У чему је разлика између кинеског гиганта "Хуавеј" (Huawei) и Министарства индустрије и трговине Руске Федерације и "Роснана"

Телекомуникационе технологије из Кине плаше Сједињене Америчке Државе више од руског нуклеарног оружја



Фотографија: АП / ТАСС


Док се Министарство индустрије и трговине Руске Федерације замајавало киосцима и штандовима, покушавајући да из суве дреновине исцеди нове послове, американски законодавци су прогласили кинеску 5Г радио везу својим најважнијим проблемом. Конгресна саслушања која се ових дана одвијају имају паничан призвук, иако је исход расправе унапред познат. Саслушања, саслушања, саслушања и - Трампов указ "О потпуној забрани употребе кинеске телекомуникационе опреме у бежичним мрежама САД".

Како се очекује, председник Трамп ће потписати протекционистички документ уочи годишње индустријске изложбе о мобилним везама (
Mobile World Congress), која ће се одржати крајем фебруара у Барселони. Судећи по свему компанија "Хуавеј" ће на овом сајму показати нови водећи мобилни телефон П30 Про (P30 Pro), који већ изазива тихи ужас међу Американцима.

Према јавно доступним информацијама, у П30 Про ће бити уграђен чипсет Кирин 985 (
Kirin 985), који ће обезбедити неопхоне ресурсе за 5Г стандардне комуникације. Подсетимо, Кинези су недавно представили паметни телефон са Кирин 980 чипсетом, који подржава средњи 4.5Г стандард са брзинама преноса података до 1.4 гигабита у секунди.

Уље на ватру је долила новост да је уочи представљања "Хуавејевог" П30 Про у пекиншком центру за истраживање и развој најављен модем Балонг 5000 (Balong 5000) за 5Г мреже, који ће као пробој у опсегу 5Г радио веза, бити конкурент огледном "Квалкомовом" (американском) 5Г модему Снепдрагон икс50 (Snapdragon X50 Qualcomm). Разлика између њих је у томе што Кинези говоре о готовом комерцијалном производу, док су Американци више суздржани у својим проценама.

Имајући у виду незапамћене брзине учитавања и преноса података комерцијално доступног модема Балонг 5000, човечанство има досад невиђене могућности за практичну примену 5Г стандарда, пре свега у области беспилотних возила, као и по питању потпуне аутоматизације индустријске производње.

5Г везе ће омогућити развој таквих технологија као што су проширена и виртуелна стварност, или тактилни интернет**, који се не може остварити помоћу 4Г. У медицини, на пример, то ће значити да престонички хирург може негде у унутрашњости обавити сложену операцију, без напуштања своје московске болнице.

Дакле, кључна особина 5Г није толико у повећању брзине преноса података (што је само по себи изузетно важно), колико у предстојећој технолошкој револуцији. У ствари, тек сада су се појавиле прилике за пуну замену човека роботом у различитим областима, укључујући грађевинарство, па чак и пољопривреду.

Наглашавамо да реч није о далекој будућности, већ о готовим комерцијалним производима Кирин 985 и Балонг 5000, чија ће широка употреба променити садашње поимање економије. Према предвиђањима стручњака, већ за неколико година, у свету (и у Русији такође) нестаће занимања возача, оператера ЦНЦ машина и тако даље.

Кина је већ уложила огромна капитална средства зарад брзог избацивања 5Г технологије на светско тржиште. Пекинг планира да у ову сврху потроши 325 милијарди долара до 2025. године, првенствено на развој и производњу хардвера и софтвера. Наиме, у самој Кини почиње најамбициознији високотехнолошки инвестициони пројекат.

Није случајно што је Роџер Викер, председник одбора за безбедност американског Конгреса, кога такође сматрају политичким наследником Џона Мекејна, отворено рекао: "Ако Сједињене Државе изгубе у трци за 5Г, Сједињене Државе ће престати да буду велике, уступајући прво место Кини." А, тада ће американско тржиште рада изгубити до десет милиона радних места, заоштравајући до крајности друштвене противречности.

Мајкл Весел, руководилац посебне комисије за ревизију америчке економије и сигурности, наступио је на конгресним саслушањима, као стручњак за претње које долазе из Кине. Према његовим речима: "Победа Пекинга је резултат дугорочног планирања, које је покретачка снага технолошког развоја Кине."

