро бити сведоци активирања руско-хрватских односа на свим подручјима", рекао је Aзимов на конференцији за медије посвећеној развоју руско-хрватских односа.

"Имамо велике планове за развој билатералних односа и тиме желимо показати да нисмо равнодушни према Хрватској. С великим оптимизмом гледам на будућност наших односа", истакао је Aзимов, пренела је Хина.

Он је казао да ова година има посебну важност за руско-хрватске односе. Подсетио је, наиме, да се 17. фебруара обележава 25. годишњица руског признања РХ, а 25. маја је такође 25. годишњица успоставе дипломатских односа између двеју земаља.

Иако су службено друге државе прве признале Хрватску, фактички је прва била Русија, рекао је Aзимов.

То је било у октобру 1991. године, када је Горбачов сазвао састанак на којем су учествовали Фрањо Туђман и Слободан Милошевић и на којем је покушао да погура мирно решење сукоба за државе настале након распада бивше Југославије. "Резимирајући врло тешке преговоре, он им је отворено рекао: независност Хрватске је реалност и с тиме се морамо помирити", казао је Aзимов.

Aмбасадор је рекао да је Русија спремна на обнову политичког дијалога с хрватским руководством.

"Ја не могу отворити све карте, али могу рећи да би се у најскорије време такав политички дијалог могао остварити", казао је руски дипломата.

Извор: "Ne zaboravite, Rusija je faktički prva priznala Hrvatsku" - B92.net

Александар Јовановић / Ћирилизовано


Чега се паметан стиди...

Али руска наклоност неоусташији има своју цену:

"Međutim, najvažnije je pitanje Agrokora, koji je sa svojih 60.000 zaposlenih najveća i najvažnija hrvatska kompanija, i koja temeljem kredita duguje ruskim bankama Sberbank i VTB 1,3 milijarde eura, što je između trećinu i pola ukupnog Agrokorovog duga." - Ruski diplomat: Ako Agrokor treba novaca, neka surađuje s Moskvom 

Такође погледати: Anvar Azimov: Agrokor neće više dobivati ruske kredite, ne zanima nas ulazak u vlasničku strukturu te tvrtke / Novi list

И видео од октобра из продукције Veleposlanstvo Rusije:



 

2 коментара:

  1. Годинама збирам овакве "случајеве", где Совјети отворено ниподаштавају Србију, а од јуче је и овај бисер у колекцији.

    Наравно, "Агрокор" је паралелно употребљен као таригуз, док прави смрад долази из тајкунског банкарства Москве. Од милоште звана "Спермбанк" је доскора била најгора банка у Србији. Сад више не знам, нит ме занима. Као ни "Багрокор".

    Претходни "случај" је био вандализовање споменика Јурију Гагарину у Загребу око Нове Године. Уклети Гагарин је у октобру добио немушту бисту на пилону (са именом на гајевици, ипак су Совјети научили како Загреб дише), а и амбасадор Азимов се понадао:

    "Ова биста симбол је чврстог пријатељства између Русије и Хрватске, а Гагарин је сад и ваш, хрватски!".

    Кајл Скот је тек скотић за ову совјетску скотину Азимова ("скотина",грч. - мрак, тама)

    ОдговориИзбриши
  2. http://www.informer.rs/vesti/zastitnik-potrosaca/118484/BEZOBRAZNO-BAHATO-OVAKO-DERU-SAMO-SBERU-Astronomska-provizija-one-koji-podizu-kredit

    Значи, и даље су лихвари...

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!