Пол Робинсон: Поимање Русије

Извор за илустрацију: In Russia this picture is illegal

Планирао сам да данас напишем нешто о најновијем извештају британског Доњег дома о Русији, али набасах на такав раритет да заслужује да, бар код мене, добије првенство. Реч је о чланку професора Николаја Петра са Универзитета Род Ајленда под насловом "Да ли исправно поимамо Русију?", објављеном у "Флечеровом форуму о међународним пословима". Позивам вас да прочитате цео текст и да га делите на све стране. Али, пошто ће неки од вас имати времена само за кондензовану верзију, доле је резиме онога што је Николај Петро имао да каже.

Чланак почиње набрајањем изузетно негативних слика Русије каквим их даје већина западних коментатора. Такве представе, каже Петро, су непотпуне. Русија заиста има пуно недостатака, али под Путином је остварила огроман напредак. Потпуно фокусирање на негативности, без спомињања доброг, даје потпуно изобличену слику, каже Петро.

А затим набраја по чему се стварна Русија разликује од своје негативне представе, у шта спада и следеће:

"Више од десет милиона Руса је укључено у разне облике организованог добровољног рада, што је око десет процената одраслог становништва ... а подстиче се финансирањем из више извора

Неколико највећих дневних новина у Русији, попут "Ведомости", "Коммерсанта" и "Независнаја Газете", су строго антипутиновски и имају десетине милиона читалаца. Само веб-сајт "Новаја Газета" остварује преко десет милиона прегледа месечно. ... само три одсто од неколико стотина хиљада руских медија је у државном власништву ... Руска медијска сцена је много комплекснија него што се мисли.

У кривично право Русије кључни елементи су уведени управо захваљујући Путину: habeas corpus, савремени правосудни систем за малолетнике, поротничко суђење, мировно судство...судови имају мања ограничења у изрицању надокнада за немарност и прекршаје власти, повећана су права оптужених на изношење ослобађајућих доказа, прописана су јаснија упутства о тајности. Затворени судски поступци и претпетресни притвор су одстрањени из закона, а створено је 24 000 центара за правну помоћ...Од 2014. године, број тужби поднетих у име страних компанија је утростручен, а број пресуда у њихову корист је са 59 одсто скочио на осамдесет три одсто...број ухапшених пао је за скоро 40 одсто од 2001. године, а малолетника у затвору са 19 000 на само 1 000.

Пензије су десет пута веће него 2 000-те године...просечан животни век се повећао за шест година, сада је 72,6...влада планира да минималну зараду подигне на висину просечних животних трошкова."

Западни новинари нису у стању да запазе овакве ствари јер пате од "парадигматског слепила", што је слично менталној пречици званој "хеуристика доступног" (поимање на основу предрасуда - прим. прев.). Намерни да тумаче шта се дешава у Русији, западни новинари се одмах дохватају уобичајене парадигме, да је Русија неспособна за демократију, па све виде у таквом светлу. "Американци не могу да о Русији говоре као о демократској држави, јер у њиховом уму нема референтне основе за руску демократију", каже Петро. И поручује:

"Путинова моћ не почива на олигарсима, него на руском народу. Сваки приступ Русији у којем се превиђа та чињеница једноставно није у додиру са стварности."

У завршном делу чланка, Петро даје неке примере запањујуће русофобичних коментара америчких аутора и званичникаа. Тако, рецимо, цитира Роберта Каплана, који тврди да сви русољуби на крају схвате да је "потпуно немогуће да ишта добро икада дође из Русије...па се дохватају њене зверске непроменљивости". Што је став који, нажалост, постаде норма.

Нема сумње да ће каплановци пребацивати Петру да му је чланак ужасно једностран, да набраја и најмања достигнућа, а скреће поглед од безбројних недостатака Русије. Но, с обзиром да већина има супротан приступ, мора бити и уравнотеживања. Или, што рече Николај Петро:

"Да сумирамо: Радикална реконцептуализација Русије добрано касни."

Ваистину, да додам.



Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Јасна ствар

Препорука: The Russia Hands | IRRUSSIANALITY


Аутор: Пол Робинсон
Извор: Reading Russia Right | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем Икс Линуксу

1 коментар:

  1. Можда сте пропратили начин на који је Путин отворио Кримски мост. Како је у овом свету све поимање символа или символике, потребно је ишчитати "отварање моста".
    1. Пре свега потпуно искључење политичара, менаџера, бирократ-менажерије, и било каквих странаца. Искључиво општење са обичним вредним добронамерним простодушним радницима Русима. Символика- они су Русија и моја (Путинова) Русија, што јесте тачно (први пут у историји Русије је независни кандидат).
    2. "На челу колоне, први на челу колоне, он води колону..."-символика силине преузимања-повратка Крима. Порука упућена хазарима-јудео-обојенима....
    (Теби Јовановићу као стручној особи за енглески да додам етимологију: реч "криминал" је јудеотворевина од "крим" о њему причамо, постојбина Хазарије, Таврида, где су благодарећи својој осионости натерали беле људе (данас се често зову славјани) да их разбију (продавали су и трговали белим девојкама-робљем), слово "тав" је по хибру "Х" или крст, односно "белег" за робове у време робовласника-хазара, +"наале"-на хибру=возвишени, узвишени.
    Криминал је "мешетарење, лихварење" омиљени спорт евреја, и првобитно значење јесте јудеоглорификација тог "посла". Данашње значење је мутација првобитног.
    3. колона са возилима -означава да је "војно" спремна русија, и да ће се "чачкање" завршити руском инвазијом (посебно је неколико пута подвукао да је простор бившег СССР-а тај битан хабитат...ко разуме схватиће.....

    Свако добро и ПАКАХ!

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!