Пређи на главни садржај

М. К. Бадракумар: Стварни разлог зашто је Трамп very, very узнемирен због Пакистана

Карикатура преузета из The Rise Of The ‘Petro-Yuan’ And The Slow Erosion Of Dollar Hegemony | Silver Doctors

Индијски медији су игнорисали значајно обавештење пакистанске централне банке од 2. јануара, у ком се каже да су предузете "свеобухватне мере везане за политику како би осигурало да се увоз, извоз и финансијске трансакције могу деноминирати у кинеском јуану". Биће да су их занели видео Кулбхушан Џадаве (Kulbhushan Jadhav: Pakistan issues new 'India spy' video - BBC News) и дрвље и камење председника Трампа на Пакистан - или једноставно нису успели да схвате дубоке импликације исламабадског саопштења на регионалну и глобалну политику. Да објасним.

Прво, релевантан детаљ из саопштења пакистанске централне банке од 2. јануара под називом "Употреба кинеског јуана у деноминацији девизних трансакција у Пакистану":

"Предузећа из јавног и приватног сектора - и пакистанска и кинеска - слободна су да за своје билатералне трговинске и инвестиционе активности изаберу кинески јуан...Централна банка Пакистана (ЦБП) је већ успоставила неопходни регулаторни оквир којим се олакшавају трговинске и инвестиционе активности у јуанима, као што су кредитна писма и кредитне линије у јуанима...Централна банка Пакистана је предузела низ корака у промовисању коришћења кинеског јуана у Пакистану, за билатералну трговину и инвестиционе послове с Кином. ЦБП дозвољава банкама да прихватају депозите и издају трговинске кредите у јуанима. ЦБП је успоставила механизам зајмова за банке, којим могу од ЦБП добијати финансијска средства која ће даље позајмљивати увозницима и извозницима који имају основне трговинске трансакције изражене у јуанима. Индустријској и комерцијалној банци Кине у Пакистану (Industrial and Commercial Bank of China Limited Pakistan) је допуштено да прави уговаре и врши поравнања у Пакистану изражена у јуанима...Са отварањем Кинеске банке у Пакистану, приступ кинеском 'оншор' тржишту ће се још побољшати. Осим горе наведеног, неколико пакистанских банака већ има ностро оншор рачуне у кинеским јуанима.

Имајући у виду недавна локална и глобална економска кретања, посебно пораст трговинске размене и инвестиција у оквиру Кинеско-пакистанског економског коридора, ЦБП предвиђа да ће трговинска размена са Кином изражена у јуанима значајно порасти и напредовати, на обострану и дуготрајну корист."

У којој мери ово пакистанско-кинеско одбацивање долара - све скупа с  саопштењем издатим у Пекингу 26. децембра да ће се Кинеско-пакистански економски коридор проширити и на Авганистан и државе Средње Азије - објашњава Трампову новогодишњу твитерашку помаму и прве знаке агресивне политике Трампове администрације према Пакистану (потврђену и Мекмастеровим интервјуом "Гласу Америке" од 3. јануара)?

Прилично, рекао бих. Исто, ако не и више од тзв. контратерористичких операција у Авганистану (које се често "преливају" у Пакистан - прим. прев.). Сетимо се да је Трамп пре свега пословни човек и да, као такав, сигурно уме да уочи када се спрема олуја која ће угрозити статус долара као резервне светске валуте. А облаци се гомилају, не да се то више багателисати.

Поготову што су коловође напада на долар Кина, Русија и Иран - "ревизионистичке силе". Другачије речено, очување статуса долара као резервне светске валуте је од животног значаја за америчку економију, јер би у усупротном дошло до експлозије задуживања, па би "једина суперсила" морала да се бори за сопствени опстанак.

