САД ће Катару продати ловачких авиона за 12 милијарди долара

Cartoon Movement - dollar-trump

Сигурно се сећате Трамповог позива Катару да престане с финансирањем тероризма, и његовог присвајања заслуга и давања подршке одлуци заливских држава да изолују свог малог суседа - на чијој територији се налази најважнија америчка ваздухопловна база на Блиском истоку -  иако  су највиши функционери извршне власти у федералној влади САД упозоравали да ће то негативно утицати на борбу против Исламске државе? Наравно да се сећате, десило се пре само пет дана.

"Треба донети одлуку. Хоћемо ли ићи лакшим путем, или најзад предузети тешке, али неопходне мере? Морамо зауставити финансирање тероризма", тако се Трамп, сам каже, обратио поглаварима Саудијске Арабије и других заливских држава. Али то није све: прошле недеље је тријумфално отцвркутао ("твитовао") да "за време моје недавне посете Блиском истоку рекох да више не сме бити финансирања екстремистичке идеологије. А лидери су упрли прстом у Катар!"

Али испаде да финансирање тероризма и није неки проблем ако треба финансирати амерички војно-индустријски комплекс: само две недеље пошто је Трамп потисао уговор о продаји оружја Саудијској Арабији за рекордних 110 милијарди долара, "Блумберг" данас објави - позивајући се на три особе упознате са уговором - да ће Катар од Пентагона пазарити 36 ловачких авиона Ф-15 "игл" вредних 12 милијарди - и то у јеку кризе у којој суседи Катар изолују, а Трамп критикује због давања подршке терористима.

Према Пентагону, продаја ових авиона ће Катару омогућити да дође до најсавременије опреме. И могућности. И илузије да ће моћи да се брани ако дође до рата са Саудијском Арабијом, додао бих.

Како год, Ујка Сем се показао непристрасним, да оружје дилује "ни по бабу, ни по стричевима". А најбоље од свега је што ће Катар са овим авионима моћи да бар симболично одговори на напад Саудијске Арабије - и да због тога може скочити цена нафте, пошто су све друге "стратегије" омануле.

Дакле, продаја авиона за 12 милијарди дође у прави час: само неколико дана пошто је Катар своју војску ставио у највише стање приправности, укључујући и свих својих 16 тенкова. Биће да је најбогатија држава на свету схватила да је дошло време да треба јачати своје одбрамбене могућности.

Катарски министар одбране ће се у среду састати са америчким колегом Џимом Матисом, да ставе печат на уговор - пише "Блумберг", позивајући се на званичнике који су тражили да остану анонимни јер продаја још није званично објављена. Конгрес је прошле године одобрио да се Катару може продати до 72 ловца Ф-15 "игл" у вредности од 21 милијарде долара, али то је било пре избијања "катарске" кризе.

Каква ће бити реакција Саудијаца на Трампово наоружавање тазе им непријатеља? Ако је тачна наша теза да се Ријад нада да ће се Катар сада залетети и ескалирати сукоб, Трамп може да буде безбрижан.


Аутор: "Тајлер Дарден" (псеудоним више аутора "Зиро хеџа")
Извор: Pentagon Agrees To Sell $12 Billion In F-15s To Qatar | Zero Hedge
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!