Пређи на главни садржај

Девастација руске економије

Путин током рипрема за лов и риболов. Извор (по избору А. Ј.): Hardly tottering by  

Бирајући наслов овог текста, на бази података који су предмет анализе у наставку ризиковао сам да изабарем претешку реч обзиром на рејтинг руске државе у Србији по питању начина сагледавања ситуације у тој земљи и често емоционалног приступа  заснованог на  нереланим оценама стварног стања руске економије. Информације да су санцкије Запада уведене овој земљи 2014 године због ситуације у Украјини (не тако давно исти сценарио је уништио и српску економију) ојачале руску привреду јер је дошло до пораста домаће производње заснованог на ефектима супституције и смањења увозне тражње очигледно не стоје. Када се пажљиво анализирају сви релеватни показатељи економије, види се један суноврат из којег се чак и тако велика и ресурсно моћна земља неће брзо извући. Неколико основних индикатора говоре о правом стању, а засновани су на новчаним токовима. Aнализа ГДП не даје праве резултате чак и ако су они позитивни, далеко бољи увид дају показатељи финансијске моћи. Иста ситутација је и код анализе компаније када се погледају биланси успеха и новчаних токова, постоје битне разлика. Постојање профита није гаранција ликвидности и благовременог извршавања обавеза.

Прво и основно што треба посматрати је план и остварење буџета. У циљу добијања релевантних информација буџет Русије у претходних пет година је дат у доларима по средњем курсу сваке наведене године. Разлог је пре свега енормна инфлација у Русији која је за пет година збирно износила преко 50%. Други разлог је изразита депресијација рубље према долару. Исказивање у рубљама даје потпуно нерелеванте показатеље јер се подаци исказују по текућој куповној снази, однсно курсу:Извор: tradingeconomics.com Кретање инфлације у Русији од 2012 до 2016 са прогнозама за 2017. Приходи и расходи буџета Русије су дати у наредној табели у доларима:Приходи буџета Руске државе су гледајући у чврстој валути преполовљени. Приходи буџета су више до два пута нижи у 2016 него у 2012 години. Главни разлог је енормни пад прихода од нафте и гаса, готово три пута. Разлог је нижа цена нафте и мање количине. Може се слободно рећи да нижа цена нафте уништава руску економију јер је 50% буџета зависно од прихода по основу извоза и потрошње нафте и гаса. Домаћи порез на додату вредност је индикатор кретање домаће потрошње и привредне актинвости и он је мањи за 1/3 у односу на 2012 годину.

Све расходне ставке буџета су доживеле енормни пад током санкција, највише су пали издаци буџета за социјалну и здравствену заштиту, затим интервенције у привреди, образовање и др. Једино је војни буџет остао готово непромењен, издвајања за одбрану су на ниову од 23% укупних расхода буџета. Дефицит буџета Русије је у 2016 години био 17% укупних расхода. Занимљиво је да би буџет без нафте и гаса био у минусу за 118 милијарди долара, а кумулативни дефицит у претходном периоду би био невероватних 840 милијарди долара.

Други битан показатељ актуелног стања је и кретање потрошње:


Извор: tradingeconomics.com

Енормни пад потрошње је од 2014 године и потпуно коресподнира са увођењем санкција. Највећи пад потрошње је крајем 2016 године више од 15%.  Кретање потрошње је у директној корелацији са кретањем бруто друштвеног производа. Укупни бруто друштвени производ је готово преполовљен у 2016 години  о чему говоре следећи показатељи:

Вредност БДП је дата у милијардама долара по текућем курсу. Пад цена нафте је главни иницијатор пада укупног БДП, уз пад извоза, индустријске производње, одлива капитала и наравно пада потрошње.

Русија је такође у претходном периоду забележила и значајан нето одлив капитала приватног сектора (привреда, банке и стновништво) од 2011-2016 године

Токови капитала у милијардама америчких долара:

Извор: cbr/balance of payment

Нето одлив капитала по свим основама је био 440 милијарди долара. Велики део је одлив по основу СДИ у примарном дохотку платног биланса.

