Војно-пропагандни видео потврдио оптужбе да је Израел Азербејџану продао "камиказа-дронове"

У милитаристичком поп-видеу у славу бранитеља азербејџанске границе види се "ИАИ Хароп" дрон, израелске производње


(105) QƏLƏBƏNİN YOLLARI - YouTube

Азербејџански војно-пропагандни музички видео је разоткрио да је Израел тој земљи продао хај-тек "самоубилачке дронове", који могу да сатима круже изнад бојишта, пре но што се устреме на циљ.

У  видеу, Нармина Каримбајова, док поред ње дефилују тенкови, камиони и оруђа, пева у част Пограничне државне службе Азербејџана.



Објављеног почетком овог месеца са све кадровима дугогодишњег председника Азербејџана Илхама Алијева, видео је погледан више од 50 000 пута.

Пред сам почетак другог минута, појављује се израелски противрадиациони "самоубилачки" беспилотни систем "ИАИ Хароп", како, монтиран на камион, испаљује "камиказу" ка извору радарског зрачења.

По писању израелског "Хаареца", "хароп" може да носи бојеву главу тежине до 15 килограма, и омогућава нападе из различитих углова, а оператер има контролу над системом све до тачке удара.

Израел и Азербејџан су у тесном савезништву најмање 20 година, од када је Азербејџан иступио из СССР-а и постао независна држава.

Алијев је раније изјавио да је његова земља 2016. године накуповала израелског наоружања у вредности од скоро пет милијарди долара ("Тачније, за 4,85 милијарди."), и нагласио да се то односи и на противракетни одбрамбени систем "гвоздена купола".

Уз испоручивање оружја, Израел у сукобу Азербејџана са суседном Јерменијом због Нагорно-Карабаха и политички подржава Азербејџан.

Јерменско министарство одбране је 2016. године саопштило да је седам "добровољаца" погинуло од дејства азербејџанског дрона који производи Израелска аеросвемирска индустрија (ИАИ).

Августа 2017., пак, после оптужби да је ИАИ, с намером да Азербејџану прода свој производ, у реалним условима, тачније дејствујући по јерменским положајима, испробавао "хароп", објављено је да израелско министарство одбране и полиција истражују пословање те компаније.

Ове недеље се могло уочити како Азербејџан гомила снаге дуж границе с Јерменијом, ослабљеном политичким превирањима, који су, у понедељак, довели до оставке премијера Сержа Саргасјана.

News on Lebanon, Syria, Palestine, Israel, Jordan, Kuwait, Saudi Arabia, Bahrain, United Arab Emirates, Qatar, Oman, Iraq, Egypt, Morocco, Tunisia, Algeria, Libya,Yemen, Sudan, Middle East, Oil

Напомена (згранутог) преводиоца: Не, не чуди ме што "Јеврејска држава" подржава турадију у њеном сукобу с хришћанима, него умал' не падох са столице кад видех да је Алијев у четири минута пропаганде своје силе уложио више него што је негдашња СФРЈ, да не претерам (а знам о чему говорим), улагала у једногодишњу продукцију ВФЦ "Застава-филм".

Tašmajdan - Monument to Hejdar Alijev (1923-2003) national leader of Azerbaijan | Mapio.net

Надам се, од срца се надам, да пензионисани и садашњи радници и сарадници "Заставе" неће видети овај видео, иначе занатски гледано сасвим солидан рад. Чланак сам превео јер на неки начин потврђује што пре пар година чух од једног нашег Јерменина, да је Ататурк (и сам јеврејског порекла) наредио покољ Јермена на наговор циониста-банкара, којима је требао пример шта чека народ без своје државе.

Има ли ово везе са "Србијом и којим путем ми возимо", што рече један читалац (анонимни, наравно), пребацујући "да је мало превише текстова о јеврејима" на "Ћирилизовано"?


Извор: Israel sells 'suicide drones' to Azerbaijan, pop video reveals | Middle East Eye
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX Linux

2 коментара:

  1. Додао бих да је правилно Хазарбејџан, они су остатак Хазарског каганата, значи жидови, или поисламизовани жидови. Град БАКУ на ивриту значи судент верске школе. Име председника "илхам=ил-на ивр. име бога,+"хам"-на ивр.топлота", презиме значи "ала"-гмаз и не треба превод, они се тиме поносе.
    Иначе "међународни" телефонски поздрав "алло" или "алоо" или "ало" је свуда једнак а управо значи поздрав гмазу. Можда вам је смешно али је управо тако.

    Спасиба на чланку о Хазар-беј-џану!
    Наравно да и "беј" је иврит, као и "јани"-по ивриту=значи, означава.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Знао сам за порекло те - сада по вери турадије - али ето, сметнух с ума.

      Изнервирао сам се у паузи док сам преводио, за пар минута ћеш моћо да видиш о зашто.

      У сваком случају, хвала на допуни (која је више од тога).

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!