субота, 20. јануар 2018.

М. К. Бадракумар: На дан када је Трамп преузео дужност председника - никада напетији односи САД са Кином и Русијом

Извор: Cartoon Movement - One year Donald J, Trump

Сутра, 20.јануара, биће тачно годину дана од када је Доналд Трумп инаугурисан за америчког предсједника. Његов рејтинг у САД никада није био нижи, око 30 процената. Поред тога, и одобравање и подршка америчком руководству су у свету пали на најнижи ниво у последње две деценије. Медијска подршка је сада 30 одсто, чак испод 34 одсто Џорџа Буша у другом мандату. Глобално медијско незадовољство руководством САД-а је досегло 43 процента.

Последња Галупова анкета показује да неке земље за које се сматра да су дугогодишњи амерички савезници и партнери сада имају негативно мишљење о Америци. И Индија је међу земљама у којима је пао рејтинг САД.

Ипак, чудно је да је Русија једна од малобројних земаља - уз Израел, Либерију и Белорусију - где је рејтинг САД под Трампом значајно порастао. Мора бити да је еуфорија да је свако бољи од Хилари Клинтон учинила своје. Руси су већим делом прошле године мислили да је Трамп добра шанса за боље односе између САД и Русије - иако није у био стању да истера своју политику спрам РФ.

Иронично јесте, али стварност говори да су се односи САД и Русије само погоршали од када је Трамп председник. Штавише, протекла година је завршена Трамповим потписом на Националну безбедносну стратегију у којој је Русија означена као стратешки непријатељ, и тиме да је Вашингтон прешао Рубикон одобривши испоруке смртоносног оружја Украјини. (Државни секретар Тилерсон је у среду у Стенфорду изјавио да америчка војска остаје у Сирији на неодређено време.) Да ли је руско гледање у шољу потпуно омануло? И да и не. Можда. Могуће је да су Трампове срдачне речи Путину Москву довеле у заблуду до те мере да је превидела да је екипа која је у новој администрацији задужена за националну безбедност састављена све од самих поборника чврсте руке према Русији: Рекса Тилерсона, Џејмса Матиса и Х.Р. Мекмастера. А ту је била и нада да се односи са САД не могу погоршавати до у бескрај.

Али све личи да ће се руско-амерички односи само погоршати у 2018. За који дан, најкасније 29. јануара, Трампова администрација ће Конгресу дати списак припадника руске пословне елите блиско повезане са Кремљом ("Кремаљски списак"), што ће вероватно бити нови списак санкција. Москва би могла да овог пута снажно узврати - и започне нову спиралу санкција. Поред тога, 2018. је и изборна година, и у САД и у Русији, а конгресна истрага о руском мешању у председничке изборе и тзв. Трампов дослух с Русима атмосферу могу учинити само још затрованијом.

Две земље постојано клизе у перманентно непријатељство у догледној будућности. Њихова недавна усијана расправа у Савету безбедности УН подсећа нас и враћа у доба хладног рата. Руска политика би такође могла да постане чвршћа, да се прилагоди непријатељском моду успостављеном од САД, иако Москва то не жели. (Годишња конференција за новинаре министра спољних послова Сергеја Лаврова у Москви 15. јануара о руској дипломатији створила је утисак да Москва с тим одуговлачи што више може.)

Једно од великих одступања од оваквог руског приступа ће се манифестовати јачањем савеза са Кином и његовим подизањем на квалитативно нови ниво стратешког партнерства. ТАСС је у четвртак пренео да је Русија почела с испорукама ракетног система С-400 Кини. Тиме је  Кина прва страна држава која је добила С-400, с тим да јој Русија већ испоручује напредне борбене авионе Су-35. "Фајненшел тајмс" је ове седмице објавио вест да кинеска васионска компанија "Грејт вол индустри" договара споразум са руским врхунским произвођачем ракета НПО "Енергомаш" о испоруци кључне технологије мотора - што би био и показатељ све тешњих веза између ваздухопловно-космичких индустрија двају земаља:

"'Енергомашов' мотор РД-180 је на таквој цени да га САД користе за лансирање својих сателита - правећи изузетак код санкција Вашингтона Русији ... Иако је РД-180 намењен цивилним ракетама, очигледно има и војну примену, пошто би га Кина, са својом новом генерацијом балистичких ракета, користила за "убице носача авиона". Кинеска компанија за ваздухопловно-васионску науку и технологију је најистакнутији кинески произвођач интерконтиненталних балистичких ракета ... РД-180 је три пута снажнији од најнапреднијег кинеског мотора, ИФ-100 (YF-100), који се користи у најновијој генерацији ракета "Дуги марш" ... РД-180 би помогао Кини да убрза развој сопствених лансирних система." - China-Russia rocket talks spark US disquiet over growing links

"Фајненшел тајмс" је ове недеље објавио и чланак "САД ставља Русију и Кину на врх одбрамбене агенде" /US puts Russia and China at top of defence agenda., где се каже да је новом стратегијом одбране коју ће Пентагон објавити током викенда "усвојен агресивнији став према Кини и Русији као главни приоритет Пентагона." У посебном извештају Пентагоновог часописа "Нуклеарни став" (Nuclear Posture Review), који је у припреми, наводи се - како пише у прошлом броју "Њусвика" - да САД развијају два нова тактичка нуклеарна оружја, која ће "повећати опције да САД прве нанесу нуклеарни удар - у циљу одвраћања, али и подршке двозначности нуклеарне стратегије". Простије речено, ненамеран нуклеарни сукоб може избити чак и у оквиру новонасталих напетости између великих сила - U.S. Military Plans New Nuclear Weapons, Making War with Russia and China More Likely, Experts Say.


Претходно од истог аутора: М.К. Бадракумар: Прави разлог зашто су САД напале руске базе у Сирији и шта је Русима чинити

Аутор: М. К. Бадракумар
Извор: Big power tensions rising, all bets are off – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Crunchbangplusplus

Нема коментара:

Постави коментар