Порошенков режим уништио "Антонов"


Порошенков режим је уништио чувену фабрику авиона "Антонов, пишу утицајне кијевске новине "Огледало недеље" («Зеркало недели»).

Лист истиче да је узрок катастрофе то што су 2015 године на руководећа места у фабрику авиона дошли "менаџери" из аутоиндустрије, редом Порошенкови пријатељи, без икаквог искуства у авиоиндустрији.

Таква ситуација је довела до отпуштања главног пројектанта, који је одлучио да напусти Украјину и оде у Азербејџан.

"Али неоспорно достигнуће новог 'менаџмента' фабрике су невероватне надокнаде за сопствени труд. Потпредседник управног одбора, на пример, има плату неколико пута већу од плате пројектанта авиона са вишедеценијским стажом у 'Антонову'" - пишу новине.

Чувена фабрика авиона данас скоро да нема поруџбина.

"Зашто? Где нестадоше? Раније их је било, иако не великих. У свету има 40 авиона конструисаних у "Антонову": АН-148 и АН-158, шест примерака Ан-32 за Ратно ваздухопловство Ирака, четири Ан-32 за украјинско Министарство за ванредне ситуације, неколико АН-74 је испоручено Казахстану, Лаосу и још неким земљама. Одговор је једноставан: потенцијални купци су свесни ситуације у ваздухопловној индустрији Украјине и не деле  оптимизам којим одише експертиза њених лидера. Дозволите ми да вас подсетим да је последњи Ан -148 завршен и предат Северној Кореји још пре две године, априла 2015. године. Два месеца касније, дотадашња управа предузећа замењена је Порошенковим људима. Од тада, то јест, током друге половине 2015. године, читаве 2016. и у првој половини 2017. године ни један једини авион није испоручен купцима"- пише аутор "Огледала недеље", на крају истикавши:

"Наша авиуоиндустрија јесте имала и тешких раздобља, али овога никад није било."

"Антонов-225", највећи авион на свету, развијен је 1980-их с наменом да на леђима у ваздух изнесе совјетску верзију спејс-шатла.

Fort Russ

Напомена преводиоца: Оригинални текст "Политнавигатора" на руском језику је издашнији чињеницама па препоручујем да га погледате ако бар разумете руски. Ко то учини, моћи ће да се увери у још нешто - да руски медијски трудбеници, чак и угледних медија као што је "Политнавигатор", не одустају од скривања извора: јесу дали назив украјинских новина, али не и везу на чланак на који се позива аутор. Тиме се читаоцу ускраћује могућност да провери изнето и, евентуално, погледа још неки чланак са тог извора - што је некоректно према читаоцу, али и према ономе ко се потрудио да дође до чињеница и први их изнесе, тј. медијској кући чији је рад искоришћен за своје препричавање.

Препричавање (као ово "Политнавигатора") не би смело да "купи кајмак", бар не код медијски писменог читаоца.

Коме бих скренуо пажњу на још нешто: ни "Fort Russ", извор на који сам принуђен да се ослањам јер не знам руски, неће се прославити уважавањем професионалниих стандарда. Свог преводиоца на енглески потписивати као аутора текста...

Ал' опет хвала. Овакви производи подсећају - бар нас љубитеље авијације - да се није увек за радовати ако непријатељу (што укроусташе свакако јесу) у неким стварима не иде добро. Најзад, "Антонов" припада и Русима пореклом Србима - скоро читавој Новорусији.


Изворни текст на руском: Порошенко угробил знаменитый авиазавод «Антонов» | ПолитНавигатор
Извор: Poroshenko destroys famous aircraft factory "Antonov" - Fort Russ
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!