Александар Меркурис: А да није случајно Ердоган подстрекач недавне офанзиве Ал Каиде на Дамаск?

Kарикатурa: The real Syrian Free Press

Арапска војска Сирије је потпуно сломила офанзиву Ал Каиде и њених филијала на источни део Дамаска, и повратила сву територију коју су џихадисти освојили од почетка офанзиве прошле недеље.

И не само да је Ал Каидина офанзива потпуно пропала, и џихадисти претрпели тешке губитке, него им је и контрола над другим предграђима Дамаска које још увек држе знатно ослабила.

Месец Алабаме (Moon of Alabama) у својој анализи, уобичајено луцидној, сугерише да је дамаска офанзива изведена координисано са Ал Каидиним офанзивом у провинцији Хама и оном на Дару, а да су све три производ жеље турског председника Ердогана да побољша свој положај у преговорима с Русима у Астани и Женеви.

"У Сирији, Турска је запала у ћорсокак. Ердоганов сан о уласку у Раку и Деир ез-Зор, па чак и Алеп, развејао је договор САД и Русије. Његови проксији су заглавили североисточно од града Алеп, и никако не могу даље ни на југ, ни, исток, ни на запад. Јесу освојили нешто сеоских подручја - Ердогану за преговоре недовољно, али за главобољу таман. Мали руски контигент је ушао у курдску енклаву на северозападу Сирије код Африна, и тако блокирао сваки иоле озбиљан турски напад на то подручје.

Турска и њени катарски, кувајтски и саудијски буђелари-господари су изгубили битку за Сирију. САД их даље прећутно подржавају, али им, како ствари стоје, само Алах може помоћи да мало ојачају положај за следећу рунду женевских преговора. Њихови прокси-џихадисти са северозапада Сирије, укључујући Ал Каиду, крећући се ка граду Хама (погледати мапу: црвено - снаге сиријске владе), у последњих неколико дана су успели да заузму 11 малих и слабо брањених села, али их руска и сиријска авијација сада тамане, а у припреми је и контранапад Арапске војске Сирије.
Извор: Syrian Generation - bigger
Истовремено са нападом на Хаму, џихадисти су покушали да освоје источну периферију  Дамаска и предео око Даре, јужно. Дамаски напад није испунио циљ. Такфири нису успели да задрже освојене положаје, и сада су изложени узнапредовалом контранападу. У Дари нису пробили одбрану Арапске војске Сирије..." - MoA - Syria Summary - The U.S. Move On Tabqa Will Complicate The Political Situation

Нажалост, искуство нас учи да је оваква дволичност председника Ердогана према руским "партнерима" сасвим могућна. У прилог анализе Месеца Алабаме иде и чињеница да је у офанзиви на источни Дамаск учествовала и џихадистичка група Џаиш Ал-Ислам, турски "питомци" који су раније надгледали примирје договорено посредством Турске и Русије.

Ако је Ердоган стварно био подстрекач недавне Ал Каидине офанзиве, онда није ни чудо што је пропала, као и толике друге Ердоганове сиријске пустоловине из којих излази све слабији и слабији.

И слабији. Јер Русима ће њихови обавештајни извори свакако јавити да је турски председник опет био "неваљао". Руси га с тим сазнањем неће суочити директно (јер  би то довело једино до порицања), али не треба сумњати да ће наћи начина да му "намигну" и ставе до знања да им је познато како ствари стоје.

А онда... Онда, не само да ће се Ердоган и Ал Каида наћи у још незавиднијем положају - и војно, и преговарачки - него ће турски председник додатно бити понижен, "изгубиће образ". А да држи до образа, држи. Изузетно. Стога, ако је заиста тачно да је опет био неваљао, онда је једино у чему је успео то да Путин и Русија повећају психолошку надмоћ, преимућство које већ имају над њим.

The Duran

Претходно: Александар Меркурис: Нема никаквог руско-турског плана за одлазак Асада и поделу Сирије

Аутор: Александар Меркурис
Извор: Was Erdogan behind Al-Qaeda's failed offensive in Damascus?
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!