НАТО јањичари: Пољски министар одбране захвалио Хрватској на војној сарадњи

Дамир Крстичевић и Антони Маћеревич. Фотографија: ПАП/МОН/Роберт Сјемашко

Пољски министар одбране Антони Маћеревич се током посете Загребу захвалио Хрватској зато што ће се њених око 80 војника идуће недеље придружити јединицама НАТО-а које бране источно крило алијансе.

Према речима заменика хрватског министра одбране Дамира Крстичевића, око 80 хрватских војника ће се придружити јединицама НАТО-а у наредне две недеље.

"Ово је за нас веома важно, посебно сада када се суочавамо са многим изазовима на источном крилу", рекао је Маћеревич, додавши да је Пољска посебно захвална на хрватским војницима у саставу НАТО-ове борбене групе вишенационалних батаљона стациониране у Пољској.

На самиту у Варшави 2016. године, НАТО је одлучио да - због бојазни од руске агресије после руског анектирања украјинске Аутономне Републике Крим 2014. године -  у Пољску и балтичке државе стационира четири вишенационална батаљона.

После сусрета са Крстичевићем у понедељак, Маћеревич је изјавио да би Пољска и Хрватска могле сарађивати и на ремонту хеликоптера и да "је могуће" укључивање пољских специјалних снага у оснивање једног НАТО-овог центра изврсносности у Хрватској.

Маћеревич је рекао да Пољска има "пуно искуства" и да је вољна да подели своје знање и подржи Хрватску.

Маћеревич је Хрватској захвалио и на њеном доприносу у раду НАТО-овог Контраобавештајног центра за изврсност у Пољској.

Из Хрватске, пољски министар одбране ће отићи у Црну Гору, а потом у Албанију на даље разговоре у оквиру званичне балканске турнеје.


Извори: Informacyjna Agencja Radiowa и Polish defence minister thanks Croatia for military support - Radio Poland :: News from Poland
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари