понедељак, 21. август 2017.

НАТО у српској науци - превиђено од свих српских "патриотских" медија

Плански рад. Ова фотографија је од пре више од годину дана...Инфо дан о НАТО програму Наука за мир и безбедност | Министарство одбране Републике Србије

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Пре три дана, у петак 18. августа, на свим медијима које директно или индиректно контролишу окупатор и намесничка власт, осванула је вест која је тврдоглавом српском народу требало да покаже да је окупатор толико добронамеран да нам помаже чак и науку, односно, да је противљење уласку Србије у НАТО став не само "нецивилизацијски" већ и да је против напретка - вазда оличеног у науци (по мишљењу полуинтелигената).

Вест је на "Ћирилизовано" пренета само у виду препоруке за читање, линка на чланак NATO finansira rad srpskih naučnika na razvoju biogoriva iz algi - Nauka - Život - B92.net, уз кратак коментар "Да умеју да поткупе, умеју". Мислио сам да је циљ ове акција НАТО-а толико провидан да ће је оних неколико писмених аутора са "патриотских" сајтова сместа искористити да укажу да нас се у НАТО утерује и поткупљивањем "српске интелектуалне елите". Али...ћорак.

Мук.

До јутрос, када на веб-сајту научног магазина "Нова Галаксији" спазих наслов "НАТО У СРПСКОЈ НАУЦИ", наслов који, без обзира што је испод њега текст Б92, указује да и међу науци склоним српским главама има оних који знају о чему се ради и томе се противи.

Стога сам одлучио да, по први пут, пренесем "бајату вест" из Србије. Знам да неколико уредника читаних "патриотских" сајтова прати "Ћирилизовано" - раније да нешто украду, сада да се не би опекли - па реко ајд да их подбодем да пронађу неког с високим академским звањем да прокоментарише...

С тим да сам обавезан да их упозорим да се могу провести као и ја, када сам од неких својих познаника "са титулом" затражио да напишу штогод о ГМО, да објавим. Иако су и генетски модификовани организми поље науке којом се баве, скоро да су ме исмејали. Један чак рече да ће тужити свакога ко му име спомене у тексту у коме се критикује одобравање ГМО у Србији. Речју, српски научниици су поткупљиви колико и уметници нам, црквена лица, лекари, просветари...

Али увек се нађе понеки частан изузетак. Вреди се потрудити.НАТО У СРПСКОЈ НАУЦИ

 

Зелено гориво (Википедија)

Осам српских научника предводе истраживачки пројекат развоја биогорива из алги, чија би прозводња у будућности могла да постане комерцијална. Пројекат који подржава НАТО програм „Наука за мир и безбедност”, (Science for Peace and Security – SPS), спроводи се у београдском Институту за мултидисциплинарна истраживања, у кооперацији са британским Манчестерским универзитетом и Универзитетом Бејлор из САД.

„Очекујем да ће наши резултати подстаћи развој зелених технологија у енергетском сектору”, каже вођа пројекта Иван Спасојевић и додаје: „Успешан завршетак овог пројекта ће, верујем, омогућити снижавање цене горива за једну петину, у наредних пет година”, објаснио је он.

Предвиђено је да истраживање траје три године. „Пројекат нам обезбеђује све што је потребно, опрему, материјале и школарине за већину надарених младих истраживача, који, захваљујући томе, остају у својој земљи.”

Од 2007. године Србија је учествовала у неколико НАТО SPS пројеката, међу којима су они посвећени борби против хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних агенаса, борби против тероризма и јачању улоге жена у миру и безбедности.

„Имамо велики искуство у сарадњи с нашим српским партнерима. НАТО SPS пројекти помогли су да се израде сеизмичке карте земаља западног Балкана, унапреди заштита водних ресурса реке Саве, а српски и немачки научници заједно раде на развоју робота за деконтаминацију и деминирање”, рекао је бригадни генерал Чезаре Маринели, шеф Kанцеларије НАТО-а у Београду.

(Извор Б92)


Преузето са:

Зелено гориво (Википедија)

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!