Дебкафајл: Путиновске муке саудијског краља Салмана

Фотографија: © SPUTNIK/AFP Alexey NIKOLSKY

Најбољи блискоисточни пријатељ и савезник председника Доналда Трампа, саудијски краљ Салман бин Абдулазиз ел Сауд, стигао је у Москву у четвртак 5. октобра у тродневну службену посету, недељу дана пре но што ће амерички председник обнародовати своју нову политику према Ирану.

Према изворима "Дебкафајла", нова америчка политика према Ирану која ће бити објављена 12. октобра подразумева увођење нових санкција усмерених против тврдокорног Корпуса Чувара Исламске револуције, али не и излазак САД из "нуклеарног споразума" (Заједнички свеобухватни план акције), споразума који ће, према очекивањима, 15. октобра бити продужен за још 90 дана, чиме ће САД потврдити да се Иран придржава услова споразума што га је 2015. потписало шест светских сила.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је у среду, 4. октобра, наговестио да овај споразум није најважнији аспект иранске политике Трампове администрације, када је рекао: "Заједнички свеобухватни план акције представља само мали део проблема које треба решити са Ираном."

82-годишњи саудијски краљ и његов моћни син, престолонаследник Мухамед бин Салман, сада су убеђени да их чак ни статус најважнијег савезника председника Трампа међу сунитским Арапима - утврђен током посете Ријаду априлу ове године, не спречава да унапређују односе са најмоћнијим играчем у региону, Владимиром Путином.

Што се Ријада тиче, ирански нуклеарни програм није велики проблем - Саудијци су одавно прихватили његову неизбежност. Много више их брине неуспешност Трампове иранске политике, како старе тако и нове, да спречи да Сирија и Ирак не падну у погрешне руке.

Они виде како Иран, не само да се не држи подаље од те две земље захваћене ратом, него напротив, тамо повећава своје војно присуство. Саудијци сматрају да су остављени по страни од проактивне војне сарадње Русије, Ирана и Хезболаха у Сирији и контроле сиријско-ирачке границе, од тог војног савеза што га је појачала Турска, везом коју је председник Тајип Ердоган у среду прослављао у Техерану, у пратњи начелника Генералштаба Оружаних снага Турске генерала Хулусија Акара.

Саудијци увиђају да ако желе да имају ма и најмањи утицај на будућност Сирије морају да отворе врата Кремља. Такође схватају да и сам Путин може да утиче на Техеран да смањи подршку побуњеним  јеменским Хутима, против којих се бори коалиција коју предводи Саудијска Арабија.

И ту су у праву. У одлуци Техерана да Хутијима не испоручи високопрецизне балистичке ракете којима су хтели да ударе по саудијским градовима дао се осетити руски утицај.

Због свега овога, краљ Салман је морао да у Москву понесе четири инструмента за убеђивање:

1. Понуду савеза са признатим лидером сунитског арапског света - Саудијском Арабијом, савеза који би био још једно перо на ловачкој капи Владимира Путина, које ће лепо деловати када у марту крене у председничку кампању, као вођа који је повратио војни утицај своје земље на Блиском истоку.

2. Координација с Ријадом у одређивању цена нафте и гаса и обима испорука такође ће бити понуда којој ће се руски владар тешко одупрети, поготово после прве, прошлогодишње, заједничке а успешне манипулације тим тржиштем, када су Саудијци убедили десет чланица нафтног картела ОПЕК да пристану на смањење квота, чиме су цене нафте и гаса повећане, а Путин добио прилику да руску привреду извуче из велике невоље.

3. Салман је стигао у Москву са огромном делегацијом пословних руководилаца, привредних лидера и потенцијалних инвеститора који траже информације о приликама у Русији.

4. Краљ ће такође показати интересовање за куповину велике количине руског оружја - још један ветар у крила Путину - чиме би био укинут монопол америчко-европске војне индустрије на саудијско тржиште.

У јулу 2015. године, када се распупело пријатељство између тадашњег престолонаследника Салмана и председника Путина, Ријад је у руску привреду усуо 10 милијарди долара инвестиција. Међутим, само два месеца касније, председник Путин је наредио још снажнију руску војну интервенцију у Сирији како би спасио Башара Асада. Иако је то била анатема за Ријад, Путин је се никада није одрекао.

Што само показује да ни обиље саудијских петродолара нема превелик утицај на Путинове стратешке планове за Блиски исток, тј. да Салман ни после три дана убеђивања не може бити сигуран да Путин неће учинити шта је наумио.

DEBKAfile - Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Препорука (накнадна вест): Saudis bust ISIS cell in Riyadh - DEBKAfile


Извор: Saudi King asks Putin to help contain Iranian threat, accepts Russian gains in Syria - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux- у

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!