Пол Крејг Робертс: Трампс се предао. Хоће ли и Путин?

Вашингтонски естаблишмент поново држи узде у својим рукама. Прво паде Флин, сада Бенон. У Трамповој администрацији су сада само ционисти и манити генерали жељни рата с Русијом, Кином, Ираном, Сиријом и Северном Корејом.

У Белој кући нема никогa ко би их зауставио.

Можемо да се поздравимо са нормализацијом односа са Русијом.

Сиријски конфликт се поново распламсава. Што и јесте сврха хемијских напада, за које Вашингтон, без икаквих доказа, окривљује Сирију. Не може бити очигледније да је хемијске нападе оркестрирао сам Вашингтон. Новине пишу да је амерички државни секретар Тилерсон упозорио Русију да су предузети кораци за уклањање председника Асад. И да се Трамп с тим сложио.

Уклањање Асада ће омогућити Вашингтону да муслиманима инсталира још једну марионету. Биће збачена још једна арапска влада противна израелском отимању Палестине, а "Ексонов" Тилерсон и неоконзервативци хегемонисти ће моћи да пресеку руске испоруке природног гаса Европи и замене их гасом што ће стизати америчким гасоводом из Катара преко Сирије.

Игноришући све ове америчке офанзивне потезе, руско руководство се троуми како ослободити Сирију од Исламске државе, питомаца Вашингтона. Руси су се ушепртљили, јер се надаше, и надају, потпуно неосновано, да ће се спартнерисати с Вашингтоном кроз заједничке "напоре" против тероризма.

Што је смешно. Тероризам је назив за врсту оружја из арсенала Вашингтона. Ако Вашингтону успева да Русију склони с пута обичном претњом, или подгревајући јој наде да ће моћи да "сарађује" с Вашингтоном, онда ће тероризам бити преусмерен на Иран. И то свом снагом. А онда, када и Иран падне, тероризам ће порадити на Руској Федерацији и кинеским областима дуж границе с Казахстаном. Вашингтон је Русији већ омогућио да омирише тероризам у својој кући, у Чеченији, али оно право тек следи.

Да се Русија није снебивала да почисти Исламску државу из Сирије док је имала предност над Западом, Сирији не би сад претило комадање и стара-нова америчка одлучност да смакне Асада. Да се Русија није снебивала. Али Русија је снила сарадњу с Вашингтоном, па је и Сирију и себе довела у тешку ситуацију.

Када су Руси прихватили позив сиријских власти да уђу у сукоб, преузели су иницијативу, а Вашингтон био беспомоћан. Руска интервенција је одмах преокренула ток сиријског сукоба, на штету Исламске државе. А онда је Путин обнародовао да се Русија повлачи, скоро као Буш са носача авиона: "Мисија завршена!".

Али није. Руска мисија није била завршена, па су Руси морали да се врате у сукоб, још увек имајући иницијативу, али ослабљену, због неразумног повлачења. И то тамо-вамо се дешавало више пута, ако ме памћење добро служи. С победом над Исламском државом у шаци, Русија је кочила пред самим циљем, надајући да ће Вашингтон пристати да сарађује барем у заузимању последњег упоришта Исламске државе. Уместо сарадње, САД су послале војску да заустави руско-сиријско напредовање. Руски министар спољних послова је протествовао, али Русија није искористила супериорност својих снага на терену да уклони америчке лармаџије и оконча рат.

Зато сада Вашингтон "упозорава" Русију да му се склони с пута. Да ли ће руском руководству икада ући у главу да сарадња с Вашингтоном значи само једно: упиши се у вазале?

Једна је и алтернатива која Русији још преостаје: да Вашингтону поручи да иде дођавола. и да Русија неће допустити да Вашингтон уклони Асада. Али ће руска пета колона, која се слизала с Вашингтоном, онда тврдити да Русија коначно може остварити свој сан о сарадњи с Вашингтоном, само да жртвује Асада. Наравно, ако Русија пристане на тако нешто, од "руске силе" не остаде ништа, што ће Вашингтон искористити да Русију лиши девизних прихода од продаје природног гаса Европи.

Путин рече да Русија не може веровати Вашингтону. Што је тачан закључак, изведен на основу чињеница. Зашто се онда чезне за сарадњом с Вашингтоном?

"Сарадња са Вашингтоном" има само једно значење: предати се Вашингтону.

Путин је само делимично очистио Русију. Земља му је препуна америчких агената. Хоће ли се и Путин потчинити вашингтонском естаблишменту као Трамп?

Просто је невероватно колико руски медији не схватају у каквој је Русија опасности.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Је л' руска власт при здравој памети?

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Trump Has Surrendered. Will Putin Be The Next To Surrender? - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!