Пређи на главни садржај

Благо нама... Михајловић: Неће се кажњавати ако кажете борац, а не боркиња

Председница Координационог тела за родну равноправност негирала је плаћање милионских износа за погрешну употребу језика


Зорана Михајловић Фото Танјуг

Нацрт Закона о родној равноправности чије се одредбе односе на родно осетљив језик не прописује никакве милионске казне за погрешну употребу језика, а конструисање таквих прича у јавности представља још један покушај отпора његовом усвајању, рекла је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Она је објаснила да је суштина одредбе о родно осетљивом језику, због које је најављено мењање наставног плана и уџбеника што је изазвало полемике у јавности, да се у школама скрене пажња на родну равноправност, односе између дечака и девојчица и превенцију насиља у друштву.

"Овај закон је најмање прича о родно сензибилном језику, а у фокусу је прича о превенцији насиља, бољем положају жена и њиховој већој видљивости у друштву", истакла је Михајловић.

Потпредседница владе сматра да је добра прилика да се кроз Нацрт закона о родној равноправности започне и дебата о српском језику које, како је рекла, није било више од две деценије.

"Али, то није разлог да слушамо приче да ће неко изгубити посао или бити кажњен са милион динара ако не употреби термин "боркиња", а каже ''''борац''''. То није тачно и намерно се конструише како Закон не би био усвојен", рекла је Михајловић.

Она је изразила наду да ће се поменути Закон који је, како је нагласила, стратешки важан за Србију, ускоро наћи на седници владе.

"Нико ме не може убедити да су наши суседи спремнији да имају модеран закон о родној равноправности и родно сензитиван језик попут Босне и Херцеговине. И Србија је спремна, али ми се чини да одређени органи не схватају да идемо напред и да немамо времена за чекање", рекла је потпредседница Владе.


Извори: Танјуг и Михајловић: Неће се кажњавати ако кажете борац, а не боркиња | Друштво | Novosti.rs

Коментари

  1. Па ако у папској курији седе све сами мушкарци - ја се просто не усуђујем да је назовем родно-исправно (((

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de