четвртак, 03. октобар 2019.

Иран изложио из САД враћено културно благо из доба империје која је ослободила Јевреје (и шта се то нас тиче)


Али Асгар Мунесан, ирански министар за културно наслеђе, туризам и занатство, разгледа глинене таблице из доба Ахеменида изложене у Државномном музеју Ирана у главном граду Техерану 2. октобра 2019 (Ата Кенаре / АФП)

   Изложба је отворена после повраћаја археолошких налаза заплењених због судског процеса којег су покренули амерички држављани, преживели из терористичког напада Хамаса 1997. године у Израелу


   У Државном музеју Ирана у среду је отворена изложба око 300 клинописних глинених таблица, враћених из Сједињених Америчких Држава после вишедеценијске судске битке.

Глинене таблице из доба Ахаеменида изложене у иранском Националном музеју у главном граду Техерану, које су САД вратиле после пресуде Врховног суда САД.  (Ата Кенаре / АФП)

   Таблице су пронађене у рушевинама Персеполиса, главног града персијског Ахеменидског царства (6. - 4. век пре нове ере) на југу Ирана. Предање каже да је Кир Велики, који је владао за време Ахеменидског царства, ослободио Јевреје из вавилонског заточеништва 539. године пре нове ере, омогућавајући им да се врате кући и подигну Други храм.

   Изложени радови су из пошиљке од 1783 глинених таблица и делова таблица које је у Иран вратио Оријентални институт Универзитета у Чикагу.

   Велики део таблица враћен је у три наврата у периоду између 1948. и 2004. године, пре него што је њихов потпуни повраћај спречен судском одлуком по основу тужбе коју су покренули амерички држављни, преживели из терористичког напада палестинске терористичке групе Хамас 1997. године у Израелу.

Туристи испред рељефа из Персеполиса, историјски призор са краљем Даријем.(Ата Кенаре / АФП)

   Оптужујући Техеран за подршку оружаној групи, тужитељи су захтевали заплену и продају таблица, да би се од Ирана наплатило 71,5 милиона долара досуђене казне.

   Поступак је завршен тек фебруара 2018. године када је одлуком Врховног суда САД забрањена заплена ових археолошких налаза.

   Али поновно успостављање америчких санкција Исламској републици од августа 2018. године отежава повратак антиквитета у Иран.

   Јер ту је "размена" Ирана и САД, поготово са америчким министарством финанија које мора да да одобрење, како рече управник Државног музеја Ирана Мухамед Реза Каргар за АФП.

   Додајући да "нема разлога за бригу" у погледу повраћаја преосталих предмета.

   "Жестоко се боримо да таблице буду на сигурном и да их вратимо у Иран, на шта смо утрошили милионе долара", изјавио је Кристофер Вудс, управник Оријенталног института Универзитета у Чикагу, алудирајући на трошкове парничења Института до доношења одлуке Врховног суда.

   "Надамо се да ће следећа испорука бити много бржа и већа, јер таблице помажу бољем разумевању организације ахеменидског друштва, његових институција управе и подршке. Из њих смо сазнали и имена неких важних припадника владајуће класе и, много важније, на који начин су владали", рекао је Кристофер Вудс за АФП.

   И извештај којем је допринео и "Тајмс оф Израел".


Извори: АФП, Тајмс оф Израел
Превео Александар Јовановић, за / Ћирилизовано
и СКЦ "Ћирилица" Београд, јер вест је и лепа и поучна пошто говори о постојању уљудности чак и између архинепријатеља, а нама показује да се не сме одустајати од свог, српског, отетог културног блага, којег ни не знамо колико има у Ватикану, Бечу, Берлину, Цариграду...

2 коментара:

  1. Поздрав сабрату србину Јовановићу! Тема је правилна. Персија је колевка цивилизације! Наша славјанска је такође стара, али има веома мало сачуваних артефаката (огроман део је намерно уништен).

    ОдговориИзбриши