Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Сукоб Израела и Русије због Хезболаховог запоседања Голана

Ирачки шиити, припадници проиранске милиције Покрет Ал Нуџба

Израелски дрон којим је убијен припадник сиријске милиције Јасер ал-Сајед код града Кунеитре у недељу 19. марта, на Голану, појачао је поруку израелске "стреле 2" којом је у петак пресретнута и оборена сиријска противавионска ракета СА-5.

Па је израелски амбасадор два пута позиван у Министарство спољних послова Руске федерације.

Оба израелска удара су била прецизна: Сајед је био на путу да се прикључи јединицама Хезболаха које уништавају села сиријских побуњеника на падинама планине Хермон, чистећи пут до Голана; а сиријска СА-5 је била пресретнута милисекунду пре поготка у израелски авион који је напао на Хезболахову пошиљку оружја - изван сиријске ваздухопловне базе Т-4 крај Палмире, у којој се налази и један руски контигент.

После ваздушних напада, израелски амбасадор у Москви Гари Корен је позван у руско министарство спољних послова, да чује упозорење заменика министра спољних послова Михаила Богданова, да се мора престати са мешањем у руске планове у Сирији.

Сиријски амбасадор у Уједињеним нацијама Башар Ал Џафари је верно пренео смисао Асадовог режима за самоохрабривање када је рекао, да ће, после ираелских ваздушних напада на северу Сирије: "Сиријски одговор бити прикладан, променила су се правила игре." Џафари је још поручио да је Москва оштро упозорила Израел да мора престати с таквим нападима и да његови лидери "двапут треба да размисле пре но што опет изведу сличну акцију".

Кад оно, два дана касније, Израелске оружане снаге опет у акцији, овај пут на сиријском делу Голана. Сајед је убијен у близини Кунеитре, у потврду одлучности Израела да и убудуће ратује због и против војног присуства Ирана и Хезболаха у Сирији и њиховог агресивног наступања према израелској граници.

Амбасадор Корен је у недељу по други пут позван у руско министарство спољних послова, овога пута на оштрије "рибање", с обзиром да је Израел ескалирао супротстављање Москви по овом питању, подигавши улог до потенцијалног сукоба израелских оружаних снага са руским јединицама у Сирији, па шта буде.

Влада у Јерусалиму је, у ствари, ставила црту на политику Москве да Хезболаху и сиријским парамилитарним јединицама, као што је Голанска ослободилачка бригада, одобрава преузимање контроле над територијом у непосредном суседству Израела - од подручја Хермона и преко области Кунеитра све до Даре на западу, где ће под контролом имати и границу са Јорданом.

Војни извори "Дебкафајла" кажу да је Јерусалим додатно узнемирило када је у недељу открио да је и ирачка шиитска милиција под командом команданта бригаде Ал Куд (у саставу Иранске револуционарне гарде - прим. прев.), генерала Касема Сулејмана, кренула у појачање Хезболаху у његовој офанзиви на Хермон и Голан. Ова милиција, под називом Покрет Ал Нуџба, састављена од 1 500 бораца пореклом ирачких шиита, омиљени је пројекат заменика поглавара Хезболаха, шеика Најима Касема, чији су официри милицију и обучили.

Пошто је милиција Покрет Ал Нуџба била размештена у граду Алеп на северу Сирије, њен покрет на југ да се припоји снагама Хезболаха, никако није могао проћи неопажен од руских официра тамо распоређених. Ал Нуџбин долазак на обронке Хермона значи упад додатних проиранских шиитских снага на, ратом захваћене, рубове Голана. Може се очекивати да ће Израел опет интервенисати да пресече овај опасан руско-иранско-хезболашки трик, да се турбуленције у Сирији искористе за  омогућавање израелским непријатељима да у Сирији запоседну положаје за напад.

Извор:Israeli-Russian clash over Hizballah’s Golan grab


Дебкафајл: Сиријски побуњеници напали руску амбасаду у Дамаску

У масовном нападу на сиријску престоницу у недељу, побуњеничке снаге су напале и оштетиле зграду руске амбасаде, саопштио је руски амбасадор. Он је рекао да је зграда тада била празна.

Побуњеници су стигли до Старог града Дамаска пре него што су потпали под снажно бомбардовање сиријске и руске авијације.


Извор: Syrian rebels attack Russian embassy in Damascus
Претходно:

- Дебкафајл: Руско министарство спољних послова опет позвало израелског амбасадора на разговор
- Дебкафајл: Израел нема у плану дејства против руских снага у Сирији, али...

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на BunsenLabs Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de