Александар Јовановић: Не било вам тешко...упознајте будућег америчког императора


"Он хоће да буде император" или како се Марк Цукерберг спрема да постане председник - "He Wants To Be Emperor" – How Mark Zuckerberg Is Scheming To Become President


Не, није у питању мамиклик чланче, него озбиљна анализа. Да вам не кварим задовољство, навешћу само  симптоме Цукерберговог синдрома, како их је сажео један твитераш:

Француској НАТО није потребан. Да ли ће бити Војске ЕУ?

Извор за фотографију: Изучая вероятного противника. Армия Франции от БМП до ядерного оружия

А je новоизабрани амерички председник Доналд Трамп НАТО назваo "застарелом организацијом", француски премијер Бернар Казнев позва на успостављање независног система одбране у Европи.

"Европска одбрана са европским средствима, европским инвестицијама и капацитетима за пројекцију силе су неопходни елементи да би се Европској унији обезбедила...независност", рекао је Казнев.

Став Француске је сасвим јасан. За већину западноевропских земаља чланство у НАТО-у је "природна ствар", али Париз се у НАТО вратио 2009., после 40 година. Не постоји никаква спољна претња Француској, чак ни теоријски. Геополитички интереси Француске су махом концентрисани у Африци, изван зоне безбедности алијансе. Осим тога, Француска је једина држава Европске уније која поседује читав спектар наоружања, све до нуклеарног, при чему је француска нуклеарна индустрија технолошки развијенија од америчке.