Другим речима, 5Г ера коју отварају Кинези у потпуности обесмишљава блебетање „пилића из гајдаровог гнезда“*** о наводно делотворној „невидљивој руци тржишта“. Даље од тога не треба тражити. Огромна разлика између "Хуавеја" и, на пример, "Роснана", лежи у чињеници да првог води тврдокорни комуниста Рен Женгфеј, делегат Дванаестог конгреса Комунистичке партије Кине (који је усвојио програм за изградњу социјализма са кинеским посебностима) а другог Чубајс, којем та “невидљива рука тржишта” некако није помогла.

Занимљиво је нешто друго: данас су у Америци, проблеми руско-украјинског сукоба потиснути у други план, упркос повицима пропагандиста са наших телевизијских екрана, да Бела кућа кажњава Москву и док спава. А у стварности се санкцијама и политиком према Руској Федерацији баве другоразредни чиновници из Министарства иностраних дела и Министарства финансија Сједињених Држава, који само раде свој посао.

У први план у Вашингтону је доспело супростављање кинеским телекомуникационим технологијама. Тако, Гордон Сондланд, Трампов специјални изасланик у Бриселу, позива Европљане да створе заједнички фронт против кинеских производа и наговара савезнике да одустану од куповине "Хуавејеве" 5Г опреме.

"Они који срљају не гледајући испред себе и користе кинеску технологију могу доспети у неповољан положај у односима са нама", прети Сондланд. Он је позвао европске земље да изаберу финске и друге скандинавске компаније за своје 5Г уговоре, позивајући се на кинески закон о обавештајној служби, који наводно присиљава кинеске компаније да сарађују са владом "по било ком основу и питању".

У међувремену, у интервјуу за Си-Си-Ти-Ви (кинеска национална телевизија-прим.прев.), 74-годишњи оснивач компаније "Хуавеј" је рекао је да су бежична решења и 5Г технологија "Хуавеја" глобална достигнућа која ће помоћи у решавању производних и друштвених проблема с којима се суочавају многе западне земље. А искуство коришћења "Хуавејевих" сервера, укључујући и САД (у којима је 25% свих мрежа опремљено кинеском технологијом - аутор), показује да никада није дошло до цурења тајних информација.

Можда је то разлог зашто је агенција "Блумберг", позивајући се на анонимног владиног званичника, јавила да је влада канцеларке Ангеле Меркел одбила да директно забрани набавку опреме за немачку националну 5Г мрежу од компаније "Хуавеј".

Други непослушник, упркос Трaмповим претњама, постао је Тајланд. У овим земљама, схватају да САД губе битку са конкуренцијом и да за собом надоле вуку Европу и своје азијске вазале.

У оваквим околностима, руско Министарство индустрије и трговине не треба да се бави штандовима, већ да хитно развија стратегију преживљавања, истовремено проклињући оне који су отворили "врата" Светској трговинској организацији за улазак у Русију. Чак се и Американци посипају пепелом по глави, схватајући опасност од технолошког заостајања и слободне трговине.

Штета је што наши посланици у Државној думи не могу да се пореде по способностима и знањима са прекоокеанским законодавацима. Да могу, ухватили би се за косу и  у јару
захтевали објашњења од Медведевљевог кабинета (руске владе - прим.прев.). Суштина је у томе да је данас развој сопствених 5Г технологија од истог значаја као и пројект атомске бомбе одмах након Другог светског рата. Потценити ову опасност значи угрозити будућност земље. Паралела је очигледна: да Стаљинова влада није решила нуклеарно питање, неизвесно је да ли би Русија данас уопште постојала.

Дакле, данас су нам потребне потпуно различите структурне реформе, првенствено усмерене на стварање великог броја радних места у научно-истраживачким центрима, као што је то било у СССР-у. Јасно је да ће за решавање ових задатака бити потребни потпуно другачији министри, државни службеници којима руке нису везане обавезама с олигархијским бизнисом из 90-их година. Јер ствар је веома озбиљна.

 

* Руска државна компанија која се бави нано технологијама
** Следећи корак после интернета ствари (Internet of Things) који би требало да обезбеди пренос података са занемарљивим кашњењем уз задржавање великих протока и поузданости.
*** Јегор Гајдар је са Анатолијем Чубајсом идејни творац и покретач реформи и приватизације које су осиромашили милионе Руса бацивши их у беду и немаштину, почетком 90-их годима прошлог века.

Претходно од истог преводиоца: За Путина је наступило најтеже раздобље његове владавине

Аутор: Александар Ситњиков
Извор: Китай. Новости: В чем разница между китайским гигантом Huawei, Минпромторгом РФ и Роснано - Свободная Пресса
За Линукс Такс Чачанин и Ћирилизовано превео: Драган Вукојевић 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!