Пређи на главни садржај

Српски Холивуд подигнут на кредит: Иво Цар од обичног брда за 12 година направио чудо

Александар Јовановић / Ћирилизовано: Ову вест РИНА-е објавили су - пренасловљену да би и уредници мали шта да раде -  Б92 и "Телеграф" на латиници, а запазио сам је на чачанском ћириличном веб-сајту "Глас  западне Србије", одакле сам је и пренео/прекопирао. Колеге и сличномишљеници ми могу замерити, и то с правом, да овим пропагирам тобожњу добронамерност и родољубље медија окупатора и дупелиза намесничких власти, исто као и дилетантизам, али нисам могао да одолим привлачности искреног кича. 
Ко разуме - схватиће.

Фото: РИНА

Горњи Милановац – Србија има свој Холивуд и то у срцу Шумадије – на планини Рудник, у селу Мутањ. Међутим овај наш домаћи никао јеа како другачије, него на кредит и то захваљујући ентузијазму само једног човека.

Као велики филмофил, Иван Јаковљевић није био лењ, па је желео да селу у ком је одрастао и остао да живи са породицом поклони нешто несвакидашње. Брдо изнад његове куће, са ког пуца невероватан поглед на пола Шумадије учинило му се идеалним местом на којем је освануло осам добро познатих слова, која смо до тад гледали само у америчким филмовима.

“Избацио сам једно слово “л”, да не буде да сам направио чист плагијат, а у десном углу може се видети како пише да је то “српски Холивуд”. Кредит сам отплаћивао две године и није ми жао, јер за 12 година колико овај натпис постоји на Рудник је дошло вишетсруко више туриста, направили смо прави бум”, прича Иван за РИНУ.

Иван Јаковљевић, креативни мајстор који је у селу Мутањ направио српски Холивуд

Уколико Ибарском магистралом кренете ка Горњем Милановцу, нећете моћи да не приметите овај феноменалан натпис, а тако је било и са познатим српским редитељем Мирославом Батом Петровићем, који је угледавши где се налази “српски Холивуд”, пожелео управо на том месту да направи филсмки фестивал.

“Од 2011. године, овде се организује национални, али од овог лета и међународни филмски фестивал који је наишао на одличан одзив. Имали смо преко 400 пријава из целог света, а одбарали смо најбољих 30. Гледаоци седе на ливади, уживају у филмовима и у нестварној атмосфери која може да се догоди само на овом месту”, прича Иван.

Овог човека су са разлогом прозвали и Иво Цар, јер је он овде направио и највећу љуљашку у Србији, високу пет, а широку четири метра, али као омаж српксој глумачкој легенди никао је и Чкаљин вајат.

“Сградили смо традиционлане шумадијске кућице, Чкаљин вајат и филмску колибу са којом се инострани гости одушевљају, јер тако нешто нису имали прилику да виде у својим земљама”, изјавио је Иво цар.

Али, овде на обронцима Рудника постоји и – крчма у планини.“Она не постоји само у оној познатој песми, већ је и овде у српском Холивуду”, каже овај кретативни мајстор.

Слова је Иван правио од метала, а за скоро деценију ипо она су се поприлично похабала, па је време за реконструкцију како би српски Холивуд засијао новим, звезданим сјајем.

“У плану је да то релазујемо следеће године, да направимо слова од алиминијумског лима, која би могла да трају наредних година”, изјавио је Иван и додаје да преко друштвених мрежа интензивно тражи инвеститоре који би овде направили мањи хотел.“Сигуран сам да би се овде посао добро развијао, јер доста је посетилаца, али овде немају где да попију кафу или сок, или да преноће. Зато је потребно да ову локацију неко од инвеститора препозна, јер заиста има шта да понуди”, нагласио је он.

А док не стигне инвеститор, Иван се побринуо и за послужње посетилаца. У плетеној корпи донео је домаћи сок од јабука, колаче са боровницама које је правила његова супруга и домаћу љуту.

И зато нема сумње да је Иво заиста прави “цар”, чији ентузијазам и љубав према родном селу и филму, правазилази све границе.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de