Пређи на главни садржај

Месец Алабаме: Улога кокошије памети у украјинском покушају милитаризације Азовског мора

Влада Украјине и олигарх Петро Порошенко су у предизборној кампањи, па је то један од разлога што опет провоцирају Русију. Јуче је украјинска војска заузела један град у неутралној зони Доњецка, а данас је украјинска морнарица послала тегљач и два оклопна артиљеријска брода, недавно добијена од Обалске страже САД, да прођу кроз Керчски мореуз и уђу у Азовско море.

Када су бродови, без најаве, ушли у руске територијалне воде, руски патролни брод је ударио и оштетио тегљач. Артиљеријски бродови су побегли, али нису прошли кроз мореуз. Доње фотографије приказују тај, ајмо рећи,окршај.Како је Крим поново у саставу Русије, Керчски мореуз је руска територија. Споразум о правном статусу Азовског мора и Керчског мореуза, који су Украјина и Русија потписале 2003. године, предвиђа да је улазак војног брода у Азовско море дозвољен само уз обострани пристанак. Украјина такав статус Азовског мора оспорава на међународном арбитражном суду. Како се води расправа, можете погледати овде: 1, 2, 3.

Влада Украјине, подбодена од САД, жели да успостави нову војну луку у Азовском мору. Два брода украјинске морнарице, спасилачки и тегљач, прошли су кроз Керчски мореуз 23. септембра. У октобру, руска влада је упозорила да неће допустити даљу милитаризацију Азовског мора. Али, и поред упозорења, неки амерички јастребови траже да тамо уплове бродови НАТО-а. Азовско море има највећу дубину од седам метара. Америчке фрегате траже најмање десет. Но, све и да су мање захтевне, шта би тамо? Керчски мореуз је једини пролаз и руски је, Руси би лако смакнули НАТО бродовље чак и дејством са копна. Закључак: амерички јастребови имају кокошију памет.

Па су Руси, за сваки случај, Керчски мореуз блокирали великим теретним бродом којег су усидрили испод новог Керчског моста.


И онда? Онда гужва бродовља које чека да се пролаз поново отвори.

Pic via MarineTraffic of traffic at 15:45 utc

Може бити да Порошенко и компанија, уз мали подстицај са стране, најновијом провокацијом циљају на подривање Трамповог и Путиновог сусрета планираног за 30. новембар током самита Г20 у Аргентини. Требало би да су паметнији. Русија лако може да блокира комерцијални саобраћај до украјинске луке у Азовском мору, Мариупољ, деси ли се још какав инцидент.

А кривац би била, опет, Украјина.

Уз сво кокодакање америчких јастребова.


Претходно од истог аутора: За сада није опасно, али САД припремају следећу фазу "мирних протеста" у Ирану

Аутор: Moon of Alabama
Извор: MoA - Russia Blocks Ukrainian Navy From Militarizing The Sea of Azov
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес