Пол Крејг Робертс: Ама крива је Русија

Извор за карикатуру: Critical Thinking: Quotes and Political Cartoons about Donald Trump and Vladimir Putin

Као што рекох пре две недеље, сиријска криза је тек у почетној фази: Пол Крејг Робертс: Тек је почело. Напад на положаје сиријске војске, што је била америчко-сиријска операција, доказује да се криза продубљује и шири: "Тајмс оф Израел: Громовит удар по Сирији је био усклађена америчко-израелска порука Ирану" / Resonant Syria strike suggests coordinated US-Israel message to Russia and Iran | The Times of Israel.

Постоје четири узајамно оснажујућа узрока "сиријске кризе".

1. Капацитет Израела да у елиминисање својих блискоисточних непријатеља који су препрека његовом ширењу упрегне америчку владу. Израел се обрушио на Сирију и Иран зато што дају подршку либанској милицији Хезболах, која је већ два пута спречила израелску окупацију југа Либана са свим тамошњим водним ресурсима.

2. Неоконзервативна идеологија светске хегемоније САД сасвим је у складу са израелским блискоисточним плановима, што је довело до чврстог савезништва неоконзервативаца и Државе Израел.

3. Потреба америчког војно-безбедносног комплекса да за огроман војни буџет и војну силу постоји оправдање.

4. Неспособност руског руководства да разуме прва три узрока.

Судећи по томе шта причају, чини се да Руси мисле да су војна дејства Вашингтона на Блиском истоку током протеклих 17 година последица неокончаног Авганистанског рата и да се спроводе у "борби против тероризма". Стога се Руси још увек држе става да би Русија и САД требало да удруже снаге против те пошасти.

Што значи да руско руководство не схвата да је тероризам вашингтонски производ. Дуги ратови са неповољним исходима - Ирачки и Авганистански рат - "приморали" су Вашингтон да за агресију на Либију и Сирију ангажује терористе. Како онда да се бори против сопственог оруђа за остваривање сопствених циљева?

Руско несхватање вашингтонско-терористичке везе је четврти узрок нарастања сиријске кризе. Вашингтон је 2015. био потпуно затечен руском изненадном интервенцијом, директним уласком у сукоб на страни сиријских властима у њиховој борби против вашингтонских џихадиста,"побуњеника". Русија је потпуно контролисала развој догађаја и могла је да рат оконча још 2016. Али није, па је, надајући се да ће залечити "узнемиреност" Вашингтона и Европи показати да је разумна, марта месеца те године објавила победу и војсци наредила повлачење. И тако више пута, што је Вашингтону омогућило да у сукоб убаци још више својих војника и авиона, да снабдева и обучава своје питомце џихадисте и организује израелско, саудијско, француско и британско учешће у нападима. Сада Русе мучи и то што су се амерички војници измешали са џихадистима, па им је, као и Сиријцима, практично немогуће да дејствују без убијања Американаца, што су до сада успевали да избегну. Руски министар спољних послова сада оптужује Вашингтон да жели цепање Сирије, али она је већ сада подељена, чему је главни узрок руска неодлучност.

Неспособност руског руководства да схвати природу америчко-израелско-неоконског савезништва и шта то удруживање значи за Блиски исток, плус хоћу-нећу да Сирији дам С-300, произвела је нову ескалацију сукоба са јучерашњим бомбардовањем сиријских војних објекта “bunker buster” (разбијач бункера) бомбама - према још непотврђеним вестима.

Јуче су изгинули Иранци, али већ следећи напад би могао да кошта живота руске војнике. Онда ће Кремљу бити доста понижавања, па ће с неба почети да падају израелски и израелски авиони, а у копненим нападима на положаје "побуњеника" да страдају и Американци.

Неспособност руског руководства да схвати да Израелу и Вашингтону мир није ни у каквим плановима, да тамо нема ни трунчице добре воље на коју би Русија могла да рачуна у постизању мировног споразума за Сирију и Блиски исток, говори да ће сиријска криза нарастати све док нас не гурне у свеопшти рат.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: А стид?

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: The Syrian Cisis Escalates - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System

Коментари

  1. Нисам сигуран шта желиш да постигнеш превођењем ових текстова кад исти немају много везе са стварношћу или су пак мишљење неког ко не види даље од CNN и BBC вести...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар