Којих пет картела владају Сједињеним Америчким Државама и светом?

Илустрација преузета из The 5 Cartels that Rule America and the World

Американци су испрограмирани да се гложе по страначкој основи, стално упирући прстом на супротну страну, једнако лажну левицу или десницу - што је добро позната тактика "завади па владај", којом се пук спречава да препозна, усредсреди се и на нишан узме дијаболичне агенте стварне власти.

Та стварна власт нит су републиканци, нит демократе, него продужене, и не баш скривене, руке инстутуција које су, удружене, стекле застрашујућу моћ. Ти картели одређују карактер света и сваког аспекта живота, непрестано маневришући да још више зависимо од њих, у свим својим потребама.

И зато - да их набројимо. Да наведемо које то силе спречавају сваку промену набоље и воде нас ка тиранији и самоуништењу.


1. Међународни банкарски картел

Геополитичка финансијска елита је већ вековима организована тако да су механизми богатства у рукама шачице људи. Ротшилдови су оличење, најпопуларније лице овог картела, али корумпирано банкарство и финансије нипошто нису само под њиховим утицајем.

"Оно мало њих што разумеју систем, или ће интересовати само сопствени профит или ће бити превише зависни од услуга система, тако да нећемо имати противника из те класе." (Из писма лондонских Ротшилда својим њујоршким сарадницима, 1863. године, у припремама за катастрофални Закон о Федералним резервама, који ће, после вишедеценијске борбе и безбројних превара и злочина, бити донесен 23. децембра 1913. године - прим. прев.)

Јединствен положај банака им омогућава да могу да остварују невероватне профите, а да стварно производе - ништа. Кроз издавање валуте и кредита, банкари могу да контролишу количину новца која је доступна привреди и ствара економске порасте и падове, "кризе" у којима ће присвојити заложена земљишта, куће, предузећа и другу имовину. Банкарски картел има изванредан утицај на власт због своје улоге финансијера свега и свачега, од јавних радова до ратова, при чему има изузетне финансијске и друштвене привилегије.

Повежите ово са утицајем новијих наднационалних организација попут Банке за међународна поравнања и Светске банке, и увидећете да је свет у опасности да се над њим заклопи највећа замка свих времена. Банкарски картел је примарни извор рата, дестабилизације и разарања у данашњем свету.


2. Медицински естаблишмент

Здравље је људима отето и сада се налази у рукама медицинског естаблишмента који нас утерује у прескупе програме здравственог осигурања, приморава нас да користимо (такође прескупе) продукте фармацеутских компанија и услуге других "провајдера" здравља.

Интересантно је да је медицинска индустрија и један од главних узрока преране смрти у САД, због све учесталијег несавесног третмана, кљукања непотребним лековима и погрешне терапије. Само лекарске грешке су трећи водећи узрок смрти у САД.

Поред тога, влада удовољава корпоративним интересима и тако што ограничава и спречава објављивање информација и приступ услугама и видовима лечења који могу дати позитивне резултате без (зависности од) болница и лекара.

Штавише, овај картел свесно доприноси људској беди, јер од нас прави зависнике од опиоидних аналгетика, најчешће непотребно, али... што је више зависника већи је и профит.


3. Енергетска индустрија

Силовање планете због енергије из фосилних горива је нешто што се дешава већ деценијама, али више не може да пролази некажњено, због очигледног уништавања животне средине, толико опасног да се не да превиђати.

Ни нуклеарна индустрија не брине превише, чак и када се догоди катастрофа као она са постројењем у јапанској префектури Фукушима, која је доказала да се нуклеарна енергија не може контролисати до мере да не угрожава, чак и само једном "несрећом", сав живот на Земљи.

Сектор обновљиве енергије је у великом порасту, али "обична" енергетска индустрија има дугу историју спречавања стварања, увођења и коришћења алтернативних технологија. Овај картел је драстично преобликовао наш свет, станишта и начин размишљања, посебно тиме што нам је развио скоро тоталну зависност од аутомобила као примарног вида транспорта. Неутажива глад за новим нафтним лежиштима разара највредније преостале природне ресурсе, али утицај енергетског картела је толико велик да практично може да купи читаве државе, као што је Еквадор, где је страним улагачима у истраживање нових нафтних лежишта допуштено да зађу још дубље у ионако унакажену и десетковану Амазонију.


4. Произвођачи пољопривредних хемикалија

Индустријски агрохемијски гиганти су током последњих 75 година потпуно променили начин пољопривредне производње на целој планети. Породичне фарме морају да сваке године остварују нове рекорде - што је немогуће - па је очигледно да је крајњи циљ компанија као што је "Монсанто" да, јер су власници патената, поседују и права на свако семе сваког усева, прогонећи свакога ко се усуди да посади штогод природно, а што може да се у потпуности оствари већ за десетак година, имајући у виду да се биодиверзитет семена свуда смањује.

Осим својим ГМО семенима, агрохемијски комплекс загађује свет и тако што намеће прекомерно коришћење својих токсичних хемикалија као што су глифосат и други хербициди, који убијају инсекте опрашиваче, трују земљиште и изазивају стравичне здравствене проблеме код фармера и њихових суседа.


5. Информационо-индустријски комплекс

Најмлађи картел на свету. Чини га ‘Big Data’, тј. корпорације и владине агенције које прикупљају СВЕ податке и користе их за стратегије и тактике за спровођење својих интереса.

Успон и својства информационо-индустријског комплекса приказао је Џејмс Корбет у видеу The Information-Industrial Complex - YouTube, (а што све имате у Информационо-индустријски комплекс (видео на енглеском и транскрипт на српском) -прим. прев.) па да пређемо на...


Закључак

Врло је мало, ако их уопште има, поштених политичара или организација које стварно раде на "бенефитима" од индустрије, технологије и просперитета, да се њима елиминишу велики проблеми човечанства, као што су глад, лоше управљање животном средином, остваривање права из области здравства итд, итд. Набројао сам само картеле који су највеће претње нашем заједничком добру и напретку будућих генерација.

Waking Times - Where Revolution and Evolution Unite

Напомена преводиоца: Да аутор није уместо војно-индустријског комплекса навео информационо-индустријски комплекс, признајем, овај и овакав текст вам не бих препоручио ни за читање (на енглеском), а камоли га превео. Међутим, сматрам вредном пажње чињеницу да се нови појам полако усваја и улази у ширу употребу, и, можда, као општији и "јачи", апсорбује појам "војно-индустријски комплекс". Како то?

Поразмислите. На пример, после читања Why Is Alphabet CEO Eric Schmidt Technically Serving In The Department Of Defense? | Zero Hedge.

Или кад се сетите да је (не само) "Гугл" и ноћу уз вас, вреба из телефона поред јастука, док вам за "Рејтеон" и његов 'томахавк' требају...нешто чега у Србији више нема, а што нећу споменути јер се броји у "ружне речи", плус неких стотињак људи са својим и српским Путином.

А ја одо' да нађем да преведем нешто увредљиво за "прозораше" и/или какав хвалоспев о Линуксу. Јер коњокрадице чак ни не крију да појачавају информациони рат на "Западном Балкану", па да мало допринесем одбрани рекламирајући право оружје.


Аутор: Исак Дејвис
Извор: The 5 Cartels that Rule America and the World
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!