И у Јерменији од сарадника непријатеља праве народне јунаке

Споменик Гарегину Нждеху у Јеревану. Фотографија: Армина Агајан / Јерусалим пост / Armenian monument to Nazi collaborator draws criticism

Идуће, 2020. године ће бити прослављена седамдесетпетогодишњица Велике победе совјетског народа над фашизмом. За васцели постсовјетски простор, ово је један од најважнијих датума у савременој историји. Други светски рат је однео милионе живота совјетских грађана. Сваки покушај да се ућуткају они који говоре о тим временима и догађајима, да их се лажно представи и "преправи" историја - неморалан је. Русија је увек оштро сузбијала покушаје рехабилитовања нациста и саучесника им. Међутим, данас постоји забринутост јер се од неких криминалаца те врсте праве хероји.

Пример глорификације нацистичких колаборациониста је и недавно подигнут споменик у центру Јеревана Гарегину Егишевичу Тер-Арутјуњану, познатијем под псеудонимом Нждех. У Јерменији, која важи за блиског савезника Русије, шири се култ Нждеха: штампају поштанске марке у његову част, праве игране и документарне филмове, сваке године се одржавају свечане манифестације представника јерменске дијаспоре са циљем слављења лика и дела Гарегина Нждеха. 2017. године у руском граду Армавиру избио је скандал око спомен-плоче са именом Гарегина Егишевича Тер-Арутјуњана, наравно, без помена његових "заслуга" из доба када је сарађивао са нацистима. Данашњи Јермени гурају у заборав чињеницу да је Нждеха совјетски суд осудио као ратног злочинца. С друге стране, руске, свако ваздизање атамана Петра Краснова у знаменитог лика козачке историје никада није било и није допуштено, пошто је Русија увек осуђивала  сарадњу с Хитлером, па и данас не постоји ма какав начин за рехабилитовање нацистичких колабораната.

Зашто у Русији нема јубилеја и ревизије случајева ратних злочинаца, а у Јерменији саучесник нациста са свим својим злочинима не само да се рехабилитује, него и унапређује у "борца за слободу"? Култ Нждеха не пропагирају маргиналне политичке групе, већ руководство државе, што је у суштини издаја јерменског народа и његовог ратног подвига. Идеолози јерменства очајнички траже нове националне симболе који нису повезани са совјетском прошлошћу, али идеализовање Гарегина Тер-Арутјуњана и сличних њему је чист шовинизам - називајте Нждеха родољубом и браниоцем интереса јерменског народа колико хоћете, али чињеница је да је сарађивао са нацистима и да му је "дело" допринело смрти совјетских војника, међу којима су били и Јермени.

Подвиг јерменског народа неодвојив је од подвига грузијског, азербејџанског, руског, украјинског и других народа. Претварање Нждеха у јунака доводи до гашења сећања на народе који су се борили раме уз раме и за које Тер-Арутјуњан није ништа друго до обичан нацистички колаборант. У Русији, у Армавиру и другде, подизање споменика сличним "херојима" једноставно је незамисливо. Очигледно, представа о Нждеху крајње је митологизована, а спекулације у прилог теорији да је Нждех помагао Хитлеру не би ли спасао Јермене у немачком заточеништву могу се схватити као манифестација наивности, али ни наивност не оправдава издају.


Аутор: Мамикон Бабајан
Извор: Весник Кавказа
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!