Пол Крејг Робертс: Америчка демократија је живи мртвац

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Трампово, како кажу, "изневеравање" после осам година Обаминог изневеравања је веома поучно. Имали смо председника демократу који је изневерио људе који су га изабрали, а сада имамо републиканског председника који чини то исто. Значење тих чињеница је веома интересантно, али већини измиче.

Али не и руском председнику Владимиру Путину. На скупу дискусионог клуба "Валдај" , Путин је овако сажео западну демократију:
"На Западу, бирачи не могу да мењају политику преко избора, јер владајућа елита контролише свакога, ма ко био изабран. Избори дају привид демократије, али гласањем се не мења политика којом се фаворизују рат и елита. Дакле, воља народа је небитна.

Народ види да он и његов глас не утичу на вођење државних послова. То га чини уплашеним, фрустрираним и бесним, што је комбинација осећања опасна по елиту, која онда државну силу организује против народа, којег истовремено, пропагандом, позива да подржи још ратова."
Обама је обећао да ће изаћи из Авганистана или Ирака, можда из оба рата. Обама је обећао да ће расформирати полицијску државу, творевину режима Џорџа Дабије Буша. Обама је обећао да ће се "фокусирати" на америчке ресурсе и америчке проблеме, као што је здравствена заштита.
И? Шта је урадио? Постојеће ратове је проширио и започео нове - разорио је Либију и покушао то исто са Сиријом, у чему су га спречили британско неучествовање и руски отпор. Обама је збацио демократски изабране владе у Хондурасу и Украјини. Америчку полицијску државу је појачао. Кренуо у сатанизацију Русије и Путина. Амерички народ је издао и тако што је приватним осигуравајућим компанијама дао да сачине план здравственог образовања, чувени "Обамакер", којим се новац за здравствену заштиту претвара у њихов профит.

Што је све заборављено када су владајућа елита и преститутке које служе једино потребама елите сатанизовање преусмериле на Трампа. Највећа опасност по САД и амерички народ наједном постаде новоизабрани председник Сједињених Америчких Држава - руски агент. Трамп се с Путином уротио да покраде гласове америчког народа за Хилари Клинтон и да Белу кућу претвори у Путиновог партнера у обнови "совјетског царства".

Глупост, наравно, али глупост привлачна и жестока, и, показало се, делотворна. Трамп је подлегао притиску и жртвовао свог саветника за националну безбедност, човека који се залагао да се испуни Трампово обећање да ће нормализовати односе с Русијом. Трамп га је заменио русофобом, идиотом који зазива и једва чека да види печуркасте облаке над градовима Запада.

Зашто су двојица америчких председника, један за другим, потпуно издали свет који их изабра?

Зато што нису толико моћни као интересне групе које уистину одлучују.

Трамп је обећао да ће нас извући из Сирије, али је ничим изазваним нападом "томахавцима" на Сирију починио несумњив ратни злочин.

Трамп је обећао да ће нормализовати односе са Русијом, али његов државни секретар саопштава да ће америчке економске санкције Русији остати све док Русија Украјини не преда руску црноморску поморску базу на Криму.

Немогуће је нормализовати односе када се од друге стране захтева да ту нормализацију плати самоубиством.

И поред Трамповог потпуног потчињавања држави у држави, данас сам на НПР-у чуо сирову пропаганду пресвучену у "стручно мишљење", да је Трамп необјективан "гледе" медија, иако смо сви сведоци медијске необјективности усмерене против Трампа, у шта спада и емисија о којој говорим.

НПР је довукао "експерте" да тврде да Трамп клевеће Обаму када га оптужује за прислушкивање. НПР и експерти не рекоше ништа о оптужбама Обаминог режима да се Трамп заверио са Путином да покраде гласове и победу Хилари Клинтон.

Ако је ишта клевета, то је ово што према Трампу чини Обамин режим, али НПР тороче једино како Обама може да тужи Трампа.

Иако су обојица јавне личности и не могу да се тужакају по судовима.

Али зашто НПР-ови експерти то не споменуше'

Зашто владајућа олигархија преко својих преститутки спопада председника који им се већ подчинио?

Можда то држава у држави хоће да од Трампа направи пример, да на њему демонстрира да се никада више не сме десити да се особа која се кандидује за високу државну функцију популистичким обећањима додворава електорату.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: О Марин Ле Пен, опет


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: American Democracy: A Dead Man Walking - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!