Пређи на главни садржај

Руска филмска индустрија све успешнија у надметању са Холивудом

Публика жели да гледа "поштене" филмове "о себи и својој земљи, својим проблемима, одговорностима и победама", рекао је руски министар културе


Фотографија: Станислав Красиљников / ТАСС

МОСКВА, 16. јануара / ТАСС /. Руска филмска индустрија је добила адут за надметање са страним филмовима, пише министар културе Владимир Медински у својој колумни на интернет страници ТАСС-а.

Према његовим речима, "биоскопски посетиоци више нису изненађени кад виде руски наслов на филмском плакату, мада њима и даље доминирају холивудски јунаци на које су се навикли, али сада очекују да виде и 'наше слике'". Медински каже да "публика жели да гледа 'поштене' филмове "о себи и својој земљи, својим проблемима, одговорностима и победама". Министар је истакао да је то "наш адут у надметању с филмовима о авантурама страних алфа-мужјака који живе у фантастичној земљи "Марвел"-а (издавач стрипова) и Спајдемена".

Медински је указао на "потребу да се истакне да се поносимо својом земљом, прецима и савременицима" и да Министарство културе подржава пројекте с таквим обележјима. Међутим, "таква политика не наноси штету другим жанровима, који су такође имали успеха последњих година". Као примере хит-филмова, министар је навео неколико наслова из новије продукције: "Викинг", "Сила привлачности", "Време пионира", "Саљут 7", "Последњи богатир", "Легенда о Коловрату", "Бољшој", "Сунчани удар", "28 панфиловаца", "Посада".

Министар културе је истакао да су достигнућа руске филмске индустрије у 2016. и 2017. години "више од рекорда у продаји биоскопских карата или пуке среће", већ да је то "квалитативно достигнуће", јер је руска филмска индустрија "потврдила да може да производи филмове за широку публику - редовно, а не с мене па на уштап". Такође је истакао јаку позицију руских цртаних филмова, као и оних који праве "социјалне и независне филмове", који "не само да су сакупили импресивну колекцију награда на међународним фестивалима, већ су успешни и на благајнама".

У 2017., приходи с руских биоскопских благајни су били дупло већи од прихода из 2012, нагласио је министар:

"Резултати остварени 2017. године су следећи: руски филмови су привукли 55 милиона биоскопских гледалаца и донели 13 милијарди рубаља (228 милиона долара) из биоскопских благајни. Обе ове цифре су двоструко веће од оних из 2012. БДП руске филмске индустрије се удвостручио за само пет година."

Министар је рекао да је успех руске филмске индустрије заснован на диверсификацији система државне подршке, рестаурацији биоскопа у малим градовима и увођењу система повраћаја новца произвођачима филмова снимљених у периферним областима Русије. Осим тога, успеху су допринели и промоција руских филмова на иностраним тржиштима, обнављање државних и подршка приватним филмским студијима, увођење система контроле продаје карата за одређени филм и доследна борба против филмске пиратерије на интернету.


Извор: TASS: Society & Culture - Russian film industry finds trump card to compete with Hollywood
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next.

As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too deeply…

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Како красти без учинка: "Србин инфо"

Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2). Али лоповлука ипак има.

Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?