Трамп изабрао милијардера из војно-безбедносног комплекса да води утицајни Председников саветодавни одбор за обавештајне послове (и зашто је то важно и за Србе)


Извор: Trump selects billionaire military contractor to lead intelligence board

Амерички председник Доналд Трaмп изабрао је милијардера из војно-безбедносног комплекса Стивена Фајнберга за предедседника свог саветодавног одбора за обавештајне послове који надгледа делатност обавештајне заједнице САД, а свој утицај црпи из директног приступа председнику и његовим најзначајнијим сарадницима.


Фајнберг је суоснивач, извршни председник управног одбора и главни извршни директор "Кербер капитал менаџмента", инвестиционе компаније у чијем је власништву, између осталог, и "Динкорп интернешенел", компаније која са Стејт департментом и другим америчким министарствима и службама има уговоре о сарадњи на безбедносним пословима.

"Њујорк тајмс" је јула прошле године објавио да су Стив Бенон, тада главни стратег Беле куће, и председников зет и саветник Џеред Кушнер позвали Фајнберга и оснивача "Блеквотера" Ерика Принса да Белој кући предложи да се у Авганистан, уместо војника Оружаних снага САД, пошаљу плаћеници из приватног сектора.

У марту 2017. године, Фајнберг је са Трампом и секретаром одбране Џимом Матисом био у инспекцији новог носача авиона "Џералд Р. Форд" у Њупорт Њусу у Вирџинији, пре чега је, како су известили медији, са председниковом администрацијом разговарао и о инспекцији америчких обавештајних служби.

Говорило се и да се разматра да Фајнберг буде на челу одбора који надгледа све службе из америчке обавештајне заједнице, коју је Трамп оптужио да омета рад његове администрације и подмеће му да сарађује с Русима. И ево, Фајнберг ће напослетку заиста бити на челу такозваног Председниковог савета за обавештајне послове (President's Intelligence Advisory Board - PIAB),независног одбора састављеног од чланова који не раде у оквиру владе, али имају приступ широком дијапазону обавештајних информација и делују као ревизори рада 17 седамнаест служби "обавештајне заједнице".

Овај одбор нема заканом прописаих овлашћења. Утицај му расте и слаби зависно од воље актуелног председника. Џими Картер га је чак и распустио.

Да ли је Фајнберг нестручан?

Фајнберг је прва особа од Трампа именована у Одбор која нема искуства у раду у државној обавештајној служби.

И раније су га оптуживали да је нестручан. На саслушању пред Сенатом од пре три месеца, републикански сенатор Сузан Колинс из Мејна је изразила забринутост што се разматра да посао добије "особа која води приватну фирму" и нема искуства у "релевантним областима".

Секретар за штампу Беле куће Сара Хакаби Сандерс је одбацила такве критике, рекавши у петак да је Фајнберг веома квалификован за то место јер има "преко тридесет година искуства у организационим проценама, оперативним побољшавањима и сложеним реформама учешћа домаћих и страних заинтересованих страна".

http://www.presstv.com/

Предлози:

- Погледајте и коментаре испод изворног чланка. На пример:

"Jack fierce1
 Who did you think he is going to pick for earning money? mahatama Gandhi!"

- И "Месечареву" анализу Countdown To War On Iran, у којој је читаоцу дат и велики број линкова да може да се још детаљније обавести по овом питању. У случају српског читаоца...Присетимо се улоге америчких "приватних" подизвођача радова у чишћењу Нове Неовисне Државе Хрватске од Срба, и погледајмо ко већ сада спроводи медијску припрему за "увођење реда" на тзв. Западном Балкану, посебно у Српским Земљама.

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!