Пређи на главни садржај

Владан Ивковић: У одбрану популизма

Матија Машуљо
Све је више популизма, брину се многи политички коментатори широм демократског свијета. Кажу да популизам, као стратегија политичког обраћања која игра на карту незадовољства нижих народних слојева и њихове угрожености од стране оних елитнијих, пријети стабилности демократије. Кад се жели дисквалификовати вођа, покрет или програм, каже се погрдно да је популистички.

Како се у исто вријеме може вредновати демократски процес и кудити популизам, остаје нејасно.

По дефиницији, популизам, као једна од стратегија у политичкој мобилизацији и демократском освајању власти, односи се на подршку интересима обичног народа, за разлику од бриге о интересима елитистичких политичких групација. (Наравно, популиста не мора бити искрен, као што ниједан учесник у демократском процесу, ма шта говорио, не мора бити искрен.)

Зашто је за демократију опасно, рецимо, борити се за власт јашући на таласу незадовољства народних маса, а није опасно бити поткупљен од стране једног или више моћних пословних интереса?

Зашто је опасније подилазити народним масама него служити банкарима Вол Стрита, фармацеутским тајкунима или новим Рокфелерима Силиконске долине? Ако изађе Доналд Трамп, Марин Лепен или Војислав Шешељ, рецимо, и изјави да неолибералистичка слободна трговина негативно утиче на зараде домаћих радника, што нико не може негирати, и да је потребно окренути се протекционистичким мјерама, шта је ту лоше за демократију, а поготово шта је ту лоше за народ земље о којој је ријеч?

Ништа.

Зар демократија није – бар у теорији која је народима свијета пласирана – баш предвиђена да оснажи и уздигне народне масе у њиховом односу са елитама, и да слабљењем баријера повећа њихово учешће у управљању?

Јесте.

И како је лош за демократију неко ко каже народу да су га преварили, оштетили, уназадили, ојадили?

Никако. Штавише, добар је.

Примијетно је да се популистима погрдно називају управо они политичари који отварају очи народу.


Ја кажем да није лош популиста, него они који у страху од популиста намећу наративе који плаше народ популизмом. А у страху су јер популиста може да дестабилизује основе моћи и привилегија које елитни сталежи, дакле, творци наратива, посједују и уживају. Као и свако ко освјешћује народне масе, популиста је у теорији опасан политичкој олигархији, осим ако није испразни демагог. А ни популизам, као ни било која друга доктрина, није имун на инфилтрацију демагогије.

Није ово прича о класној борби. Народне масе нису никаква класа. И њихова освјешћеност не мора аутоматски донијети добро друштву. Али демократија се не бави резултатима него процесом у којем сви учесници треба да имају једнака права, па ком обојци – ком опанци. Бар се тако заклињу заговорници демократије. У поштовању демократског процеса нема мјеста дисквалификацији популизма, јер без популизма, народне масе немају гласноговорника у политичкој комуникацији, а то је апсолутно лоше по демократију. Популизам је директно супротстављен елитизму, али не мора учесник у демократском процесу бити заговорник ни једног ни другог да би подржао присуство и једног и другог.

А уколико је популизам само демагогија, у шта га многи фарбају, онда нема бриге: задовољан народ никад нико није повео у буну. Све што елите треба да ураде да се одбране од навале популистичких демагога је да држе народ у благостању и нема зиме.


Аутор: Владан Ивковић
Извор: У одбрану популизма – СРБИСТ

Коментари

  1. Анониман03. март 2017. 02:09

    @ задовољан народ никад нико није повео у буну
    --
    да, осим револуције "Ајфона"

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес