Хришћански ционисти у САД

SNIPPITS AND SNAPPITS
Процењује се да данас има око 40 милиона хришћанских циониста у САД, углавном белаца, фундаменталиста и Јужњака. Они верују да је подршка Израелу библијска ствар, а не политичка, од њих је сачињен највећи произраелски блок у Сједињеним Америчким Државама. Хришћански ционисти вјерују да је Израел свом изабраном народу, Јеврејима, дао Бог.

А евангелизам се заснива на уверењу да се Бог држи обећања.

"Бог је дао земљу Израелу Јеврејима, заувек, и Бог благослови оне који благосиљају Јевреје и Бог проклиње оне који проклињу Јевреје и ако желимо да нас Бог благослови, и ако желимо да Бог благослови Америку, онда морамо благосиљати Јевреје."

Очигледно да ционистички покрет није ционистички из човекољубља, него из себичних разлога. Његова подршка Израелу није заснована на некаквим симпатијама за Јевреје, или јеврејске Израелце, него на императиву придржавања слова Библије, за коју сматрају да је сакросантна.

Али то није све. Хришћанско-ционистички покрет верује да ће се други долазак Христа десити само ако сви Јевреји буду окупљени у Израелу и буду покрштени. Ово је једно од анахроних уверења фундаменталистичког хришћанства које је одавно обацила већина хришћана у свету, али се задржало код евангелистичке мањине, нарочито у Америци. Јеврејима је анатема - али прихватају конкретне политичке предности такве фантазије, јер без финансијске подршке фундаменталистичког хришћанског ционистичког покрета у Америци не би било Државе Израел.

Евангелистички хришћански ционисти (у тесној сарадњи са јеврејским ционистима) контролишу оба дома Конгреса, самим тим и председника и председничку администрацију. Делују не само преко моћног лобија АИПАК (AIPAC), већ и користећи свој политички утицај у већини држава Уније. То значи да су стекли крајње неоправдан утицај на спољну политику САД, посебно блискоисточну.

И неопходни су када треба обезбедити да Конгрес сваких дванаест месеци изгласа нову помоћ Израелу, вредну милијарде и милијарде долара, у авионима, топовима, бомбама и другом наоружању, а све на рачун наивног америчког пореског обвезника.

Најновија глупост америчког председника Доналда Трампа - проглашавање међународног (по УН) града Јерусалима за престоницу Израела - је прекорачивање овлашћења (ultra vires) којим се крши међународно право, стога је и правно неважеће. Штавише, мало је вероватно да ће још нека држава (осим Филипина) макар и поразмислити о премештању своје дипломатске мисије из Тел Авива, de facto главног града Израела.
Global Research - Centre for Research on Globalization

Напомена преводиоца: Сви смо ми помало ционисти, је л' тако. Нарочито стога што је Држава Израел најозбиљнија препрека арапско-муслиманској пошасти. Проблем је што јеврејски расисти подршку својој држави доживљавају као подршку успостављању Великог Израела и сопствене доминације над читавим светом.

Погледајте овај анимирани филмчић. Можда ће вас изненадити ко се све исказао као циониста. С тим да је на неке историјске личности "заборављено" (зато, ако већ нисте, прочитајте Адолф Хитлер је био циониста), али филм је палестинске производње...Аутор: Ханс Штелинг
Извор: Christian Zionists in America | Global Research - Centre for Research on Globalization
Превео и приредио. Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

1 коментар:

  1. Спасиба аутору, одличан чланак, требало би га у читанке убацити. Од суштинске је важности. Наиме, суштина чланка јесте "напредовање" ционистичке Јахве/Јехове идеје о једином богу и једином "изабраном" народу. Успело им је за сада. Успели су да се "убаце" као невидљиви зачин глупавим лукавим језуитима када су им потурили "древне" списе Вулгата и Септ.(70стараца...) коју су ови подвалили целом свету као оригинални препис Старог писма или како они думају- Библија. Руссима су исту ствар "утерали" али је процес трајао од краја 16 века наовамо. Отуда толико спомињање изабраног народа у хришћанским текстовима и спомињање "њиховог" бога.
    Шта да кажем, људи информишите се, мање спавајте, горе главу нисте нојеви. Уосталом људи са капицама свугде носају своје "древне" књиге Торице и остало, а осталима потурају толеранцију, безбожност и разврат.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!