Пређи на главни садржај

Владан Ивковић: Удружени злочиначки фајронт

Извор: Ал Џазира

Хашки трибунал је свој поход на Србе завршио нотом неочекиваном чак и од његових најзадртијих противника: осудио је чак и своје војнике који се нису довољно предано борили против Срба.

Пресуда “херцеговачкој шесторци“ за злочине над муслиманима се потпуно уклопила у антисрпски наратив који хашка казнионица пројектује од самог свог оснивања, мада је мало ко очекивао да ће отићи баш толико далеко да пошаљу тако оштру поруку не само својим будућим жртвама, него и савезницима. У духу оне “ако нисте с нама, онда сте против нас“, Империја је казнила босанскохерцеговачке Хрвате што су ратовали против муслимана Алије Изетбеговића, а не против Срба Радована Караџића, како је стратегија налагала.

Извор: Бизнис инсајдер, ICTY

Гдје год Срба није било у значајном броју или гдје су рано неутралисани, природно је било да ратују Хрвати и муслимани једни против других. И ратовали су, крваво и интензивно. И Срби су, као што је стратегијски правилно, подстицали тај рат. Све док Хрватима није смијењено руководство и док им Вашингтонским споразумом нису заврнуте уши и док им није наређено да престану гледати своје интересе и да се окрену служби Империји, тј. да опет увежу заставе и окрену цијеви и каме на Србе.

Удружени злочиначки подухват, којим је Република Хрватска поткачена у овој пресуди, ваљда је упозорење да нема себичних калкулација кад ратујеш за другога.

Значи, није удружени злочиначки подухват улазак “зенги“ у Посавину и покољ Срба око Брода, чиме је започео рат у Босни и Херцеговини. Ни Митровданска офанзива на Источну Херцеговину. Ни Операција Маестрал 2, у којој војска Републике Хрватске као копнено крило империјалне војске врши инвазију на западне дијелове Републике Српске, док НАТО бомбардује источне дијелове. Не, то је у реду, јер то је било у склопу НАТО стратегије, уперене против Срба.Извор: Rusenje Starog mosta u Mostaru (09.11.'93)* - YouTube

Хрватско-муслимански рат је, пак, био препрека тој стратегији, која је онемогућавала да се НАТО пјешадија организује и усредсреди. Зато он подлијеже казни Империје.

Наравно, Фрањо Туђман је морао да балансира између хрватских интереса у БиХ, и интереса Империје која га је опуномоћила, а Империја на то не гледа благонаклоно. Ништа балансирање, само послушност.

Могла је, ипак, Империја Хрватској ово и да опрости. На крају крајева, извукла је из тог рата жељену добит, па може приуштити мало великодушности. Или није?

Је ли хрватско-муслимански рат баш толико успорио империјално напредовање против Срба да Хрватима Империја ни 25 година касније не може да пређе преко непослушности? Или је можда потоњи неповољан развој геополитичких кретања у Европи и шире показао Империји колико су јој времена протраћили њени задрти поданици који су умислили да су стекли право да се боре и за своје интересе?

Рано је да се пресуда Хрватској анализира, а са правне стране, кад је у питању Хашки трибунал, свака анализа је беспредметна. Њена дугорочна битност ће се огледати у томе да ли ће покренути лавину посљедица, тј. да ли ће послужити као основа за судска и друга разрачунавања Босне и Херцеговине и Хрватске.

Анте Готовина са америчким старјешинама. Извор: Вечерњи лист

Међутим, она такође недвосмислено казује да је данашња Хрватска потпуно небитна као регионални чинилац и да се према њој не мора имати обзира. Даје јој се до знања да у империјалним круговима до њеног интегритета никоме није стало и да је њена улога у империјалној стратегији завршена.

Кад се Србија, која је ратовала против Империје, кажњава, то је природно. Али кад се према својим штићеницима и пуленима односиш противно њиховим заслугама, онда јасно показујеш колико су ти битни.

Наравно, пресуда Хрватској мора да има везе и са новонасталом геополитичком ситуацијом, са којом све у Европи има везе: динамичном промјеном односа између Британије и Њемачке, односно САД-а и Европске уније. Европа се убрзано дијели на британско-америчке и њемачке сфере, што ни Хрватску не може заобићи. Нејасно је засад како ће се кривица за удружени злочиначки подухват ограничити на Хрватску кад знамо да је Хрватска само извршавала америчка наређења, обијесно и са страшћу, додуше. Али то су већ унутаримперијални рачуни.

Поента остаје да су постјугословенске државице и нацијице битне Империји онолико колико слушају и колико служе у борби против Срба. Неке тако настају, неке тако опстају, а неке други идентитет и немају и не треба им. Хаг сад може и да зове фајронт, јер је завршио мисију дефинисања ко је коме шта на империјалним бомбама изровљеном згаришту хладноратовске Југославије.

СРБИСТ – Битно. Разумно. Српски.

Претходно од истог аутора: Владан Ивковић: Живиш, генерале

Аутор: Владан Ивковић
Извор: Удружени злочиначки фајронт – СРБИСТ

Коментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Пентагон и вакцина за промену људског понашања. И наравно Бил Гејтс (видео)

Видео испод је наводно снимљен током презентације у Пентагону 2005 г. Кружи интернетом бар од 2013. године. Сада га "шерују" као Бил Гејтсову презентацију у Пентагону. Тешко је потврдити да ли је то заиста Гејтсова работа. Ипак, чињеница да се истраживање и развој раде под покровитељством Министарства одбране САД-а говори довољно. Штавише, истраживања и развој вакцине, који су довели до неких резултата у 2005. години, откривају наопаку психологију дела америчке елите. Чак и сада, 2020. године, научни свет је неподељеног мишљења да упркос мапирању генома човека, још увек веома мало знамо о механизмима како различити распореди хромозома утичу на човека. Човечанство још увек не уме да се бори против генетских болести. Застрашујућа је и сама помисао да војска пружа покриће за експерименте и истраживања у области употребе вакцина за модификацију људског понашања и других сличних пројеката. Мало је вероватно да је тренутна пандемија КОВИД-19 резултат ових истраживања. Без обзи