Праве лажне вести: "Путин потписао нови закон који приморава произвођаче да инсталирају руски софтвер на својим уређајима"

Прво чланак "Информације", а онда образложење зашто је "вест".



Putin potpisao novi zakon koji primorava proizvođače da instaliraju ruski softver na svojim uređajima


Rusija je usvojila novi zakon koji će obavezivati proizvođače pametnih telefona, računara i pametnih televizora da svoje uređaje isporučuju kupcima u Rusiji sa instaliranim softverom koji se proizvodi u Rusiji. Predlog zakona odobrio je ranije ove godine donji dom ruskog parlamenta, a zvanično ga je u ponedeljak potpisao predsednik Vladimir Putin, prenosi Rojters.

Zakonodavci tvrde da će zakon, koji će stupiti na snagu 1. jula 2020., pomoći ruskim tehnološkim kompanijama da budu konkurentnije svojim zapadnim rivalima a potrošačima će ponuditi „pravo na izbor“ domaćih alternativa.

Zakon dolazi u trenutku kada Rusija uvodi sve veće kontrole nad svojom digitalnom infrastrukturom. Početkom novembra stupio je na snagu takozvani zakon o „suverenom internetu“ koji vladi daje mogućnost da ograniči saobraćaj na ruskom internetu. Početkom ove godine Google je počeo da uklanja web sajtove iz svojih pretraga na zahtev ruske vlade, a vlasti su takođe pokušale, sa delimičnim uspehom, da zabrane Telegram u zemlji nakon što je kompanija odbila da im preda enkripcijske ključeve.

Ruska vlada tek treba da sačini kompletan spisak uređaja na koje će se primenjivati novi zakon, kao i da se izjasni o softveru domaće proizvodnje koji će morati da se instalira na njima. Ranije ove godine, Rojters je izvestio da je Mail.ru razgovarao sa Huaweijem o preinstalaciji njegovog softvera na telefonima kompanije.

Iako će proizvođačima uređaja i dalje biti dozvoljeno da isporučuju preinstalirani softver proizvođača koji nisu iz Rusije, mnogi su zabrinuti zbog toga što bi ovaj potez ruskih vlasti mogao da natera neke kompanije da napuste rusko tržište. Udruženje trgovačkih kompanija i proizvođača električnih uređaja za domaćinstvo i računarske opreme (RATEK) reklo je da na nekim uređajima jednostavno nije moguće instalirati softver ruske proizvodnje i da bi neki proizvođači mogli da napuste tržište, umesto da se trude da se usaglase sa novim zakonom.



Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин:

Закон обавезује, а не "приморава". И када, у наслову, пре "приморава," имате "Путин", а у чланку и његову сличицу с шкргутавим осмехом и диктаторским кажипрстом, онда је јасно да је у питању пропагандистички, а не информативни производ "Информације". 

Истина, већ у првом пасусу текста пише да овај закон "обавезује". Али, у последњем пасусу, такође има, да...

"...mnogi su zabrinuti zbog toga što bi ovaj potez ruskih vlasti mogao da natera neke kompanije da napuste rusko tržište..."

Ајде! Нико други не предузима протекционистичке мере, само Путин и руска држава? Е баш су малигни. Чак и сопственим грађанима ускраћују могућност избора, да их шпијунирају само "Мајкрософт", "Епл", "Гугл"...коњокрадице и остали Англоционисти.

Не бих даље. Само још да препоручим да ипак посетите "Информацију". Јер тамо има и добронамерних вести. Онима којима вас упознају, што сигурно нисте знали, да...



 А ако горњи текст којим случајем нестане са веб-сајта који ја више нећу посећивати:


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!