Дебкафајл: Зашто Трамп и Нетањаху нису говорили о израелско-руској кризи? Јер је са Путином већ договорено...

Фотографија: Ави Охајон / ГПО

Председник Доналд Трамп и премијер Бењамин Нетањаху су приликом заједничког сусрета са новинарима у седишту УН, 27. септембра,  на елегантан начин заобишли тему израелско-руске кризе. Трамп је рекао да "САД подржавају Израел", док је Нетањаху саопштио да је од америчког председника добио "све што је тражио". А тражио је - шта? Ништа.

Наши извори кажу да су план рада и порука овог сусрета већ били зацртани, јер је Нетањаху, када се спремао да отпутује за Њујорк, после хитног састанка са сарадницима из владе задуженим за безбедност, већ знао да руски председник Владимир Путин очекује сусрет с њим за неколико дана, када се стиша бура у Москви и Тел Авиву, изазвана обарањем "иљушина-20".

Нетањаху је обавестио Трампа да се са Путином већ договорио, да:

- Споразум о избегавању сукоба који обухвата питања руско-израелске војне координације током операција Израела у Сирији мора да буде измењен.

- Али обе стране ће га се придржавати и таквог какав је сада, све до сусрета лидера Русије и Израела.

- Путин и Нетањаху ће такође одлучити како - ако уопште - се испорука руских система С-300 уклапа у нов споразум о координацији.

Због тога је израелско-руска криза остала ван дневног реда Трамповог и Нетањахуовог сусрета на маргинама Генералне скупштине УН. Оба лидера су оптимисти, верују да ће Путин донети праву одлуку и, отказивањем испоруке С-300 Сирији, отклонити проблем. Али пошто је у среду ипак било непознато шта ће Путин одлучити, новинарима је требало одвући пажњу с тог питања и отуд Трампова изјава "Допада ми се решење две државе" (Израел и Палестина), изречена у полушаљивом тону.

Упалило је. Новинари су се одушевили новим насловом на познату тему, нису се трудили да постављају непријатна питања о најновијој кризи која се надвила над Блиским истоком.

Главна тема Нетањахуовог говора што ће га одржати у УН у четвртак поподне, после сусрета са неколико светских лидера, биће - Иран. Палестински вођа Махмуд Абас ће говорити пре њега, у још једном напору да привуче међународну пажњу на палестинско питање.

https://www.debka.com/


Претходно из истог извора: Дебкафајл: Путин криви "трагичне околности" зa пад руског авиона
Извор: Trump and Netanyahu skipped the Israeli-Russian crisis until after an early PM-Putin encounter - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!