Поводом Спутњикове вести "Пољска даје две милијарде долара за америчку базу"


Прво умножи / налепи "Спутњиковог" чланка, а онда допуна и коментар.

Пољска даје две милијарде долара за америчку базу


© AFP 2018 / KHALIL MAZRAAWI

Варшава је спремна да плати две милијарде долара за изградњу сталне војне базе САД на пољској територији, наводи лист Онет, позивајући се на документа Министарства одбране Пољске.

„Овај предлог показује очигледну и недвосмислену потребу за сталним распоређивањем војне дивизије САД у Пољској. Обавеза Пољске је да пружи значајну подршку која би могла да достигне 1,5-2 милијарде долара, путем изградње заједничких војних објеката и осигурања лакшег премештања америчких снага“, наводи се у документу.

Како се прецизира, Пољска је спремна да „подели бреме расхода за одбрану и решење учини исплативијим за Владу САД“.

Како наводи лист, документ садржи информације о потенцијалној локацији војних објеката и болница, као и школа, спортских хала за особље базе и њихове породице. Тај предлог је послат у Белу кућу и Конгрес САД.

Раније је Министарство спољних послова Пољске саопштило да је присуство америчких снага у Европи део политике безбедности коју спроводи Варшава. Са своје стране, Москва изражава забринутост милитаризацијом Пољске.

Извор: Спутњик 


Пољска ће осавременити старе хеликоптере, неће купити нове

Извор за фотографију (не и вест):
W-3PL Głuszec Combat Helicopter

Пољска планира да продужи радни век својих најстаријих хеликоптера како би могли да остану у служби, изјавио је заменик министра одбране Војцек Скурчевич на скупштинском заседању 10. маја.

Упознајући Сејм са тренутном ситуацијом у осавремењивању хеликоптерске флоте Оружаних снага Пољске, Скурчевич је рекао да је за куповину нових и осавремењивање и одржавање старих хеликоптера издвојено укупно 4,7 милијарди злота (1,3 милијарди долара). У јануару ове године, пак, најављено је да ће се издвојити 7,2 милијарде злота.

Скурчевич је још известио да пољска војска има 200 хликоптера: нападачких Ми-2, Ми-24В и В-3ПЛ "глушец"; превозних В-3 "сокол" и Ми-8/17; спасилачких в-3 "анаконда" и Ми-14ПЛ/Р; противподморничких СХ-2Г и Ми-14ПЛ, и; тренажних Ми-2 и СВ-4 "пишчук".

Want to read more? For analysis on this article and access to all our insight content, please enquire about our subscription options at ihs.com/contact

 Извор:Jane's 360

Александар Јовановић / Ћирилизовано

Дакле, пољска русофобија потпомаже англоционистичку окупацију Европе, а умањује борбену спремност сопствене војске и кочи развој домаће војне индустрије. Иако су научна истраживања у војне сврхе и војна индустрија основна развојна полуга сваке државе; "Рат је отац свих ствари", што рече Хераклит (а што се, ипак, може тумачити и дословно).

Знају то и Пољаци:

ANALYSIS: Poland's helicopter manufacturers look to new opportunities

Али мржња према православној - а ипак крвној браћи - с истока и сервилност према окупатору Европе имају своју цену. Пољаци канда ништа не научише из своје податности Наполеону, без обзира на причу заменика министра одбране.

"Спутњикова" вест је, бар у некаквој напомени на крају, с линком на ову старију вест о запостављању своје памети и умећа, требало да пружи и стварну bottom line: мржња удара по мрзитељу. Али, ко да плаћа стране изворе кад смо ми најпаметнији...јер не идемо даље од онога што изјављују наше газде.

Другим речима, спутњиковско новинарство је ипак мејнстрим новинарство. Искористиће сваку прилику да пропусти прилику да стварно информише - и тако на делотворнији начин испуни свој, у суштини пропагандни, задатак.

И да не испадне да само критикујем: ако све буде у реду с операцијом што ме очекује, и будем сигуран да ће ми здравствено стање допуштати да извршавам свој део посла у сарадњи, веб-сајтовима који (интересантнији и информативнији) део своје продукције наплаћују - а ту пре свега мислим на The Diplomat, Debkafile и  Jane's 360 - предложићу сарадњу, тј. да у замену за мој слободан приступ укупном садржају преводим и објављујем по пар њихових чланака недељно.

Надам се да ће разумети. Ви, сигуран сам (јер иначе не би били овде), схватате о чему је реч. За Спутњиковце и сличне - не верујем. Али, ако грешим, нек буду сигурни да се нећу бунити ако "мазну" идеју.

2 коментара:

  1. Анониман28. мај 2018. 14:28

    Сретно пријатељу

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала.
      Надам се да сте анонимни само због тога што "Гугл" одскора и преко Блогера намеће своје сервисе: сви "коментататори" ће бити анонимни осим ако користе Гуглетин налог, Џимејл рецимо.
      Морам о томе да напишем обавештење. Ал' ме мрзи :)

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!