Без сумње, кључна је Кина. Да ли су креатори политике из Пекинга свесни шта је у питању? Можете се кладити да јесу. И да планирају с тим у складу  - нема "дипломатије топовњача", већ путем финансијских средстава. Немојте мислити да је проширење Кинеско-пакистанског економског коридора брзоплета и славодобитна одлука. Читава Средња Азије може да смањи или потпуно престане да у својим трансакцијама употребљава долар. Уверите се у то сами, прочитајте запањујући говор главног главног стратега Народноослободилачке армије Кине, генерал-мајора Ђао Лианга на форуму Централног комитета Комунистичке партије Кине и владине канцеларије од пре две године: PLA Strategist: The U.S. Uses Its Dollar to Dominate the World – Page 76 – Chinascope.

Укратко, Вашингтон је веома осетљив на "хармоничан успон" кинеског јуана. Кина доминира светском трговином и ставља се у позицију да може да поново уведе стари систем везивања нафте и роба на злато (као пре 1971. године, када су САД наметнуле долар да замени злато.) Кина је све мање стидљива у промовисању јуана као свог омиљеног медија за поравнање, што је наглашено и у пакистанском саопштењу. Занимљива је и чињеница да се гувернер Централне банке Кине  прошле недеље сусрео с министром финансија Саудијске Арабије, када су, између осталог, разговарали и о датуму када ће Саудијска Арабија "шутнути" долар и прећи на јуан као средство плаћања у продаји нафте Кини. (Што сигурно зна и Трамп. Погледајте извештај Си-ЕН-Би-Сија под насловом "Кина ће "натерти" Саудијску Арабију да продаје нафту за јуане - а то ће утицати на долар" / China will ‘compel’ Saudi Arabia to trade oil in yuan — and that’s going to affect the US dollar.)

Одбројавање је почело. Ако долар не буде више неопходан у светској трговинској размени, то ће довести до потпуног слома куповне моћи САД, а последични пораста (сада притајене) монетарне инфлације у америчкој економији у наредним деценијама учиниће да буџетским дефицитом више не може да се управља и да овако огромна издвајања за војску више не буду одржива - а да не говоримо о Трамповом "Америка на првом месту".

Пакистан је велика земља - и потенцијално велика економија, нарочито уз замах што га даје Кинеско-пакистански економски коридор. За САД је врло лош знак што се Пакистан удаљава од долара као fiat валуте за своје трансакције. Да, Трамп и мора да се осећа узнемирено. Very, very. (Уосталом, прочитајте још један чланак Си-Ен-Би-Сија, још од 24. октобра 2017. године и са Кином у главној улози: Petro-yuan: China wants to dethrone dollar, RMB-denominated oil contracts)


Претходно од истог аутора: М. К. Бадракумар: Оде ли Тилерсон...

НАКНАДНО: Додатне и веома важне информације на ову тему имате у War News Updates: Has Pakistan Just Gave-Up Its Economic Sovereignty By Agreeing To A Currency Swap Arrangement With China?.

Вероватно најбитнија је у коментару, упућује на War News Updates: Pakistan Is In Talks With China For The Chinese To Build Their Second Overseas Military-Naval Base Near The Pakistani Port Of Gwandar.

Али ту је и, нешто раније објављено, War News Updates: U.S. May Freeze Almost $2bn In Aid To Pakistan.

Нисам бадава више пута препоручио да пратите War News Updates, блог бившег руског дипломате, сада Канађанина. На страну његово упитно родољубље и лојалност отаџбини, али има једну драгоцену особину: на вест гледа као на крвни траг, па је следи, следи...

 Аутор: М.К. Бадракумар
Извор: Why businessman Trump is upset with Pakistan – Indian Punchline
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Crunchbangplusplus


Коментари

 1. Као и увек по правилу,прво ће батина да удари по сиротињској грбачи...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. зашто се бринеш за сиротињу, имаш ли или нудиш ли лек=? одакле?
   немају га ни жидови који су смислили капитализам, и бољшевизам и комунизам (комуне и данас имаш в Израиле).

   Избриши
 2. мислио сам на мале осиромашене државе као и наше које ће бити уништене,а лек нуди Наш Господ Христос али људи све мање примењују ту терапију коју искрено препоручујем и теби....ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!

  ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de