По анкети, Руси највише воле сликарство Ивана Ајвазовског (ВИДЕО)


Иван Ајвазовски је по томе колико је познат - трећи, али је по омиљености први међу руским сликарима, показала је анкета спроведена поводом 200-годишњице уметниковог рођења, чије је резултате у петак објавио руски Сверуски центар за истраживање јавног мнења:

"Иван Ајвазовски је трећи на листи најпознатијих руских сликара. Двадесет четири одсто Руса је навело његово име одговарајући на питање које није садржавало никакве сугестије. Први је Иван Шишкин (32%), други Иља Рјепин (29%)."

Међутим, 27% наших земљака највише воли дела Ајвазовског, 26% радове Шишкина, 16% Рјепина.

Питани директно о Ајвазовском, 93% анкетираних  је рекло да им је име уметника познато, а 64% да воли његова дела, пре свега слике мора по којима је Иван Ајвазовски најпознатији.

Анкета је показала да Руси нису чести посетиоци галерија и изложби. Педесет одсто испитаника је рекло да су последњи пут посетили уметничку галерију пре више од годину дана, а 34% - никада.

Сверуски Центар за истраживање јавног мнења (ВЦИОМ) је анкету спровео 16. и 17. јула ове године на 1200 испитаника. Маргина грешке не може бити већа од 3,5%.



Извор: TASS: Society & Culture - Poll reveals Russians enjoy Aivazovsky’s paintings more than other artists’ works
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!