Текући рачун платног биланса Русије од 2012-2016 у милионима долара:Као што је речено главна одливна ставка је нето расход од инвестиција (руских у иностранству-приливи доходака од истих, и страних у Русији, одливи по основу изношењ добити и других трансакција).


Финансијски подбиланс платног биланса у милионима долара:Овај подбиланс приказује статистику прилива и одлива средстава из земље.

Увоз према робних групама у наредној табели даје поптунију слику спољнотрговинских кретања  Руске федерације.

Увоз главних група производа у Русију од 2012-2016 године у 000 долара:Комплетирање анализе финансијског и спољнотрговинског положаја руске економије би било некомплетно без приказа кретања страних директних инвестиција.


Кретање страних директних инвестиција од 2006-2016 у милионима долара:Санкције су условиле значајан пад токова страних директних инвестиција како из Русије, тако и у Русију. Највећи обим страних директних инвестиција у десетогодишњем периоду је био 2013 са 69,2 милијраде долара а најмањи у 2015 сса свега 6,8 милијарди. Нето токови СДИ су у 2016 негативни, прилив у Русију је био за 10 милијарди долара више него што су руски резиденти инвестирали у иностранство. Криза је условила да Русија у 2016 буде нето прималац страних директних инвестиција, што такође кореспондира са токовима укупног капитала у претходним анализама. У 2016 укупни одливи капитала из Русије су били 19 милијарди долара, иста или слична тенденција се наставља и у 2017 години. Главни токови одлива капитала у првој половини ове године су по основу банкарских трансакција. Банке настављају са нето изношењем капитала у исносу од готово 20 милијарди долара у првој половини 2017 године.

Шта рећи на крају: Енормни пад свих економских показатеља стављају на тест тешко оствариву макроекономску стабилност државе у наредном периоду. Осетљивост руске екомије на цене нафте су показатељ неадекватне привредне структуре и феномена ’’холандске болести’’.


Аутор: Драгован Милићевић
Извор: DEVASTACIJA RUSKE EKONOMIJE | Макроекономија

Коментари

  1. Када посматрате тамо неке показатеље добијате оно што вам треба. Што више науке то мање истине. Каже моје вишегодишње искуство у раду на научним установама. То важи, посебно, за Економију. Па још либералну.

    Знате, у моје време (прошли век/миленијум и уназад до нормалног недемократског живота) ко није могао да студира машинство, електронику и друге технике, или природне науке и медицину, уписувао је економију.
    А ко ни то није могао уписивао је право (велики умови: Шешељ, Драшковић, Коштуница, АВ, ...). А за остале измислише разне организационе и менаџмент факултете, па нам и запржише чорбу Болоњском деградацијом, ...

    ОдговориИзбриши
  2. Ma sta kazes. Ekonomisti i nisu ko zna kakva pamet?! E moj prijatelju. Pobrkao si loncice. Debelo. A sto se tice teksta, mogli bi ovi iz Sputnjika i sto sta da nauce. Mnogi bi trebalo debelo da se dozovu pameti i da se manu corava posla, pa da zasucu rukave i da nesto odrade, a ne da lutaju po svetu i skorojevicki potrate sve sto su iscrpeli iz utrobe zemlje. Da se razumemo, nisam rusofob, daleko bilo, ali praviti se slep kod ociju... Znaci rusofili su svi koji aplaudiraju i na tome debelo zaradjuju, bez obzira na realno stanje stvari. Jos jednom, manite se corava posla, odneo je vrag salu i bice jos gore. Ne vredi noju sta trpa glavu u pesak. Kad mu otfikare jajca, slaba mu vajda sto je sacuvao, ili bar tako misli, glavu. Kramp u sake, knjiga u ruci. To je terapija. Ostalo je samoobmanjivanje, zamajavanje. A i to se nesto brzo trosi. Zivi bili.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de