Српски Холивуд подигнут на кредит: Иво Цар од обичног брда за 12 година направио чудо

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ову вест РИНА-е објавили су - пренасловљену да би и уредници мали шта да раде -  Б92 и "Телеграф" на латиници, а запазио сам је на чачанском ћириличном веб-сајту "Глас  западне Србије", одакле сам је и пренео/прекопирао. Колеге и сличномишљеници ми могу замерити, и то с правом, да овим пропагирам тобожњу добронамерност и родољубље медија окупатора и дупелиза намесничких власти, исто као и дилетантизам, али нисам могао да одолим привлачности искреног кича. 
Ко разуме - схватиће.

Фото: РИНА

Горњи Милановац – Србија има свој Холивуд и то у срцу Шумадије – на планини Рудник, у селу Мутањ. Међутим овај наш домаћи никао јеа како другачије, него на кредит и то захваљујући ентузијазму само једног човека.

Као велики филмофил, Иван Јаковљевић није био лењ, па је желео да селу у ком је одрастао и остао да живи са породицом поклони нешто несвакидашње. Брдо изнад његове куће, са ког пуца невероватан поглед на пола Шумадије учинило му се идеалним местом на којем је освануло осам добро познатих слова, која смо до тад гледали само у америчким филмовима.

“Избацио сам једно слово “л”, да не буде да сам направио чист плагијат, а у десном углу може се видети како пише да је то “српски Холивуд”. Кредит сам отплаћивао две године и није ми жао, јер за 12 година колико овај натпис постоји на Рудник је дошло вишетсруко више туриста, направили смо прави бум”, прича Иван за РИНУ.

Иван Јаковљевић, креативни мајстор који је у селу Мутањ направио српски Холивуд

Уколико Ибарском магистралом кренете ка Горњем Милановцу, нећете моћи да не приметите овај феноменалан натпис, а тако је било и са познатим српским редитељем Мирославом Батом Петровићем, који је угледавши где се налази “српски Холивуд”, пожелео управо на том месту да направи филсмки фестивал.

“Од 2011. године, овде се организује национални, али од овог лета и међународни филмски фестивал који је наишао на одличан одзив. Имали смо преко 400 пријава из целог света, а одбарали смо најбољих 30. Гледаоци седе на ливади, уживају у филмовима и у нестварној атмосфери која може да се догоди само на овом месту”, прича Иван.

Овог човека су са разлогом прозвали и Иво Цар, јер је он овде направио и највећу љуљашку у Србији, високу пет, а широку четири метра, али као омаж српксој глумачкој легенди никао је и Чкаљин вајат.

“Сградили смо традиционлане шумадијске кућице, Чкаљин вајат и филмску колибу са којом се инострани гости одушевљају, јер тако нешто нису имали прилику да виде у својим земљама”, изјавио је Иво цар.

Али, овде на обронцима Рудника постоји и – крчма у планини.“Она не постоји само у оној познатој песми, већ је и овде у српском Холивуду”, каже овај кретативни мајстор.

Слова је Иван правио од метала, а за скоро деценију ипо она су се поприлично похабала, па је време за реконструкцију како би српски Холивуд засијао новим, звезданим сјајем.

“У плану је да то релазујемо следеће године, да направимо слова од алиминијумског лима, која би могла да трају наредних година”, изјавио је Иван и додаје да преко друштвених мрежа интензивно тражи инвеститоре који би овде направили мањи хотел.“Сигуран сам да би се овде посао добро развијао, јер доста је посетилаца, али овде немају где да попију кафу или сок, или да преноће. Зато је потребно да ову локацију неко од инвеститора препозна, јер заиста има шта да понуди”, нагласио је он.

А док не стигне инвеститор, Иван се побринуо и за послужње посетилаца. У плетеној корпи донео је домаћи сок од јабука, колаче са боровницама које је правила његова супруга и домаћу љуту.

И зато нема сумње да је Иво заиста прави “цар”, чији ентузијазам и љубав према родном селу и филму, правазилази све границе.


Коментари