Поводом "Aмеричке власти оптужиле двојицу руских шпијуна и двојицу хакера због напада на 'Јаху'"

Извор за карикатуру: The Hacker News

Aмеричко министарство правде потврдило је гласине да су подигнуте оптужнице против двојице руских шпијуна и двојице хакера због хаковања "Јахуа" и компромитовања 500 милиона корисничких налога.

Ово је први пут да су америчке власти оптужиле руске званичнике за сајбер напад.

Оптужени су официри ФСБ-а (Федералне службе безбедности), коју је наследила КГБ, Дмитриј Докучев и његов надређени Игор Сушичин. Они се тренутно налазе у Русији а шансе да ће им икада бити суђено у СAД су мале јер две земље нису потписале споразум о изручењу.

Докучев је један од два официра ФСБ који је у децембру прошле године ухапшен заједно са бившим менаџером компаније "Касперски лаб", Русланом Стојановом. Он је оптужен за велеиздају због наводе сарадње са ЦИA преко једне америчке компаније.

Друга двојица оптужених су Aлексеј Белан, један од најтраженијих сајбер криминалаца у свету, и Карим Баратов, који је канадски држављанин, рођен у Казахстану. Баратов је већ ухапшен прошлог уторка а његов случај чека одлуку локалних власти јер је ухапшен на канадској територији.

Белан је ухашен у Европи, 2013. године, али је успео да побегне у Русију, тако да је пропало његово изручење СAД.

Aмерички званичници кажу да је целу хакерску кампању испланирала ФСБ да би прикупила обавештајне податке, али су двојица хакера искористили украдене податке да би зарадили.

Они су то урадили помоћу фалсификованих колачића који су им омогућили приступ великом броју имејл налога без одговарајућих корисничких имена и лозинки. Према наводима из оптужнице, хакери су написали аутентификационе колачиће које су користили на властитим рачунарима, али су их подметали и појединцима које су желели да нападну.

На тај начин они су надзирали више од 6500 налога, рекли су из Министарства правде.

У септембру прошле године "Јаху" је открио да је 2014. компанија претрпела велики напад за који је оптужила актере који су деловали под покровитељством неке државе.

Децембра прошле године, "Јаху" је објавио да је компанија и 2013. била жртва сајбер напада и да је компромитовано више од милијарди корисника.

Извор: Američke vlasti optužile dvojicu ruskih špijuna i dvojicu hakera zbog napada na Yahoo

Александар Јовановић / Ћирилизовано:


Ето, сад знате зашто НСА, ЦИА, БНД (Bundesnachrichtendienst), британски Владин штаб за комуникације (GCHQ) и уопште западне "деликатне службе" морају да надзиру све и сваког по целом свету.

Или, што би рекао Пепе Ескобар:
"Према томе, буди безбрижан, грађанине света: ЦИА је доброћудна и добронамерна, чак и кад те надзире. Немаш се чега плашити, осим самога страха - а име му је Русија." - Oh, that traitorous WikiTrump
Не треба нека промућурност па схватити чему служи ова акција америчких власти. Не тражи нарочите памети ни да се разуме зашто наши медији к'о сомчад гутају овакве вести: шпијунске приче су увек радо читане, доносе кликове, а треба заштитити и интересе политичких покровитеља и оглашивача - дилера електронике и софтвера, којима није у интересу да потрошач изгуби поверење у поузданост америчке робе. Али кад веб-сајт намењен информисању "о рачунарској безбедности", без икаквог коментара, објави сплачину каква је оно горе, онда оправдања нема нити га може бити, јер својом неопрезношћу и непрофесионализмом, корисника, ионако прекљуканог дезинформацијама, још више доводи у заблуду.

Мучно је читати и тај англосрпски. "Урадак" сам ћирилизовао, јер ми се чини да "Информацију" не воде злонамерни људи, и зато што, када су у питању језик и писмо, на интернету нема већег ужаса од ИТ рубрика на порталима Б92, "Блица", и блогова разноразних "SEO experata" (нпр:SEO Srbija | SeoExpert.rs) или, да простите, Benchmark-a. 

Стога су места као Techdirt (у целини, и због чланака, и због коментара) и "Редит" (Reddit, где политички коректној цензури промакне по која разумна препорука и коментар) права уточишта, макар била на језику окупатора. 

Речју, српски ИТ новинари дебело заостају за српским програмерима.

1 коментар:

  1. Анониман17. март 2017. 00:24

    Неко је најавио управо пре 2-3 године: како ће Јаху и други велики мејл-оператери одглумити провалу у пошту својих корисника, што ће изазвати невиђене пословне и породичне скандале и штету, те омогућити нову вишу фазу укидања приватности мејла.

    Ја за сваки случај побрисо све што сам икад написо (ако је тако нешто уопште могуће?)

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!