Операција "Наследник" за одлазак Владимира Путина?

Владимир Путин © KM.RU, Филипп Киреев

Пауза са предлагањем кандидата из партије власти - покушај да се одигра још једна "игра"?


Данас, у руским политичким круговима, мало ко сумња да ће странка "Уједињена Русија" предложити Владимира Путина за четврти председнички мандат. Или да ће он предложити сам себе и четврти пут постати председник Русије.

А ја предлажем да шпекулишемо: шта ако продужена пауза са номинацијом кандидата из партије власти није ништа друго до покушај да се игра још једна "игра"? Путин одлази да се поново врати,  касније. Иначе, у овој верзији има више логике него у четвртом председничком мандату 2018. године ...

Као што се сећамо, током последње председничке кампање, интрига се појавила веома рано. Крајем септембра 2011. сабор "Јединствене Русије" је предложио, у то време председника Владе, Владимира Путина за трећи мандат.

Сада је крај октобра, али одлуке Кремља још нема. Наступ Владимира Путина на маргинама дискусионог клуба "Валдај" с нестрпљењем је очекиван из више разлога. Многи су очекивали да ће на овом месту садашњи председник Русије отклонити интригу о свом именовању за нови председнички мандат, што би истог момента означило почетак и стварни крај изборне трке.

Али Владимир Путин је са осмехом избегао одговор па чак није дао некакав наговештај какву је одлуку донео за себе и за земљу.

Избори би морали бити одржани 18. марта 2018. Савет Федерације одлучује о расписивању председничких избора, и то тако да не буду одржани више од 100 дана пре тог дана, нити касније од 90 дана од овог датума, након чега остаје само 20 дана за званично предлагање кандидата.

Испоставило се да ће одлука Савета Федерације да уследи између 8 и 18 децембра 2017. године, а сабор "Јединствене Русије" је унапред најављен за другу декаду децембра, што подстиче  интригу о именовању владиног кандидата у последњем тренутку.

Зашто је Кремљ одлучио да до последњег тренутка одржава интригу? Ја бих се усудио да сугеришем да данас у врху разматрају сценарио "наследник", који им омогућава да се реше гомиле будућих проблема за земљу и лично за председника Путина.


Живот после Путина

Сви знамо да Владимир Путин не може владати заувек. Пре или касније ће морати да оде, а у Русији се поставља питање: шта даље? Јасно је, да се живи, али како? Током протеклих скоро 20 година, сви су се навикли, да Русија има стожер који све може, све зна, има 20 лукавих планова за све прилике итд.

Тако је лако живети, али до тог тренутка, док овај стожер постоји. А када нестане? Ако буде земља спремна за то, и унутар елите буде разрађен механизам стварног преноса власти (са именовањем наследника), онда ће ова промена бити безболна и неће изазвати веће проблеме у земљи. То је оно о чему треба да брине сваки несмењиви вођа земље, који разуме сву сложеност тог прелазног доба.

Тада је његов дугогодишњи рад највише угрожен, а дужност било којег вође је да обезбеди својој земљи владавину и стабилност у том кључном тренутку.

Наравно, Владимир Путин не може да се не брине око овог питања. А врло је згодан тренутак, да почне да припрема Русију за овај догађај, иако су председнички избори још далеко, 2018.


Мало аритметике

Пре неки дан Владимир Путин је напунио 65 година. Ако се одлучи за други мандат, онда ће место председника у својој напустити у својој 71 години, и сви ће схватити да је то заувек. Дакле, најдаље 2023. године, међу руском елитом може започети прави дворски рат, у којем победника можда и не буде. На крају крајева, непријатељ не спава и искористиће сваку прилику како би разбио Русију изнутра. И чини се да је ова опција најопаснија за данашњу елиту.

Ако Путин оде сада (опет на место премијера), онда је, пре свега, могуће утицати на рад наследника, и друго, у том случају остаје прилика да се врати и на време исправи грешку - или ће се десити супротно, изабрани наследник ће почети да се спрема да влада сам по свом нахођењу.

Тако, Владимир Путин теоретски и даље остаје на челу Русије још 12 година, што му омогућава да без журбе и са најмањом могућношћу да начини грешку, реши проблем наследника свог дела.


Решавање проблема транзиционог периода

Ова опција омогућава да се елегантно и лепо реши још један проблем руских власти. Последње године су јасно показале да Дмитриј Медведев није погодан за улогу наследника (можда се никад није ни разматрао). Али, такође је очигледно да је он личност која заступа део садашње руске елите и представља део неких споразума унутар ње. Само га уклонити са функције премијера, значило би раскидање тих споразума, што би проузроковало проблеме и угрозило земљу.

Ако ће место премијера морати да се ослободи за Владимира Путина, нико неће ништа питати, а самим тим ће бити могуће решити још један "проблем" Русије: шта да ради са трећим председником државе који, док то не постане, може бити искоришћен за изазивање раскола унутар русуке елите.

А како показују догађаји из протеклих деценија, такви расколи су најопаснији за државу.


Постоји спремност

Ако погледате пажљиво, Кремљ је спреман за операцију наследника. Опозиција је маргинализована, државна машинерија је успостављена и сваке године ради све прецизније, омогућавајући "наследнику" да првих година ради у режиму највеће удобности. А ако се појаве проблеми, Владимир Путин ће бити тамо и моћи ће да их реши.

Узгред, опција "наследник" пружа одговор и на питање постављено на почетку: зашто Путин толико одуговлачи? Зато што мање времена има после номинације, мање је времена да непријатељ уништи почетну позитивну слику претендента.

У овом тренутку, сви програми кандидата и њихове тактике борбе се разрађују, а за престројавање крајем децембра према новом и потпуно непознатом непријатељу времена неће бити. Ово ће омогућити наследнику да уђе у власт са минималним иницијалним негативним имиџом и тиме смањи своје проблеме у будућности.

У принципу, догађања и логика указују да операција "наследник" у Русији у 2018. не да није искључена, него је највероватнија.


Аутор: Јуриј Падаљка
Извор: А если Путин уйдёт? Операция «Преемник» вероятна, логична, возможна! | KM.RU
За "Ћирилизовано" превео: Драган Вукојевић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!